Τετάρτη, 18 Νοεμβρίου 2015 14:00

Σε εξέλιξη οι επαφές του Αλέξη Τσίπρα στην Άγκυρα

Γράφτηκε από την
Σε εξέλιξη οι επαφές του Αλέξη Τσίπρα στην Άγκυρα

Σε εξέλιξη είναι οι επαφές του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία. Λίγο μετά τις δώδεκα το μεσημέρι ξεκίνησε στο πρωθυπουργικό μέγαρο στην Άγκυρα, η συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου. Ακολούθησε συνάντηση των αντιπροσωπιών των δύο χωρών με επικεφαλής του δύο πρωθυπουργούς.

 

Ο κ. Τσίπρας έφτασε το πρωί στην Άγκυρα, προερχόμενος απτην Κωνσταντινούπολη. Προγραμματισμένη για τις 14.30 είναι η κοινή συνέντευξη τύπου των δύο πρωθυπουργών. Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός στις έξι το απόγευμα θα συναντηθεί με τον ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Ο Πρωθυπουργός σε δηλώσεις του που δημοσιεύονται σήμερα στην τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ», σημειώνει ότι η επίσκεψή του «αποτελεί ευκαιρία να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τους αδίστακτους διακινητές που ρισκάρουν ανθρώπινες ζωές και παράλληλα μια ευκαιρία για εκκίνηση μιας ειλικρινούς και σταθερής επικοινωνίας και συνεργασίας, προκειμένου να βρούμε τρόπους για εφαρμογή της διμερούς μας συμφωνίας επανεισδοχής και της συμφωνίας επανεισδοχής Τουρκίας-ΕΕ και να εξασφαλίσουμε ένα σταθερό μηχανισμό επανεγκατάστασης προσφύγων από την Τουρκία σε τρίτες χώρες».

Ερωτηθείς για τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη ο κ. Τσίπρας λέει ότι «χρειαζόμαστε μια πιο ενεργή και σύγχρονη πολιτική για τις ανάγκες όλων των συνιστωσών της μειονότητας, στον εκπαιδευτικό και θρησκευτικό τομέα. Είδαμε την Τουρκία να κάνει θετικά βήματα σε σχέση με τα δικαιώματα της Ελληνικής μειονότητας. Ελπίζουμε να ακολουθήσουν κι άλλα».

Τέλος αναφερόμενος στο Κυπριακό ο Πρωθυπουργός ότι «η Τουρκία πρέπει να στηρίξει ουσιαστικά την προοπτική που δημιουργήθηκε στο νησί. Πρέπει να επιτρέψει οι δύο κοινότητες να βρουν δίκαιες λύσεις για το μέλλον μιας ελεύθερης, επανενωμένης Κύπρου, που θα κατοχυρώνουν την ασφάλεια ολόκληρου του λαού του νησιού, χωρίς προστάτες και εγγυητές».

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER