Τρίτη, 01 Δεκεμβρίου 2015 13:32

Σταθερό φορολογικό πλαίσιο για τις ξένες επενδύσεις προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης

Γράφτηκε από την
Σταθερό φορολογικό πλαίσιο για τις ξένες επενδύσεις προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης

"Η Ελλάδα δεν θα γίνει φορολογικός παράδεισος. Θα ακολουθήσουμε το δρόμο των ευρωπαϊκών χωρών που διατηρούν υψηλούς φορολογικούς συντελεστές", είπε απαντώντας σε ερωτήσεις για τη φορολόγηση των επιχειρήσεων στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης.



Όπως εξήγησε ο υπουργός: "δεν θα μετατρέψουμε την Ελληνική οικονομία σε οικονομία χαμηλού εργασιακού κόστους, όπως γειτονικές χώρες, οι φορολογικοί και ασφαλιστικοί συντελεστές θα είναι στο μέσο όρο της ΕΕ κι αυτός είναι ένας όρος για την ανάπτυξη της οικονομίας μας".

Στη συνέχεια σχολίασε "το μοντέλο που είχε εφαρμοστεί στη χώρα, στο πρώτο μνημόνιο, για γρήγορη συρρίκνωση των κρατικών δαπανών και μείωση μισθών στα επίπεδα γειτονικών χωρών δοκιμάστηκε και οδηγεί σε παρακινδυνευμένα μονοπάτια. Όμως η Ελλάδα έχει παραγωγικότητα πολύ πιο πάνω από αυτές τις χώρες. Η στρατηγική της βίαιης αποκλιμάκωσης ήταν λανθασμένη και είναι θετικό ότι έχει εγκαταλειφθεί. Λόγω κρίσης και χρεοκοπίας δεν θα φλερτάραμε με λογικές που θα επιφέρουν μόνιμες επιβαρύνσεις στην οικονομία".

"Μπορούμε να βγούμε από την κρίση με τρόπο βιώσιμο και κοινωνικά συνεκτικό". Το αισιόδοξο αυτό μήνυμα απηύθυνε από το βήμα του συνεδρίου ο υπουργός προαναγγέλλοντας ότι η οικονομία θα περάσει σε θετικό πρόσημο πολύ νωρίτερα από ότι προβλεπόταν αρχικά, ίσως ακόμη και εντός του πρώτου τριμήνου του 2016 και οπωσδήποτε πριν την ολοκλήρωση του πρώτου εξαμήνου του επόμενου έτους.

Ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε στο θετικό τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε η κυβέρνηση την επιβολή των κεφαλαιακών περιορισμών, που είχε ως αποτέλεσμα κλάδοι όπως ο τουρισμός και η μεταποίηση να μην επηρεαστούν καθόλου, όπως είπε.

Παρουσιάζοντας στη συνέχεια το γενικότερο μακροοικονομικό κλίμα τόνισε ότι το αναπτυξιακό μοντέλο που σχεδιάζει η κυβέρνηση θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το Μάιο του 2016 και συνέχισε ότι η υιοθέτηση των 48 προαπαιτούμενων της συμφωνίας του προηγουμένου καλοκαιριού και η επιτυχής ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών - στην οποία το δημόσιο θα συνεισφέρει μόνο 5,5 δισ. ευρώ έναντι των 25 δισ. ευρώ που είχαν προβλεφθεί αρχικά - επαναφέρουν τη σταθερότητα και την προοπτική στην οικονομία η οποία θα ενισχυθεί περαιτέρω από την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης εντός του Δεκεμβρίου.

Για την ελάφρυνση του χρέους, ο υπουργός ανέφερε ότι η εξομάλυνσή του, για την περίοδο μετά το 2022 , όπως προβλέπει η συμφωνία του καλοκαιριού, εξασφαλίζει ότι η Ελλάδα δεν θα αντιμετωπίσει κρίση χρέους στο μέλλον.

Όπως είπε ο υπουργός, με όλες αυτές τις παρεμβάσεις που σταθεροποιούν την οικονομία και την προώθηση σειράς μεταρρυθμίσεων όπως η απλοποίηση αδειοδότησης των επιχειρήσεων, η διαμόρφωση φιλικού επενδυτικού περιβάλλοντος, η υιοθέτηση νέου ηλεκτρονικού συστήματος δημοσίων συμβάσεων, η αναθεώρηση του αναπτυξιακού νόμου αλλά και η υιοθέτηση μέτρων για την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων - σημείωσε ιδιαίτερα την εφαρμογή σταθερού φορολογικού συστήματος για τους ξένους επενδυτές που θα ενταχθεί στο νέο αναπτυξιακό νόμο - "η Ελλάδα που βρίσκεται σε ένα ασταθές περιβάλλον μπορεί να αποτελέσει πόλο σταθερότητας και ανάπτυξης" όπως σημείωσε.

Ο Νίκος Θεοχαράκης πρόεδρος και επιστημονικός διευθυντής του ΚΕΠΕ ανέφερε ότι υπάρχει πανσπερμία νόμων στην ελληνική διοίκηση και χρειάζεται μία απλοποίηση και κωδικοποίηση της νομοθεσίας ενώ για τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν είπε ότι πολλές από τις γενεσιουργές αιτίες ενός ασταθούς περιβάλλοντος προέρχεται από το γεγονός ότι δεν έχουμε λύσει μακροοικονομικά το πρόβλημα της χώρας. "Η αβεβαιότητα είναι ο χειρότερος εχθρός των επενδύσεων" σημείωσε ο ίδιος.

Ο Αντώνης Κεραστάρης διευθυντής του ομίλου Ιντραλότ, ο διευθυντής εταιρικών σχέσεων της Google Ελλάδος Διονύσης Κολοκοτσάς και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της KPMG Ελλάδας σημείωσαν τη σημασία την ψηφιακής οικονομίας ανέφεραν ότι υπάρχει ακόμη προβληματισμός στην επιχειρηματική κοινότητα για το επενδυτικό περιβάλλον.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER