Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου 2016 20:20

Αβραμόπουλος: "Ούτε τέθηκε, ούτε συζητήθηκε έξοδος της Ελλάδας από τη Σένγκεν"

Γράφτηκε από την
Αβραμόπουλος: "Ούτε τέθηκε, ούτε συζητήθηκε έξοδος της Ελλάδας από τη Σένγκεν"

 Την ξεκάθαρη θέση πως “ούτε τέθηκε, ούτε συζητήθηκε έξοδος καμίας χώρας από τη ζώνη Σένγκεν» διατύπωσε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος επισημαίνοντας μάλιστα πως κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται καν.

Μιλώντας σε εκδηλωση του Εconomist «The world in 2016-Gala Dinner» στην Αθήνα ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας τόνισε όμως πως «αυτό που είναι αυτονόητο, είναι ότι όλες οι χώρες μέλη της ζώνης Σένγκεν οφείλουν να εφαρμόζουν τα όσα προβλέπονται από τον συνοριακό κώδικα». Ο κ. Αβραμόπουλος επεσήμανε πως η εφαρμογή των κοινών κανόνων διασφαλίζει το μεγάλο αυτό επίτευγμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης αλλά και προστατεύει τα ίδια τα κράτη-μέλη καθώς, όπως είπε, «όλοι μοιραζόμαστε την ευθύνη για την ασφαλή μας ελεύθερη μετακίνηση στη ζώνη Σένγκεν». Αναφερόμενος στην Ελλάδα ο Επίτροπος τόνισε πως τα ελληνικά εξωτερικά σύνορα είναι τα κοινά ευρωπαϊκά εξωτερικά σύνορα και όλοι από κοινού οφείλουν να συνδράμουν τη χώρα μας στο τεράστιο έργο φύλαξής τους, για αυτό και η ΕΕ κατέθεσε πρόταση για τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Συνοριοακτοφυλακής. Μάλιστα θέλοντας να κλείσει το θέμα ο κ. Αβραμόπουλος έκανε λόγο για υπερβολές, παραφιλολογία και φήμες που κάνουν μόνο κακό.

«Η Ελλάδα έχει μόνο ένα δρόμο μπροστά της, της Ευρώπης. Αυτή ήταν και παραμένει μια ιστορική επιλογή, με ιστορική προοπτική» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με την Έκθεση Έκθεση Αξιολόγησης Σένγκεν που έγινε τον προηγούμενο Νοέμβριο ο κ. Αβραμόπουλος είπε πως διαπίστωσε μια σειρά από ελλείψεις, οι οποίες και πρέπει να θεραπευθούν.

«Οι ελληνικές αρχές είναι ενήμερες και όπως είναι εύλογο προχωρούν ήδη στις απαραίτητες ενέργειες.

Φυλάμε σύνορα δεν σημαίνει κλείνουμε τα σύνορα:

Σημαίνει, διεκπεραιώνουμε όλους τους ελέγχους ασφάλειας και καταγραφής των εισερχόμενων μεταναστών» είπε χαρακτηριστικά και εξέφρασε την πεποίθηση πως τα κενά που υπάρχουν θα καλυφθούν και με τη συνδρομή των εμπειρογνωμόνων από όλα τα Κράτη-Μέλη που θα εγκατασταθούν στα hotspot, με την δημιουργία των αναγκαίων θέσεων προσωρινής υποδοχής, έως ότου νόμιμα οι πρόσφυγες μεταφερθούν σε άλλα κράτη-μέλη καθώς και με την επιστροφή των παράτυπων μεταναστών στις χώρες τους ή στις χώρες διέλευσης.

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει εντατικοποιήσει τους ρυθμούς, ώστε όλα, για όσα έχει δεσμευτεί, να είναι έτοιμα μέσα στις τελικές προθεσμίες. Κανείς δε θέλει να φτάσουμε το Μάιο και να συνεχιστούν έλεγχοι στα «εσωτερικά σύνορα» στην Ευρώπη, όπως γίνεται ήδη μεταξύ Αυστρίας και Γερμανίας και αλλού» τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος επισημαίνοντας πως «το κόστος της μη-Σένγκεν, πρωτίστως το συμβολικό κόστος, αλλά και το οικονομικό είναι τεράστιο».

Ο Ελληνας Επίτροπος αναφέρθηκε και στην άνοδο του λαϊκισμού και του εθνικισμού στην Ευρώπη ζητώντας να σταματήσει άμεσα αυτό το φαινόμενο.

«Μέσα σε αυτή την άνοδο του λαϊκισμού και των εθνικισμών σε όλη την Ευρώπη, έχει σημασία να διαχωρίζουμε καταστάσεις και να σεβόμαστε τις αξίες του ανθρωπισμού.

Και καλό θα είναι στην Ευρώπη να σταματήσει αυτό το επικίνδυνο φαινόμενο να επιρρίπτει ο ένας ευθύνη στον άλλο. Κανείς δε θα τα καταφέρει μόνος του. Μόνο ενωμένοι θα πάμε μπροστά» είπε χαρακτηριστικά.

Βούτσης: "Κύκλοι" που επιθυμούν την έξοδο της Ελλάδας από την Σένγκεν, πυροδοτούν συνειδητά τέτοια παραπληροφόρηση

«Παραμύθι» που εκπορεύεται από συγκεκριμένους κύκλους εναντίον της χώρας μας, χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, την φημολογία, η οποία αναθερμάνθηκε προσφάτως, περί εξόδου της Ελλάδας από την Συνθήκη Σένγκεν, καλώντας μάλιστα όλους, και ιδίως τους βουλευτές, «να μην πέφτουμε θύματα της συνειδητής από ορισμένους παραπληροφόρησης».

Παρεμβαίνοντας για το θέμα, στην Ολομέλεια, ο πρόεδρος της Βουλής ξεκαθάρισε μεν πως δεν είναι πλειοψηφική αυτή η κίνηση που εξελίσσεται «να σπρώξουν τη χώρα εκτός Σένγκεν και να γίνουμε στρατόπεδο για εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους», επειδή, ωστόσο, είναι υπαρκτοί οι κύκλοι «που θα εντείνουν το θέμα και θέλουν να δημιουργήσουν κατάσταση ενοχής για τη χώρα μας», κάλεσε να μην επαναλαμβάνεται τέτοιο ζήτημα μέσα σε αυτή την αίθουσα. Μάλιστα, ανέφερε ότι το γνωρίζει αυτό ο Επίτροπος της χώρας Δημήτρης Αβραμόπουλος.

«Πρόκειται περί ψεύδους. Δεν υπήρχε κανένα θέμα ανικανότητας της χώρας μας» τόνισε ο Νίκος Βούτσης, ξεκαθαρίζοντας πως η απόφαση για παροχή 400 εκατ. ευρώ, που ελήφθη τον Μάιο, αφορά σε δράσεις για την επόμενη πενταετία και για άλλον σχεδιασμό και δεν διοχετεύονται σε πραγματικές ανάγκες - όπως επί παραδείγματι για την ναύλωση καραβιών, το κέντρο φιλοξενίας στον Βοτανικό κ.α.

Εξήγησε, πως στον (δεύτερο) προγραμματισμό του Νοεμβρίου, εντάχθηκε ένα μέρος αυτών των ποσών και πρόσθεσε πως δεν δόθηκε ούτε ένα ευρώ, ενώ δεν αποπληρώθηκε καν ούτε το Κέντρο Φύλαξης του Βοτανικού, το οποίο αποτελεί πιστοποιημένο από την ΕΕ πρότυπο κέντρο, ούτε και τα συμβόλαια για την μεταφορά των προσφύγων με τα καράβια.

«Όταν η χώρα μας, έξυνε τον πάτο του βαρελιού σε συγκεκριμένες οικονομικές συνθήκες, πλήρωσε από ίδια έξοδα όλα όσα απαιτήθηκαν για τους πρόσφυγες στα νησιά», είπε ακόμη ο πρόεδρος της Βουλής.

«Ερευνήστε το λοιπόν» κάλεσε την εθνική αντιπροσωπεία ο πρόεδρος της Βουλής και διευκρίνισε πως δεν θα αναφερόταν στο θέμα αυτό, αλλά το έπραξε «διότι βλέπω μια τάση στήριξης και υποστήριξης ή ανοχής σε μία εκστρατεία» που - όπως εκτίμησε, «μπορεί να είναι στην αρχή της ώστε να φανεί δήθεν αδυναμία και ανοργανωσιά της χώρας, ενώ δεν πρόκειται περί αυτού.

Τέλος, ο Νίκος Βούτσης είπε πως μεν δεν πρέπει να βλέπουμε συνωμοσίες ότι μας κυνηγάνε, επ’ ουδενί όμως, πρέπει να είμαστε όμηροι αυτής της προσπάθειας που γίνεται εναντίον της χώρας από συγκεκριμένους κύκλους.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER