Σάββατο, 24 Οκτωβρίου 2015 08:44

Φρ. Ολαντ: Την ιστορική σχέση ανάμεσα στους δύο λαούς επαναβεβαίωσε με την ομιλία του ενώπιον της Βουλής

Γράφτηκε από την
Φρ. Ολαντ: Την ιστορική σχέση ανάμεσα στους δύο λαούς επαναβεβαίωσε με την ομιλία του ενώπιον της Βουλής

 «Ζήτω η Ελλάδα! Ζήτω η Γαλλία! Ζήτω η φιλία!» είπε χειροκροτούμενος από τη συντριπτική πλειονότητα της εθνικής αντιπροσωπείας ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Ολάντ, το μεσημέρι της Παρασκευής, λίγο προτού αναχωρήσει από τη Βουλή των Ελλήνων για το Μουσείο Ακρόπολης.

Η ομιλία του Γάλλου Προέδρου, στη Βουλή των Ελλήνων, επαναβεβαίωσε την ιστορική σχέση ανάμεσα στους δύο λαούς και έστειλε πολλαπλά μηνύματα, τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας.

Ο κ. Ολάντ αναφέρθηκε με σεβασμό στις δύσκολες μεταρρυθμίσεις που έχει μπροστά της η Ελλάδα και επαίνεσε τον ελληνικό λαό και την κυβέρνηση γιατί στηρίζουν μια συμβιβαστική συμφωνία που προστατεύει όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και την ευρωζώνη και εν τέλει και την ίδια την ευρωπαϊκή ιδέα. Ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας επεφύλασσε θετικές αναφορές και στις προηγούμενες κυβερνήσεις για τα δύο προηγούμενα προγράμματα διάσωσης. Ειδική αναφορά επεφύλασσε στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τον οποίο είπε ότι «αγωνίστηκε τη δραματική νύχτα της 12ης Ιουλίου ώστε να γίνει σεβαστή η θέση της Ελλάδας και αυτό είναι κάτι που το έκανε εξ ονόματος της χώρας του». Με την ομιλία του ο κ. Ολάντ είπε ότι οι επόμενες εβδομάδες θα είναι καθοριστικής σημασίας γιατί «η Ελλάδα θα κληθεί, για μια ακόμη φορά, να αντιμετωπίσει την αξιολόγηση των δεσμεύσεων της» και υπογράμμισε πως αυτά που ορίζει η συμφωνία πρέπει να γίνουν σεβαστά. Ταυτόχρονα, ο Γάλλος Πρόεδρος αναφέρθηκε σε ένα από τα κρισιμότερα ζητήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία, αυτό της προστασίας της πρώτης κατοικίας, θέμα για το οποίο ανέφερε ότι πρέπει να ξεκαθαριστεί ώστε να σταματήσει αυτή η αβεβαιότητας για τους πολίτες που μαστίζονται από την κρίση. Ο κ. Ολάντ αναφερόμενος στο προσφυγικό είπε ότι πρέπει να στηριχθεί η Ελλάδα που δέχεται αυτή τη μεγάλη πίεση από τις προσφυγικές ροές και τόνισε η Γαλλία στηρίζει τις πρωτοβουλίες για το Κυπριακό και για να υπάρξει πολιτική λύση με βάση τους κανόνες των Ηνωμένων Εθνών. Ξεχωριστό κεφάλαιο της ομιλίας του Γάλλου Προέδρου αφιερώθηκε στο ευρύ πεδίο δράσεων προκειμένου να εμπλουτιστεί η διμερής συνεργασία Ελλάδας-Γαλλίας.

Οι ιστορικοί δεσμοί

Ο Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ άνοιξε την ομιλία του, ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας, λέγοντας πως «για κάθε ευρωπαίο, το κοινοβούλιο της Ελλάδας, η Βουλή των Ελλήνων είναι ένα σύμβολο». Εδώ στην αρχαία Αθήνα γεννήθηκε η ιδέα της δημοκρατίας, είπε ο κ. Ολάντ και πρόσθεσε πως «η δημοκρατία παραμένει μια ιδέα που ενώνει την Ελλάδα και τη Γαλλία». Ο Γάλλος Πρόεδρος αναφέρθηκε στον αγώνα για τη εδραίωση της δημοκρατίας στην Ελλάδα και απευθύνθηκε στους βουλευτές λέγοντας ότι είναι «συνεχιστές της Εθνοσυνέλευσης στην Επίδαυρο».

Ο Φρ. Ολάντ επικαλέστηκε σημαντικές ιστορικές περιόδους για να υπογραμμίσει ότι «η Γαλλία μπόρεσε να σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας στις δύσκολες στιγμές της ιστορίας της». Έκανε ιστορικές αναφορές στην επιστροφή του Κωνσταντίνου Καραμανλή το 1974 στην Αθήνα με το αεροσκάφος του τότε Προέδρου Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν, στην επίσκεψη του στρατηγού Ντε Γκωλ το 1963 που υπερασπίστηκε τη συμμετοχή της Ελλάδας στην πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης αλλά και στο γεγονός ότι η Γαλλία υποδέχθηκε, την περίοδο της δικτατορίας, Έλληνες καλλιτέχνες, φιλοσόφους, διανοουμένους και πολιτικούς ηγέτες. «Από τότε μέχρι σήμερα η Γαλλία συνέχισε τις προσπάθειες της ώστε να εδραιωθεί η συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρώπη», είπε ο κ. Ολάντ και τόνισε ότι επισκέπτεται σήμερα την Ελλάδα για να χαιρετίσει το δίδαγμα δημοκρατίας που έδωσε τους τελευταίους μήνες η χώρα μας.

Για τις εκλογές και τις συμβουλές εξόδου από την ευρωζώνη

Ήταν αυτό το σημείο που ο Γάλλος Πρόεδρος έκανε αναφορά στις τρεις τελευταίες εκλογικές διαδικασίες. «Η δημοκρατία είναι να απευθυνθεί κανείς στην ευφυΐα των πολιτών και όχι στο φόβο. Να δώσει τη δυνατότητα στο λαό, να κάνει μια διαυγή επιλογή. Να διαλέξει την υπευθυνότητα», είπε ο Φρανσουά Ολάντ και υπογράμμισε ότι «ο ελληνικός λαός πήρε το λόγο τρεις φορές τους τελευταίους μήνες» και ακόμη ότι «προχώρησε με μεγάλη υπευθυνότητα αλλά κυρίως εξέφρασε τη δέσμευση και θέλησή του να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη».

«Έναντι λοιπόν διχαστικών δυνάμεων που οδηγούσαν σε διάσπαση, εσείς πιστέψατε στην ευρωπαϊκή ιδέα. Και όλους αυτούς που σας συμβούλευαν, περιστασιακά και για λίγο, να βγείτε από την ευρωζώνη, δεν ακούσατε τις συμβουλές τους, δεν θελήσατε να κλειστείτε σε ένα προστατευτισμό από χάρτινα σύνορα. Θελήσατε αντίθετα να ανανεώσετε τη δέσμευση και την προσήλωσή σας στις ευρωπαϊκές ιδέες», είπε ο Γάλλος Πρόεδρος.

Στο σημείο αυτό ο κ. Ολάντ αναγνώρισε ότι ο ελληνικός λαός στήριξε με τη στάση του μια συμβιβαστική λύση που εδραιώνει την ευρωπαϊκή ιδέα και έτσι προστάτευσε και την Ελλάδα από την κερδοσκοπία που ετοιμαζόταν να την κατασπαράξει αλλά προστάτευσε και την ίδια την Ευρώπη από αναταραχές που θα μπορούσαν να την αποσταθεροποιήσουν.

Η συμφωνία

Αναφερόμενος στην έγκριση της Συμφωνίας, ο κ. Ολάντ είπε ότι η απόφαση αυτή βάζει την Ελλάδα σε μια νέα δυναμική η οποία μπορεί να αναστηλωθεί και να ανακάμψει. Ταυτόχρονα όμως αναγνώρισε πως, εδώ και έξι χρόνια, η Ελλάδα βιώνει μια οικονομική και κοινωνική κρίση άνευ προηγουμένου, με το ¼ του εθνικού πλούτου να έχει καταστραφεί και τις πιο αδύναμες κοινωνικά ομάδες να έχουν πληγεί.

Πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Γάλλος Πρόεδρος αναφέρθηκε στη στήριξη της Γαλλίας προς την Ελλάδα. «Η Γαλλία δεσμεύεται για συνεργασία με την Ελλάδα στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και την επιστροφή της στην ανάπτυξη. Η Γαλλία είναι μεγάλος φίλος της Ελλάδας και δεσμεύομαι και ως Γάλλος, και ως ευρωπαίος και ως προοδευτικός», είπε ο κ. Ολάντ και χρησιμοποίησε ακόμη πιο προσωπικό τόνο λέγοντας πως από την αρχή προσπάθησε να στηρίξει την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη για έναν απλό λόγο. Επειδή, όπως τόνισε, «χωρίς την Ελλάδα, η Ευρώπη δεν θα ήταν Ευρώπη και η ευρωζώνη θα έχανε νομιμότητα».

Δύσκολες οι μεταρρυθμίσεις

Αναφερόμενος στην υλοποίηση της συμφωνίας του προγράμματος στήριξης, ο Γάλλος Πρόεδρος είπε πως οι μεταρρυθμίσεις που καλείται να υλοποιήσει η Ελλάδα είναι πολύ απαιτητικές αλλά και η Γαλλία χρειάζεται τέτοιες μεταρρυθμίσεις ώστε να προστατευθεί το κοινό μέλλον. «Ξέρω ότι είναι πολύ δύσκολες οι μεταρρυθμίσεις ιδιαίτερα για την εξισορρόπηση του συνταξιοδοτικού, για το ζήτημα της φορολογικής μεταρρύθμισης, για τον εκσυγχρονισμό του κράτους, την οικονομική αποτελεσματικότητα», είπε και πρόσθεσε πως όλα αυτά είναι απαραίτητα για να αποκατασταθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και να διασφαλιστεί το μέλλον των νέων ελλήνων.

Η νύχτα της 12ης Ιουλίου και ο αγώνας του Α. Τσίπρα

Ο Φρανσουά Ολάντ περιέγραψε με ανάγλυφο τρόπο της δραματικές ώρες της Συνόδου Κορυφής που κατέληξε τελικά στη συμφωνία της Ελλάδας με τους εταίρους. «Αυτή η τόσο μακριά νύχτα της 12ης Ιουλίου σημάδεψε όχι μόνο την τύχη της Ελλάδας αλλά και μιας ιδέας που έχουμε για την Ευρώπη. Εκείνη τη νύχτα δεν επρόκειτο για κάποια μέτρα. Επρόκειτο για τη συνύπαρξή μας στην Ευρώπη», είπε και πρόσθεσε: «Έπρεπε να καταλάβουμε αν έχουμε ένα κοινό όραμα, μια κοινή τύχη. Όταν μπήκα εκείνο το βράδυ της Συνόδου Κορυφής, κοίταξα τους συναδέλφους μου, ευρωπαίους ηγέτες και δεν ήμουν καθόλου σίγουρος ότι θα μπορούσα να τους πείσω. Και εκείνοι αναρωτιούνταν τι έπρεπε να κάνουν. Και νωρίς το πρωί, όταν άρχισαν να υπάρχουν αμφιβολίες αν θα μπορούσαμε ή όχι να βρούμε λύση, τους ένιωσα πολύ ανήσυχους, για τις συνέπειες του να μην παραμείνει η Ελλάδα στην ΕΕ. Χρειάστηκε να συζητήσουμε, χρειάστηκαν επιχειρήματα». Στο σημείο έκανε ονομαστική αναφορά στον έλληνα πρωθυπουργό. «Θέλω να χαιρετίσω την στάση του Αλέξη Τσίπρα γιατί αγωνίστηκε ώστε να γίνει σεβαστή η θέση της Ελλάδας και αυτό το έκανε εξ ονόματος της χώρας του».

Οι μεταρρυθμίσεις, η αξιολόγηση και η πρώτη κατοικία

Ο κ. Ολάντ έκανε αναφορά στο πακέτο των 35 δις ευρώ για επενδύσεις και τόνισε ότι οι επόμενες εβδομάδες θα είναι καθοριστικές. «Θα πρέπει η Ελλάδα για άλλη μια φορά να αντιμετωπίσει την αξιολόγηση των δεσμεύσεων της και σας διαβεβαιώ, είναι πολύ σημαντικό αυτό που γράφτηκε στη συμφωνία να γίνει σεβαστό», είπε ο Γάλλος πρόεδρος και πρόσθεσε ακόμη ότι είναι επίσης πολύ σημαντικό «να τηρηθούν οι δεσμεύσεις και να μην αμφισβητηθούν τα θεμελιώδη δικαιώματα των οικογενειών της Ελλάδας, το δικαίωμα για μια στέγη».

«Τις επόμενες εβδομάδες θα πρέπει πραγματικά να ξεκαθαριστεί η αβεβαιότητα στην οποία βρίσκεται εδώ και πολύ καιρό ο ελληνικός λαός. Θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί ο προϋπολογισμός, να γίνει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και να υπάρξει άρση του ελέγχου των κεφαλαίων».

Ο Φρανσουά Ολάντ αναφέρθηκε στους ιστορικούς δεσμούς που συνδέουν Γαλλία και Ελλάδα και τοποθετούν τις δύο χώρες στην ίδια ευρωπαϊκή κατεύθυνση. Πρεσβεύουμε τις ίδιες αξίες, την ειρήνη στη Μ. Ανατολή, θέλουμε να καταπολεμήσουμε την τρομοκρατία, θέλουμε να βρεθούν πολιτικές λύσεις, οι οποίες επιτέλους θα σταματήσουν αυτόν τον αποτρόπαιο πόλεμο στη Συρία. Και ακριβώς επειδή έχουμε δεσμευτεί σε αυτή την περιοχή είμαστε δύο μεσογειακές χώρες που θέλουμε να υπάρξει συνύπαρξη διαφορετικών θρησκειών, εθνών, να υπάρξει σεβασμός των μειονοτήτων. Ο κ. Ολάντ αναφέρθηκε στις προσπάθειες της χώρας για σταθεροποίηση στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και πρόσθεσε ότι η Γαλλία στηρίζει όλες τις πρωτοβουλίες που αφορούν το Κυπριακό, πρωτοβουλίες που στηρίζουν το διάλογο για να υπάρξει επανένωση της Κύπρου, για να υπάρξει πολιτική λύση με βάση τους κανόνες των Ηνωμένων Εθνών.

Η συνεργασία

Αναφερόμενος στις προοπτικές συνεργασίας Ελλάδος - Γαλλίας, ο Φρανσουά Ολάντ είπε ότι η Γαλλία μπορεί να ενισχύσει τη συμμετοχή της σε μεγάλα έργα υποδομών στην Ελλάδα, στον τομέα της Υγείας, της Ενέργειας και στις νέες τεχνολογίες. «Ο Πρωθυπουργός ζήτησε να επιστρέψουν οι επενδύσεις. Εγώ θα κάνω έκκληση στους Γάλλους επιχειρηματίες να εμπιστευθούν την Ελλάδα και να πάρουν χρήσιμες αποφάσεις», είπε ο κ. Ολάντ κάνοντας ειδική μνεία στις προοπτικές συνεργασίας στον τομέα Πολιτισμού και Παιδείας. «Θα ήθελα οι δύο χώρες να έχουν περισσότερες φιλοδοξίες με καλλιτέχνες, μουσεία», είπε και επισήμανε ότι η γαλλική αρχαιολογική σχολή στην Αθήνα έχει συμμετάσχει στην ακτινοβολία αυτού του τομέα ενώ υπογράμμισε την ανάγκη περαιτέρω συνεργασίας για τη διάδοση των γλωσσών των δύο χωρών. Είπε ακόμη ότι η Γαλλία θα στηρίξει την Ελλάδα στον τομέα της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, στον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, στη μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας και των νοσοκομείων. Τόνισε δε ότι επειδή η Γαλλία είναι πολύ ευαίσθητη σε θέματα ανεξαρτησίας και γι΄αυτό θα μπορούσε να υποστηρίξει την Ελλάδα σε θέματα αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας.

Το προσφυγικό

Ο Γάλλος πρόεδρος αναφερόμενος στο προσφυγικό είπε ότι η Ελλάδα πρέπει να στηριχθεί διότι δέχεται μεγάλη πίεση από τις προσφυγικές ροές. «Δεν μπορούμε να αφήσουμε την Ελλάδα και την Ιταλία μόνες απέναντι σε αυτές τις ροές. Η Ευρώπη πρέπει να πάρει αποφάσεις. Αυτοί που αμφισβητούσαν την αλληλεγγύη όταν έπρεπε να στηρίξουν οικονομικά κάποιες χώρες, σήμερα ζητούν αλληλεγγύη οι ίδιοι και ζητούν να προστατευθούν τα εξωτερικά σύνορα», είπε σημειώνοντας ότι η Ελλάδα είχε δίκιο που ζητούσε την αλληλεγγύη της Ευρώπης. Πρόσθεσε δε ότι κάποιοι ξαφνικά συνειδητοποίησαν ότι η Ελλάδα είναι στο νότο και πως στα νησιά της έχουν κατακλυστεί από πρόσφυγες. Είπε ακόμη ότι η Ευρώπη πρέπει να έχει μια σχέση απαιτητική με την Τουρκία και μια σχέση υποστήριξης και πρόσθεσε ότι η κ. Μέρκελ πήγε στην Τουρκία στο όνομα της Ευρώπης και ξεκίνησε αυτή τη συνεργασία. Ο κ. Ολάντ είπε ότι η Γαλλία θα ενισχύσει την FRONTEX και το Ευρωπαϊκό Γραφείο για το άσυλο με προσωπικό και μέσα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER