Τρίτη, 26 Ιανουαρίου 2016 17:10

Αλεξιάδης: «Δεν σχεδιάζεται καμία νέα φορολόγηση, ούτε για τη ναυτιλία ούτε για τους αγρότες»

Γράφτηκε από την
Αλεξιάδης: «Δεν σχεδιάζεται καμία νέα φορολόγηση, ούτε για τη ναυτιλία ούτε για τους αγρότες»

Το στίγμα της πολιτικής της κυβέρνησης που θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα αναφορικά με την οικονομία και τη φορολογική πολιτική, έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, μιλώντας στο συνέδριο της ναυτεμπορικής με θέμα τη ναυτιλία.

Ο υπουργός αναφερόμενος στα θέματα της φορολογίας, έκανε σαφές ότι δεν σχεδιάζεται καμία νέα φορολόγηση, ούτε για τη ναυτιλία ούτε για τους αγρότες και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έχει σαφή θέση και σχέδιο για το τι θα κάνει το επόμενο διάστημα και δεν υπάρχει plan b.

"Εμείς θέλουμε να προχωρήσει γρήγορα η αξιολόγηση, διότι θέλουμε να τελειώσει και να ξεκινήσει ο διάλογος για το χρέος και να δούμε μπροστά μας την ανάπτυξη της χώρας καθώς δεν θέλουμε η χώρα να λειτουργεί υπό πίεση" τόνισε ο ίδιος.

Αναφορικά με τη συζήτηση που γίνεται με τα θέματα της φορολόγησης στη ναυτιλία, πρόσθεσε ότι βασικό κριτήριο για τη φορολογία της ναυτιλίας στην Ελλάδα, θα πρέπει να είναι το εάν επηρεάζεται η όχι ανταγωνιστικότητα της.

"'Όποιοι έρχονται και λένε για αύξηση της φορολογίας της ναυτιλίας πρέπει να μας απαντήσουν-αύξηση της φορολογίας μέχρι ποιο σημείο -γιατί αν η φορολογία της ναυτιλίας στην Ελλάδα περάσει από ένα επίπεδο και πάνω που αντέχει η ανταγωνιστικότητά της Ελληνικής ναυτιλίας, τότε εξυπηρετούνται άλλα συμφέροντα και δεν γίνεται με κίνητρο να αυξήσουμε τα δημόσια έσοδα γιατί θα χάσουμε και αυτά που έχουμε" πρόσθεσε.

Επίσης, ο κ. Αλεξιάδης είπε επίσης ότι η ναυτιλία έπαιζε και παίζει κυρίαρχη θέση και η κυβέρνηση θέλει να την ενισχύσει, επαναλαμβάνοντας ότι δεν υπάρχει περίπτωση να φέρει οποιεσδήποτε φορολογικές η άλλες ρυθμίσεις που θα δημιουργούν προβλήματα στην ανταγωνιστικότητά της με άλλες χώρες και άλλους κλάδους.

Εάν δείτε τα φορολογικά στοιχεία της ναυτιλίας από το 2013 έως το 2015 είναι αυξημένα τόνισε και πρόσθεσε ότι σε επίπεδο Ευρώπης θα πρέπει κάποια στιγμή να ανοίξει μία συζήτηση για τα θέματα ανταγωνισμού.

Σε αυτό το σημείο είπε, "ότι εδώ έχουμε το εξής παράδοξο, χώρες που μας κουνούν το δάχτυλο για τη φοροδιαφυγή και τον φορολογικό ανταγωνισμό, όταν μελετήσεις προσεκτικά τις φορολογικές διατάξεις που έχουν στο χώρο της ναυτιλίας, θα δεις ότι οι χώρες αυτές που κατηγορούν την Ελλάδα για ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς, έχουν σε ειδικές φορολογίες ευνοϊκότερες διατάξεις από ό,τι η Ελλάδα".

Τέλος, αναφερόμενος στη συμφωνία του Αυγούστου είπε ότι αυτή βάση τις βάσεις για την πολυπόθητη φορολογική σταθερότητα η οποία είναι και βασική πολιτική της κυβέρνησης. "Με το νόμο 4336 είναι σαφές το τι θα γίνει πότε και πως και αυτό στα θέματα φορολογίας δημιουργεί ένα περιβάλλον φορολογικής σταθερότητας και δεν υπάρχουν ξαφνικές αλλαγές" τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών

 ΑΠΕ - ΜΠΕ


NEWSLETTER