Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου 2020 15:10

Κ. Μητσοτάκης: Διπλάσιο τον Δεκέμβριο το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα

Γράφτηκε από την
Κ. Μητσοτάκης: Διπλάσιο τον Δεκέμβριο το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα

«Σε μία στιγμή δύσκολης μάχης με την πανδημία, το νομοσχέδιο που αφορά σε μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων και των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, υπηρετεί έναν κεντρικό στόχο της κυβέρνησης. Τη συνέχιση της ελάφρυνσης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων αλλά και την ενίσχυση της απασχόλησης μέσω της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών» είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός στην παρέμβασή του από βήματος της βουλής, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα από τα μέλη του κοινοβουλίου.

Αναφερόμενος στο εν λόγω νομοσχέδιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι: «αποσκοπεί στην αντοχή και συνοχή κοινωνίας. Παρέχει ασπίδες σε ευάλωτους και συνεχίζει με σταθερά βήματα στο δρόμο κεντρικής στρατηγικής μας κατεύθυνσης: οι πολίτες να απαλλάσσονται σταδιακά από τα βάρη και παράλληλα να τονώνεται η απασχόληση. Κεντρικός στόχος η νέα αποκλιμάκωση των βαρών εργαζόμενων και εργοδοτών».

Και συνέχισε: «Γνωρίζουμε από όλες τις έρευνες ότι το μη μισθολογικό κόστος στην πατρίδα μας παραμένει δυσανάλογα μεγάλο. Αποθαρρύνει τις επενδύσεις και ενθαρρύνει την εισφοροδιαφυγή. Συνεπώς κάθε μείωση του μη μισθολογικού κόστους διευκολύνει τις επενδύσεις και ενισχύει το πορτοφόλι εργαζόμενων. Σωρευτικά οι εισφορές μειώνονται 3,9%. Ωφελεί σχεδόν 2 εκατ. εργαζόμενους. Εξαιρετικά σημαντική η παρέμβαση ειδικά για μισθωτή εργασία που χτυπήθηκε από την πανδημία και πρέπει να κάνουμε πιο ελκυστική για να δημιουργήσουμε καλά πληρωμένες θέσεις απασχόλησης. Φαντάζομαι ότι όλα τα κόμματα μιλούν με μεγάλες και μικρές συνδικαλιστικές ενώσεις, τις παραγωγικές δυνάμεις που λένε ότι η μείωση εισφορών είναι πολύ σημαντική ίσως πιο σημαντική από τις φορολογικές ελαφρύνσεις. Η κυβέρνηση είναι συνεπής με τις δεσμεύσεις της γι' αυτό και έχει προχωρήσει και σε μείωση φορολογικών και ασφαλιστικών βαρών».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις ρυθμίσεις των ασφαλιστικών εισφορών, επισημαίνοντας ότι: «Διευκολύνονται περισσότεροι από 800.000 ασφαλισμένοι και διευθετείται για 1,5 εκατ. εργαζόμενους η πολύπλοκη διαδικασία υπολογισμού εισφορών». Όπως τόνισε, για το Δεκέμβριο διπλασιάζεται το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για τους σχεδόν 500.000 δικαιούχους. Σε αυτούς εντάσσονται για πρώτη φορά άστεγοι συμπολίτες μας αλλά και γυναίκες θύματα βίας που ζουν σήμερα σε ξενώνες φιλοξενίας».

«Την κοινωνική στόχευση του νομοσχεδίου συμπληρώνουν διατάξεις που αφορούν τους ευάλωτους συμπολίτες μας. Τα επικαλούμαι για να πάψουν πια να είναι αόρατα. Διπλασιάζονται οι συντάξεις των τέκνων που έχουν χάσει και τους δύο γονείς τους. Ταυτόχρονα υπάλληλοι του δημοσίου και στρατιωτικοί που πάσχουν από κυστική ίνωση θα θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότηση στα 35 έτη υπηρεσίας. 600 νοικοκυριά αστέγων θα μεταφερθούν σε μισθωμένες κατοικίες με εξασφαλισμένη εργασία στα μέλη τους» είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

Εξελίσσεται κανονικά το νομοθετικό έργο

Μεταξύ άλλων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι : το νομοθετικό έργο συνεχίζεται παρά την αναστάτωση του κορονοϊού και αναφέρθηκε στα επόμενα νομοσχέδια τα οποία έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση από τη ΔΕΘ και ήδη βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης. Συγκεκριμένα, όπως είπε: «Σύντομα θα εισέλθει στη βουλή ένα εμβληματικό νομοσχέδιο για την επαγγελματική εκπαίδευση που αναβαθμίζει τις τεχνικές σπουδές.

Ακολουθεί το νέο χωροταξικό σχέδιο μετά από εξαντλητική δημόσια διαβούλευση, το οποίο λύνει πολλά προβλήματα, όπως η γρήγορη εκπόνηση πολεοδομικών σχεδίων και οι παρεκκλίσεις από την αυθαίρετη δόμηση. Τέλος θα ακολουθήσει το νομοσχέδιο για τις δημόσιες συμβάσεις, η αναμόρφωση δηλαδή του ν.4412 που θα φέρει περισσότερη διαφάνεια αλλά και ταχύτητα στην εκτέλεση έργων».

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός: «Παρά τις πολλές δυσκολίες και την εξαιρετικά προβληματική συγκυρία η κυβέρνηση μένει συνεπής στις δεσμεύσεις της. Αλλάζει τη χώρα και κάνει πράξη όσα λέει!».

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER