Σάββατο, 23 Ιανουαρίου 2016 20:19

Το υπουργείο Μεταναστευτικής πολιτικής κατηγορεί Ευρώπη και Τουρκία για το προσφυγικό

Γράφτηκε από την
Το υπουργείο Μεταναστευτικής πολιτικής κατηγορεί Ευρώπη και Τουρκία για το προσφυγικό

Οργή και αποτροπιασμό για τους πρόσφατους θανάτους μεταναστών και προσφύγων στο Αιγαίο εκφράζει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η Ευρώπη οφείλει να σταματήσει το ποινικό αδίκημα των δουλεμπόρων και της εμπορίας ανθρώπων από τις ακτές της Τουρκίας. «Αυτή τη δέσμευση έχει αναλάβει και η Τουρκία απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προς το παρόν χωρίς αντίκρισμα», υπογραμμίζεται.

Επίσης, επαναλαμβάνονται τα κύρια σημεία της ελληνικής πρότασης για το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα, δηλαδή το σταμάτημα των ροών στις ακτές της Τουρκίας, η επανεγκατάσταση των προσφύγων απευθείας από Τουρκία, Ιορδανία και Λίβανο, αναλογικά σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, η άμεση και καθολική υλοποίηση της γρήγορης μετεγκατάστασης προσφύγων που φτάνουν στην Ελλάδα σε όλες -αναλογικά- τις χώρες της Ευρώπης και η υλοποιήσιμη πολιτική επιστροφών και επανεισδοχών των παράνομων μεταναστών υπό όρους αξιοπρέπειας και τήρησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Η ελληνική πρόταση συμπίπτει με τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι οποίες όμως δεν εφαρμόζονται», σχολιάζει η ανακοίνωση, και καταλήγει: «Η λύση στο πρόβλημα δεν μπορεί να περιοριστεί μόνο στην ασφαλή δίοδο, αλλά στη νόμιμη, ασφαλή και αξιοπρεπή διαδρομή και υποδοχή των προσφύγων στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER