Τετάρτη, 16 Σεπτεμβρίου 2015 18:39

Λεβέντης: Θα είμαστε τρίτο κόμμα. Όχι σε συγκυβέρνηση με χαραμοφάηδες

Γράφτηκε από την
Λεβέντης: Θα είμαστε τρίτο κόμμα. Όχι σε συγκυβέρνηση με χαραμοφάηδες

Ο νέος κυβερνητικός εταίρος ή απλά μια τηλεοπτική περσόνα που έγινε μανία; Πώς η Ένωση Κεντρώων έγινε συνώνυμη της μάχης κατά της διαπλοκής και κερδίζει ψήφους διαμαρτυρίας στη βόρεια Ελλάδα; Ο Βασ. Λεβέντης σε μία συνέντευξη εφ' όλης της ύλης αναλύει το όραμα και τις αρμοδιότητες των βουλευτών 6μηνης διάρκειας, τα βάζει με τη σάπια πολιτική και προβλέπει το αποτέλεσμα της Κυριακής.



Πολιτικό «φαινόμενο» που έσκασε από τα παλιά, σαν πολλά υποσχόμενη «βόμβα αντιδιαπλοκής» στο κατακερματισμένο πολιτικό σύστημα. Τα δημοσκοπικά προγνωστικά του δίνουν «αέρα» στους αναποφάσιστους, ενώ δεν είναι λίγες οι ψήφοι διαμαρτυρίας που βρήκαν καταφύγιο στην πρώην αποκλεισμένη από τα τηλεοπτικά πάνελ, προσωποπαγή Ένωση Κεντρώων στις εκλογές της Κυριακής.

Το εκλογικό ντέρμπι της 25ης Ιανουαρίου με την «Τελεία» του Απόστολου Γκλέτσου (και την υπεροχή έναντι του ΠΑΣΟΚ σε περιφέρειες), ήταν μόνο η αρχή (110.826 ψήφοι και ποσοστό 1.79% για το κόμμα του Βασίλη Λεβέντη, έναντι 109.483 και ποσοστό 1.7% για το κόμμα του Απ. Γκλέτσου). Το κόμμα που μετρά ήδη δύο δεκαετίες από την ημερομηνία σύστασής του, φαίνεται – σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις – να παίρνει το δρόμο της πολυκομματικής βουλής και το NEWS 247 «ξέκλεψε» λίγο από το πιεσμένο πρόγραμμα του επικεφαλής του ψηφοδελτίου της Β’ Αθήνας και Α’ Θεσσαλονίκης, Βασίλη Λεβέντη, προκειμένου να μάς αναλύσει τις προγραμματικές τοποθετήσεις της παράταξης, τη γνώμη του για τα δύο μεγάλα κόμματα, τα «παράθυρα» μετεκλογικών συνεργασιών, τον πρόσφατο ντόρο που ξέσπασε γύρω από την τοποθέτηση συγγενών του στις λίστες, ενώ δεν δίστασε να «πάει στοίχημα» στα αποτελέσματα της ερχόμενης Κυριακής, μιας και όπως ο ίδιος παραδέχεται, οι προβλέψεις είναι το φόρτε του και ο βασικός λόγος που μεγάλο μέρος της νεολαίας, ταυτίστηκε μαζί του.

Αποτελεί τελικά ο Βασίλης Λεβέντης την «σπίθα» του νέου κυβερνητικού μπαλαντέρ που οι βασικοί παίκτες της πολιτικής σκακιέρας θα επιδιώξουν να ποντάρουν; Και ποια θα είναι η δική του στάση;

«Ο κόσμος βαρέθηκε το σάπιο πολιτικό σύστημα. Κανονικά ο Τσίπρας θα έπρεπε να σκάβει το λάκκο του, μετά από όσα έκανε. Και από την άλλη γιατί ο λαός να εμπιστευτεί τον Μεϊμαράκη; Τριάντα χρόνια βουλευτής έκανε καμία αγόρευση επί σοβαρού θέματος στη βουλή, εκτός από τα ρουσφέτια στο γραφείο του; Αφήστε δε για Το Ποτάμι, που δεν είναι τίποτε άλλο από μόρφωμα του Μπόμπολα», λέει σε μία χειμαρρώδη πρώτη δήλωσή του και συμπληρώνει πως μέλημά του είναι την 21η Σεπτεμβρίου να ταξιδέψει αυτοπροσώπως στη Γερμανία, προκειμένου να επαναδιαπαραγματευτεί επί ίσοις όροις σημεία - κλειδιά των μεταρρυθμίσεων. «Το δίλημμα μνημόνιο – αντιμνημόνιο είναι αυταπάτη. Και οι εφαρμοστικοί νόμοι που θα κληθεί να ψηφίσει η επόμενη βουλή είναι άχρηστοι. Θέλω να πάω στη Γερμανία και να πω σε όλους ότι είστε ανεγκέφαλοι! Τα μέτρα μέχρι στιγμής, είναι σαν την μη κατάλληλη αντιβίωση στον ασθενή!».


Δημοσκοπικά – "αναβολικά" για την Ένωση Κεντρώων

Πώς όμως σχολιάζει ο ίδιος τα δημοσκοπικά προγνωστικά που του χαρίζουν «αέρα δικαίωσης» και τι προβλέπει για την επόμενη Κυριακή; «Επί 28 χρόνια ο κόσμος ψήφιζε ΝΔ – ΠΑΣΟΚ σε ποσοστό 90%. Δεν υπήρχε δυνατότητα για την Ένωση Κεντρώων να κάνει κάτι καλύτερο και οι μόνοι που πέτυχαν κάτι αυτές τις δεκαετίες ήταν ο Σαμαράς και ο Τσοβόλας που έκαναν κόμματα και μπήκαν προσωρινά στη βουλή, ωστόσο αργότερα, εξαφανίστηκαν. Οι πελατειακές σχέσεις, η οικογενειοκρατία, το ρουσφέτι, η πόλωση, η διαπλοκή και το μαύρο πολιτικό χρήμα, διέφθειραν τον κόσμο και το μόνο που τον ένοιαζε ήταν πώς θα βολέψει τα παιδιά του. Η κρίση ωστόσο, άλλαξε εν μέρει την νοοτροπία μερίδας των πολιτών και από το 2008, η Ένωση Κεντρώων παρουσιάζει αυξητική τάση. Το πλέον ανατρεπτικό αποτέλεσμα ήρθε τον Ιανουάριο του 2015 που νέοι μέσω FB συσπειρώθηκαν εναντίον των συστημικών και διεφθαρμένων κομμάτων».

Όσον αφορά στο τι θα δείξει η κάλπη της ερχόμενης Κυριακής, ο Βασίλης Λεβέντης δεν τζογάρει και δεν αστειεύεται. «Ο Τσίπρας θα βγει πρώτος με ποσοστό κοντά στο 30%, η ΝΔ θα ακολουθήσει με ένα 25 - 26% και η Ένωση Κεντρώων θα σκοράρει στην τρίτη θέση, σε ποσοστό άνω του 8%, πάνω δηλαδή από Χρυσή Αυγή, Ποτάμι, ΚΚΕ και ΛΑ.Ε. Εμείς έχουμε ψηφοφόρους που δεν πλήττονται από την πόλωση. Είναι κυρίως αηδιασμένοι και νέοι που αμείβονται με 400 ευρώ. Οπότε σε αυτές τις κατηγορίες, τι να πει πια Τσίπρας και Μεϊμαράκης; Τη Θεσσαλονίκη την υπολογίζω στο 18-20% και την Αθήνα κοντά στο 6%».


Το (πρ)ό(γ)ραμ(μ)α του Βασίλη Λεβέντη

Ποια τα πρώτα και άμεσα βήματα που δεσμεύεται η Ένωση Κεντρώων να υλοποιήσει αμέσως μετά την λαϊκή εντολή για είσοδο στη βουλή; «Η χώρα πάσχει από τραυματικές παθογένειες. Εμείς πιστεύουμε ότι εάν στο δημόσιο γίνει αυτο-κάθαρση, απολυθούν δηλαδή οι αργόμισθοι, φύγουν από τη βουλή οι 1.500 συγγενείς των βουλευτών, εάν οι 120.000 αποσπασμένοι του δημοσίου επιστρέψουν στις υπηρεσίες που οργανικά ανήκουν, εάν σταματήσουν να υπάρχουν δεύτερες και τρίτες συντάξεις και καθεμία από αυτές δεν θα ξεπερνά τα 1.500 ευρώ και εάν τελικά παταχθεί η πολυθεσία και η παράλληλη εργασία 400.000 συνταξιούχων, τότε υπάρχει φως στο τούνελ της απελπισίας. Εάν αυτές οι αλλαγές γίνουν άμεσα και ταυτόχρονα κοπούν χρήματα από κόμματα, συμβούλους και παρασυμβούλους υπουργών, ΜΚΟ, δημάρχους και πάσης φύσεως αιρετών, ακόμη και από μητροπολίτες, θα πνεύσει άλλος άνεμος στη χώρα μας. Πρωτίστως όμως πρέπει να δεχτούν όλοι οι βουλευτές μείωση κατά 50% στο μισθό τους», αναφέρει, τονίζοντας ότι γραμμή του κόμματος είναι «Ναι στο ευρώ, ναι στην Ευρώπη, αλλά με μεταρρυθμίσεις που αλλάζουν τη χώρα και χτίζουν τη στήριξη των ξένων. Με ένα σάπιο κράτος, πώς πας και ζητάς βοήθεια;».

Επιπρόσθετο πρωταρχικό μέλημα της παράταξης είναι εξάλλου το πάγωμα και η αναβολή για πέντε χρόνια μετά της πληρωμής των ομολόγων του δημοσίου, προκειμένου να πέσει ζεστό χρήμα στην πραγματική οικονομία, αλλά και η επιστροφή των 130 δις ευρώ που οι Έλληνες έβγαλαν στο εξωτερικό. «Οι μεταρρυθμίσεις των μνημονίων απεδείχθησαν ανούσιες και άκαρπες. Εμείς θέλουμε αληθινές μεταρρυθμίσεις, μια και έξω, με διαφανή οργάνωση του κράτους, χωρίς λωποδύτες, ρουσφέτια, κομματοκρατία και πελατειακές σχέσεις. Με την ανάκτηση της εμπιστοσύνης, η Ελλάδα βγαίνει από το μνημόνιο το 2017, μπαίνει τέλος στη συζήτηση περί Grexit και επιτυγχάνεται η απομείωση της ανεργίας».

Περί ψήφισης ή μη των επόμενων εφαρμοστικών νόμων στη βουλή, η στάση του Βασίλη Λεβέντη, συνοψίζεται στη μάλλον παντελή ακύρωσή τους. «Θα ταξιδέψω ο ίδιος στη Γερμανία, ώστε να πω ότι τα μέτρα που μάς ζητάτε να ψηφίσουμε είναι ηλίθια! Και ναι, πιστεύω ότι θα τους πείσω με αυτό τον τρόπο, γιατί έχω ζήσει στη Γερμανία και γνωρίζω πώς σκέφτονται εκεί. Είναι λογικοί άνθρωποι. Εάν δουν ότι προβαίνουμε σε μεταρρυθμίσεις και τους πείσουμε ότι η πολιτική μας είναι μέσα στο ευρώ και έχουμε μία Ελλάδα καθαρή και απαλλαγμένη από μικροκομματικά συμφέροντα, θα μάς βοηθήσουν. Γι’ αυτό άλλωστε, μπαίνει ο Λεβέντης στη βουλή. Αλλιώς, είναι άχρηστη η συμμετοχή μου!».

Στο κρίσιμο δε ζήτημα του μεταναστευτικού, η Ε.Κ. υπεραμύνεται της φύλαξης των εθνικών συνόρων – χωρίς την ταυτόχρονη χρήση ένοπλης βίας -  και προβλέπει νέα υπηρεσία εντός του υπουργείου Εσωτερικών, για την καταγραφή των προσφύγων εντός τεσσάρων μηνών. «Όποιος δεν προσέρχεται, θα διώκεται ποινικά με απέλαση. Για όσους δεν μπορούμε να απορροφήσουμε και ταυτόχρονα, δεν διοχετεύονται και σε λοιπά κράτη – μέλη, πρέπει να έχουμε το δικαίωμα να πούμε στην Ε.Ε. ‘Πληρώστε’!».
Κλείνοντας το μάτι στον κο Κανένα

Ο κ. Λεβέντης ξεκαθαρίζει ότι δεν προσβλέπει σε μετεκλογικές συνεργασίες, ούτε λάφυρα ή υπουργεία, αν και η λύση της κυβέρνησης εθνικής ενότητας (καθ’ υποταγή και της Κομισιόν) είναι κάτι που οραματίζεται από το 2009. Ο ίδιος παραμένει μακριά από τη λογική του «Πρώτη φορά Αριστερά», «Όλοι μαζί πάμε τη χώρα μπροστά» ή του «Πρώτη φορά στα σοβαρά» και τονίζει ότι «θα αποστείλουμε έγγραφο σε όποιον αναλάβει την πρωθυπουργία ότι το μόνο που θέλουμε είναι κάθε μήνα να παρακολουθούμε στενά την πρόοδο επί των μεταρρυθμίσεων. Σε πολιτική ρουτίνας, με την λογική του τρύπιου τενεκέ, δεν θα συμμετάσχουμε, ούτε πρόκειται να δεχτούμε να κάνουν άλλοι κουμάντο και να υποστούμε τη φθορά Κουβέλη ή Καμμένου. Θα συζητήσουμε τα πάντα, μόνο σε περίπτωση που γίνουν δεκτοί οι όροι της αυτό-κάθαρσης του δημοσίου και των εννιά σημείων του προγράμματός μας».
Οικογενειοκρατία μου, αμαρτία μου και 6μηνοι βουλευτές

Απαντώντας σε όσους τον κατηγορούν ότι τοποθέτησε στα ψηφοδέλτια συγγενικά του πρόσωπα, ο Βασίλης Λεβέντης απαντά: «Καταδικάζαμε την οικογενειοκρατία και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Οι δικοί μου άνθρωποι τοποθετήθηκαν σε μη εκλόγιμες θέσεις. Απλά ήταν στο πλευρό μου όλα αυτά τα χρόνια και ως ελάχιστο φόρο τιμής, τους πρότεινα να μπουν στις λίστες. Ομολογώ ότι στην αρχή, δεν ήθελαν».

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι επικεφαλής της λίστας στην Καβάλα είναι η σύζυγος του προέδρου Αναστασία Μεντεσίδου, στη μονοεδρική των Γρεβενών βρίσκεται η αδελφή του Ελένη Λεβέντη και στα Δωδεκάνησα η ανιψιά του Παρασκευή Λεβέντη. Υποψήφιος είναι και ο άλλος ανιψιός του, Ιωάννης Λεβέντης, ενώ στη λίστα της Β’ Αθήνας όπως και στην Α’ Αθήνας η αδελφή της συζύγου του Δέσποινα Μεντεσίδου. Τέλος, τη δεύτερη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας έχει ο αδελφός του Κωνσταντίνος Λεβέντης, με πρώτη την καθηγήτρια του Παντείου Πανεπιστημίου, Ηρώ Στεφάνου.

«Τα Γρεβενά είναι μονοεδρική. Υπήρχε ποτέ περίπτωση να την πάρουμε; Στο Επικρατείας έβαλα δεύτερο στη λίστα τον αδερφό μου που είναι ιδρυτικό μέλος της Ένωσης Κεντρώων, αλλά και μεταλλειολόγος με ειδίκευση σε θέματα πετρελαίου και ορυκτών, οπότε θα ξεκινήσει τη θητεία του το δεύτερο εξάμηνο. Αυτή που μπορεί να εκλεγεί είναι η ανιψιά μου που ηγείται του ψηφοδελτίου των Δωδεκανήσων. Οι υποψήφιοι της Ρόδου απαίτησαν να μπει πρώτη. Και να βγει η ανιψιά μου θα παραιτηθεί σε ένα εξάμηνο υπέρ του δευτέρου. Το ίδιο ισχύει και για τη γυναίκα μου», σχολιάζει.

Ωστόσο, όπως ο ίδιος αποκαλύπτει στο NEWS 247, ακόμη και να εκλεγεί κάποιος υποψήφιος, δεν θα μπορέσει να έχει θητεία μεγαλύτερη από 6 μήνες, λόγω καταστατικού που συμπληρώνει κανείς ως απαραίτητη προϋπόθεση, για να κατοχυρώσει την υποψηφιότητά του.

«Ακόμα και να εκλεγούν οι συγγενείς θα παραιτηθούν στους έξι μήνες, προκειμένου να παραχωρήσουν τις έδρες τους στους δεύτερους της λίστας. Αυτό πρέπει να το γνωρίζει ο κόσμος, ότι δηλαδή οι 440 υποψήφιοι έχουν υπογράψει χαρτί ότι στο εξάμηνο θα παραιτούνται για χάρη του επόμενου στη λίστα. Στόχος μας είναι με αυτόν τον τρόπο να αποκτήσουν όλοι Κοινοβουλευτική προϋπηρεσία και εμπειρία. Δεν λειτουργούμε σαν στόκος. Είναι καλύτερος ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ που βάζουν τους ίδιους και τους ίδιους; Οι υπόλοιποι δηλαδή τι είναι; Μπάζα;».
Κουπόνια και εισόδημα θυσιάζονται στο βωμό της οργάνωσης των εκλογών

Αλήθεια, ποια η πηγή χρηματοδότησης της Ένωσης Κεντρώων, όταν το ΚΙΔΗΣΟ απέχει από τις εκλογές, λόγω οικονομικής στενότητας; «Σιγά μην και δεν είχε λεφτά ο Γιώργος Παπανδρέου. Απλά εκεί ήταν όλοι κρατικοδίαιτοι και δεν είχαν προθυμία για εθελοντισμό. Πήγαν εκεί για να οικονομήσουν. Εμείς 30 χρόνια δεν έχουμε πάρει χρηματοδότηση από το κράτος. Για αυτό και έχουμε προβλήματα στην οργανωτική δομή. Να φανταστείτε, το βάρος των εκλογών το έχει σηκώσει η σύζυγός μου και έχει καταρρεύσει. Τρίζουν τα δόντια της να τελειώσει όλο αυτό. Εμείς βλέπετε αναζητούμε κεφάλαια από ιδιώτες, μέσω κουπονιών, ενώ ταυτόχρονα το κόμμα λαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός μου σαν Πολιτικός Μηχανικός. Δεν κάνουμε βέβαια και σπουδαία πράγματα. Αλλά αν αγαπάς κάτι, θυσιάζεις τα πάντα. Να δω όμως τι θα κάνουν στη ΝΔ με όλους τους χαραμοφάηδες και τους αερητζήδες και πώς θα ταΐζει ο ΣΥΡΙΖΑ τα 800 άτομα προσωπικό, σε περίπτωση που περάσει νόμος για δραστικές περικοπές σε βουλευτικές αποζημιώσεις", καταλήγει ο επικεφαλής της Ε.Κ.
Πηγή: news247.gr


NEWSLETTER