Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου 2016 21:05

Κατρούγκαλος: "Δεν τριπλασιάζονται οι εισφορές των αγροτικών οικογενειών"

Γράφτηκε από την
Κατρούγκαλος: "Δεν τριπλασιάζονται οι εισφορές των αγροτικών οικογενειών"

«Το μήνυμά μας προς τους αγρότες είναι ότι δεν αποφασίζουμε μόνο για εμάς. Τώρα, αποφασίζουμε για εμάς και τα παιδιά μας».

Αυτό τόνισε ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργος Κατρούγκαλος, στη σημερινή συνέντευξη Tύπου που παραχωρήθηκε από κοινού με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη και την κυβερνητική εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη, ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν τριπλασιάζονται οι εισφορές των αγροτικών οικογενειών».

Όπως διευκρίνισε, με βάση το ισχύον ασφαλιστικό η βασική σύνταξη των αγροτών το 2016 θα διαμορφωνόταν στα 158 ευρώ. Αντίθετα, με το νέο ασφαλιστικό που προτείνει η κυβέρνηση, διεκδικεί γι’ αυτούς την εθνική σύνταξη που θα ανέλθει στα 384 ευρώ. Ανέφερε, επίσης, ότι από τα ετήσια έσοδα του ΟΓΑ για το 2015, το 90,6%, ήτοι 3,3 δισ. ευρώ, καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό και μόλις το 9,4% ή 340 εκατ. ευρώ από τις εισφορές των αγροτών.

«Μας ζητούν να διατηρηθεί ο ΟΓΑ. Θέλουμε να τον διατηρήσουμε, αλλά όχι έτσι όπως είναι τώρα. Δεν είναι προς όφελος των αγροτών. Όλοι οι Έλληνες πρέπει να είναι σε έναν ενιαίο μηχανισμό», είπε και πρόσθεσε πως «δε γίνεται να δίνει 90% το κράτος και 9% οι αγρότες, αλλά ούτε και να μην παίρνουν σύνταξη οι αγρότες». Επίσης, η κυβέρνηση διατηρώντας το σχέδιο να συνδεθούν οι εισφορές με τα εισοδήματα στο νέο ασφαλιστικό σύστημα, εξετάζει να διευρυνθεί για τους αγρότες η περίοδος προσαρμογής στις αυξήσεις εισφορών.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε ότι «μπορεί να δούμε παράταση της μεταβατικότητας» σε ότι αφορά την επιβολή του 20% στους αγρότες. Το ενδεχόμενο σταδιακής επιβολής της εισφοράς μεταξύ 2017-2019, προβλέπεται στο προσχέδιο του νέου ασφαλιστικού και ειδικότερα 14% το 2017, 17% το 2018 και 20% το 2019. Όπως, δε, έχει υπολογισθεί, το 2017 οι αγρότες, οι οποίοι με βάση το ισχύον σύστημα ανήκουν στην τρίτη ασφαλιστική κλάση, θα επιβαρυνθούν ετησίως κατά 129 ευρώ. Αντίθετα, όσοι ανήκουν σήμερα στην τέταρτη κλάση, θα κερδίσουν ετησίως 38 ευρώ. Ωστόσο, η όποια απόφαση σχετικά με τη διάρκεια της μεταβατική περιόδου, θα ληφθεί συνολικά από την κυβέρνηση και πάντοτε σε συνεννόηση με τους θεσμούς.

Με το νέο ασφαλιστικό σύστημα, επιδιώκεται «εσωτερική αναδιανομή» με πιο δίκαιο και αναλογικό σύστημα και σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός στόχος είναι η κοινωνική δικαιοσύνη και η ισονομία. Όπως είπε όλοι οι Έλληνες πρέπει να είναι σε ένα ενιαίο ασφαλιστικό οργανισμό με τις ίδιες εισφορές και τις ίδιες αποδοχές. «Δεν θέλουμε οι αγρότες να είναι πολίτες Β' κατηγορίας. Θέλουμε όλοι οι Έλληνες πολίτες να έχουν ίδια μεταχείριση», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι η προστασία των χαμηλών εισοδημάτων είναι το κύριο μέλημα τη κυβέρνησης.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης δήλωσε ότι «δε θεωρούμε δίκαιο το φορολογικό σύστημα, γι’ αυτό και θα αλλάξει» και σε ό,τι αφορά στις αλλαγές στο φορολογικό βρίσκονται ακόμη υπό επεξεργασία. Ασφαλώς, πρόκειται να γίνουν αλλαγές σε σχέση με τον επαναπροσδιορισμό της έννοιας του αγρότη, ανέφερε ο κ. Αλεξιάδης, διευκρινίζοντας ότι «δεν είναι όλοι οι αγρότες στην ίδια κατάσταση. Κάποιοι πληρώνουν λιγότερο από τη φοροδοτική τους δυνατότητα και κάποιοι δικαιούνται να έχουν ελαφρύνσεις και φοροαπαλλαγές». Ο κ. Αλεξιάδης ανέφερε ότι ο μέσος φόρος που πληρώνει ο κάθε αγρότης είναι στα 350 ευρώ, ενώ αντίστοιχα ο μέσος φόρος που καταβάλλει κάθε Έλληνας φορολογούμενος, ξεπερνά τα 950 ευρώ.

«Θέλουμε να εφαρμοστούν οι ίδιοι κανόνες με τους άλλους για τους αγρότες. Προτάσεις που δίνουν βάρος στην ιδιαιτερότητα των αγροτών θα τις συζητήσουμε, αρκεί να μην είναι σε βάρος των αγροτών. Πάντα οι αγρότες θα έχουν μια χαμηλότερη ασφαλιστική κλάση σε σχέση με τους άλλους μη μισθωτούς» πρόσθεσε. Είπε επίσης ότι θα ολοκληρωθεί η διαδικασία για την κατάργηση της επιδότησης του πετρελαίου κίνησης, ενώ εξήγγειλε νέο προσδιορισμό της έννοιας του αγροτικού εισοδήματος, ώστε να κλείσουν τα παράθυρα της φοροδιαφυγής.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου αναφέρθηκε στη διαπίστωση ότι, ενώ η αξία τη αγροτικής παραγωγής ξεπερνάει τα 10 δισ. ευρώ, το ποσό που δηλώνεται είναι μόλις 4,8 δισ. ευρώ. Πρόκειται για μία «γκρίζα ζώνη» όπως είπε και η οποία μπορεί να αντιμετωπισθεί με την τήρηση βιβλίων και στοιχείων. Η δεύτερη γκρίζα ζώνη, ανέφερε είναι ότι πρέπει οι ίδιοι να καθιερώσουν το εργόσημο ως μέσο πληρωμής των εργασιών στον αγροτικό χώρο».

«Το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης στο πλαίσιο της νέα Κοινή Αγροτικής Πολιτικής και η αναδιάρθρωση τη παραγωγής, είναι το κύριο ζήτημα του αγροτικού χώρου», τόνισε ο κ. Αποστόλου, υπογραμμίζοντας ότι ο διάλογος με τους αγρότες είναι μονόδρομος για την επίλυση των προβλημάτων. «Καλώ τους Έλληνες αγρότες να δουν την επόμενη ημέρα. Είναι ανάγκη το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης να το εξειδικεύσουμε και να το συζητήσουμε με τους αγρότες. Ο διάλογος είναι μονόδρομος. Οφείλουμε να βάλουμε τα θέματα σε συγκεκριμένη βάση και με τα συγκεκριμένα δεδομένα να προχωρήσουμε σε αποφάσεις», είπε χαρακτηριστικά.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER