Δευτέρα, 19 Οκτωβρίου 2015 12:15

Κοτζιάς: "Η Ελλάδα, γέφυρα τριών ηπείρων και έντιμος μεσολαβητής για την ειρήνη"

Γράφτηκε από την
Κοτζιάς: "Η Ελλάδα, γέφυρα τριών ηπείρων και έντιμος μεσολαβητής για την ειρήνη"

Τον σημαντικό ρόλο της Ελλάδας, μίας χώρας που είναι γέφυρα τριών ηπείρων, ως ενός έντιμου μεσολαβητή στην επιτακτική ανάγκη για την ειρηνική συνύπαρξη διαφορετικών δογμάτων, αντιλήψεων, πεποιθήσεων και κυρίως για την υπεράσπιση πρωτίστως της ανθρώπινης ζωής, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στην ομιλία του στη Διεθνή Διάσκεψη με θέμα «Θρησκευτικός και πολιτισμικός πλουραλισμός και ειρηνική συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή».

 

Αυτό, είπε ο κ. Κοτζιάς, είναι το μήνυμα της Ελλάδας και της πολυδιάστατης Εξωτερικής πολιτικής την οποία στηρίζει, καθώς, όπως τόνισε, η Μέση Ανατολή και η Βόρεια Αφρική συνδέονται με τη χώρα μας με χιλιετίες κοινής ιστορίας και είναι ένας τόπος όπου υλοποιήθηκαν μορφές πολυπολιτισμικότητας και πολυθρησκευτικότητας, οι οποίες σήμερα καταστρέφονται από εξτρεμιστές, που, επικαλούμενοι θρησκευτικά προτάγματα, αιτιολογούν την απάνθρωπη και αντιθρησκευτική τους δράση, εγκληματώντας σε βάρος ανθρώπων και ιστορίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι η Ελλάδα στηρίζει την πολιτική λύση του Συριακού και ζητά από την ΕΕ ειδική στρατηγική σχέση έναντι Ιορδανίας και Λιβάνου, ενώ τόνισε την τεράστια σημασία που έχει η σταθερότητα και η ασφάλεια ειδικότερα της Αιγύπτου και επισήμανε ότι απαιτείται προώθηση μεγάλων έργων ανοικοδόμησης σε όλη την περιοχή.

Αναφερόμενος στην ασφάλεια και σταθερότητα της περιοχής, είπε ότι θα συνέβαλε σε αυτήν μία δίκαιη λύση του Κυπριακού χωρίς στρατεύματα και καθεστώς εγγυήσεων.

«Στο τρίγωνο Ουκρανία, Λιβύη, Συρία και Ιράκ, η Ελλάδα παράγει σταθερότητα και ασφάλεια και διαθέτει τη γνώση, τα μέσα και τις μεθόδους να βοηθήσει ως έντιμος διαμεσολαβητής, μακριά από τη δημοσιότητα όποιον έχει ανάγκη ή θέλει να έχει έναν έντιμο φιλο χωρίς δεύτερες σκέψεις στην ΕΕ» είπε ο κ. Κοτζιάς

Σχετικά με την αντιμετώπιση του προσφυγικού, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι μεγάλο ρόλο παίζει η καλή συνεργασία με τη Βουλγαρία και την Τουρκία στη βάση του διεθνούς δικαίου και όχι παζαριών, μια συνεργασία όμως που δεν σημαίνει με τίποτα κοινές περιπολίες, κάτι που «θα πρέπει να ξεχάσουν όλοι όσοι νομίζουν ότι μπορούν να μιλούν χωρίς σεβασμό για τα κυρίαρχα δικαιώματα της χώρας μας».

Τέλος, ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε στη νέα του πρωτοβουλία, τη δημιουργία Διεθνούς Παρατηρητηρίου που θα συμβάλει στον αποτελεσματικότερο διάλογο επί των κοινοτήτων στη περιοχή, στην καταγραφή των εγκλημάτων σε βάρος της ανθρωπότητας και της μνήμης της, προκειμένουν να αποτραπούν νέα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER