Σάββατο, 14 Νοεμβρίου 2015 21:09

Κρίσιμη συνάντηση Τσακαλώτου - Σταθάκη με την τρόικα

Γράφτηκε από την
Κρίσιμη συνάντηση Τσακαλώτου - Σταθάκη με την τρόικα

Μαραθώνιο αναμένεται το νέο ραντεβού που έχουν αυτή την ώρα οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών με το κουαρτέτο με στόχο να κλείσουν και οι τελευταίες εκκρεμότητες της διαπραγμάτευσης εν όψει του EuroWorking Group της Κυριακής.

 

Κυβερνητικοί παράγοντες εκφράζουν την αισιοδοξία τους για συμφωνία που θα επιτρέψει την εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ της υποδόσης και των 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Κυβερνητικές πηγές έλεγαν πως δεν υπάρχει καμία εμπλοκή. Συζητούν επί της ελληνικής προτάσεως που καλύπτει το 58-60% των δανειοληπτών. Οι ίδιες πηγές διέψευδαν πως έχει απορριφθεί η μεσολαβητική πρόταση της Κομισιόν που καλύπτει το 60%. Στη διακοπή μιάς ωρας, 19.00 με 20.00 τα τεχνικά συζητούσαν για τα γενόσημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ανοικτό παραμένει ουσιαστικά μόνο το θέμα των κόκκινων δανείων και των πλειστηριασμών, καθώς τα «μέτωπα» των 100 δόσεων, του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, των γενοσήμων, των αλλαγών στο ΤΧΣ και τη διακυβέρνηση των τραπεζών υπάρχει σημαντική προσέγγιση.

Ειδικότερα:

Για τη ρύθμιση των 100 δόσεων, οι εκπρόσωποι των πιστωτών φέρεται να δέχονται τη σταδιακή μείωση του χρονικού διαστήματος (τώρα, ένας μήνας από τη λήψη ειδοποίησης για νέα ληξιπρόθεσμη εκτός ρύθμισης οφειλή), προκειμένου να βρεθεί ο οφειλέτης εκτός ρύθμισης. Τον Ιούνιο 2016 θα περιορισθεί στις 20 ημέρες και τον Δεκέμβριο 2016 στις 10 ημέρες και στη συνέχεια θα μηδενισθεί.

Ως ισοδύναμο για τον ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, φέρεται να έχει συμφωνηθεί η επιβολή τέλους στον στοιχηματισμό.

Για τα γενόσημα φάρμακα, έχει συμφωνηθεί η σταδιακή μείωση των τιμών τους, ενώ συμφωνία φαίνεται να έχει υπάρξει και στις αλλαγές όσον αφορά στο ΤΧΣ και τη διακυβέρνηση των τραπεζών.

ΑΠΕ - ΜΠΕ


NEWSLETTER