Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2016 18:55

Ελλάδα, Κύπρος και Ισράηλ "χτίζουν" ενεργειακή γέφυρα

Γράφτηκε από την
Ελλάδα, Κύπρος και Ισράηλ "χτίζουν" ενεργειακή γέφυρα

Την πρώτη τριμερή συνάντηση κορυφής Κύπρου-Ισραήλ-Ελλάδας, σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, φιλοξένησε σήμερα η Λευκωσία, σηματοδοτώντας την επισημοποίηση της συνεργασίας των τριών χωρών.

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για μια ιστορική πρώτη σύνοδο των τριών χωρών, και πως η τριμερής συνεργασία στέλνει το μήνυμα ότι, ενώνοντας τις δυνάμεις τους, Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ, μπορούν να προάγουν την ευημερία και τη σταθερότητα μέσα από την ανάπτυξη κοινών στόχων και την αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων της περιοχής.

Για την Ελλάδα, είπε, το τριμερές σχήμα αποτελεί στρατηγική επιλογή, τονίζοντας ότι στόχο έχει να ενισχύσει τις δυνατότητες των τριών χωρών, ώστε να συνεισφέρουν τόσο προς όφελος των λαών τους, όσο και της περιοχής. Τόνισε,δε, τη σύσταση τριμερούς κοινής ομάδας εργασίας, ενώ είπε "συμφωνήσαμε, να προωθήσουμε ενεργειακά δίκτυα που θα ενισχύσουν την ενεργητική ασφάλεια της περιοχής".

Η Ελλάδα, είπε, θα διαδραματίσει το ρόλο της γέφυρας ανάμεσα στην Κύπρο και το Ισραήλ, ώστε να αποκτήσουν άμεσα οφέλη από την αξιοποίηση των κοιτασμάτων, μέσω της μεταφοράς του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Ο Αλέξης Τσίπρας πρόσθεσε ότι συζητήθηκε και το Κυπριακό, και ιδιαίτερα η ανάγκη εξεύρεσης δίκαιης και βιώσιμης λύσης του προβλήματος, προς όφελος του συνόλου του λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, με εξασφάλιση του αισθήματος ασφάλειας για όλους και τις δυνατότητες για περαιτέρω ανάπτυξης εμπιστοσύνης.

Προκειμένου, είπε, να έχουμε μια τέτοια προοπτική, είναι απαραίτητο να προωθήσουμε σχήματα που δεν θα είναι αναχρονιστικά, όπως οι εγγυήσεις και οι εγγυητές.

Το Κυπριακό, είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός, δεν αφορά μόνο την Κύπρο, την Ελλάδα και την Τουρκία, αλλά είναι διεθνές θέμα, λέγοντας ότι η διεθνοποίησή του βοηθά το πρόβλημα.

Τέλος, όσον αφορά το προσφυγικό είπε: "Όλοι συμφωνήσαμε ότι πρέπει να εντείνουμε την προσπάθεια για να λυθεί το πρόβλημα στην πηγή του....Δε στρέφεται έναντι τρίτων αντιθέτως αποτελεί παράδειγμα προς τρίτους".

Αναστασιάδης:  Η συνεργασία είναι επιβεβλημένη για αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων

Ο Πρόεδρος της κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης επισήμανε ότι υπάρχει κοινή αντίληψη, ότι η ανακάλυψη σημαντικών αποθεμάτων υδρογονανθράκων, μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης για την επίτευξη ευημερίας και σταθερότητας στην περιοχή.

Επισήμανε ότι τα τρία κράτη εδράζονται στις ίδιες αξίες, σημειώνοντας ότι η συνεργασία είναι επιβεβλημένη για αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων, με στόχο την προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Υπογράμμισε, επίσης, ότι η Κοινή Διακήρυξη της Λευκωσίας αποτελεί το θεμέλιο της συνεργασίας των τριών χωρών, στους τομείς της ενέργειας, του τουρισμού, της τρομοκρατίας, της μετανάστευσης, και των υδάτινων πόρων.

"Βεβαίωσα με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ ότι δουλεύουμε στενά για ενίσχυση σχέσεων μεταξύ Ευρώπης και Ισραήλ", τόνισε.

Όσον αφορά το Κυπριακό, είπε πως "Θέλω δημόσια να ευχαριστήσω για την κατανόηση και στήριξή σας", ενώ προέβη σε λεπτομερή αναφορά της παρούσας κατάστασης πραγμάτων.

"Η Ευρύτερη περιοχή βρίσκεται σε κατάσταση ρευστότητας και αβεβαιότητας", είπε. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της τριμερούς ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης ανέβασε μάλιστα στον λογαριασμό του στο Twitter το κείμενο της διακήρυξης ανάμεσα σε Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ.

Νετανιάχου: Αγωγός φυσικού αερίου που θα ενώνει Ισραήλ-Κύπρο-Ευρώπη, μέσω Ελλάδας

Τη δημιουργία αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από το Ισραήλ και την Κύπρο προς την Ευρώπη, μέσω της Ελλάδας, εξήγγειλε ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Βενιαμίν Νετανιάχου.

Μιλώντας μετά την ολοκλήρωση της τριμερούς συνάντησης Κύπρου- Ελλάδας- Ισραήλ, ο κύριος Νετανιάχου το χαρακτήρισε πολύ θαρραλέο σχέδιο, το οποίο τρέχει παράλληλα με τους υπόλοιπους κοινούς σχεδιασμούς για την ενέργεια.

Είπε ακόμα ότι θα ποντιστεί, επίσης, υποβρύχιο ηλεκτρικό καλώδιο για να συνδέει τα δίκτυα ηλεκτροδότησης Κύπρου και Ισραήλ και αργότερα της Ελλάδας.

Ο Βενιαμίν Νετανιάχου έκανε, επίσης, λόγο για ιστορικής σημασίας συνάντηση σε επίπεδο Κορυφής και αναφέρθηκε σε κοινά συμφέροντα και στόχους των τριών χωρών σε ό,τι αφορά την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ευημερία. Αν εργαστούμε από κοινού, τόνισε, τότε μπορούμε να προωθήσουμε αυτούς τους στόχους, με πιο αποτελεσματικό τρόπο.

Η τριμερής συνεργασία, κατέληξε, θα φέρει τις ευλογίες της προόδου, βοηθώντας εκ νέου την ασφάλεια, την ευημερία και την ειρήνη στην περιοχή.

ΠΗΓΗ: news247.gr


NEWSLETTER