Σάββατο, 30 Ιανουαρίου 2016 08:54

Κατρούγκαλος: Είμαστε έτοιμοι για βελτιώσεις στους αγρότες, όπως με τους επιστήμονες

Γράφτηκε από την
Κατρούγκαλος: Είμαστε έτοιμοι για βελτιώσεις στους αγρότες, όπως με τους επιστήμονες

Κάτι αντίστοιχο με την πρόταση που έκανε η κυβέρνηση προς τους εκπροσώπους των επιστημόνων και των ελεύθερων επαγγελματιών, μπορεί να κάνει και με τους αγρότες, υποστηρίζει ο υπουργός Εργασίας.

Η κυβέρνηση με την πρότασή της διασφαλίζει ότι όλοι οι αγρότες θα λαμβάνουν την εθνική σύνταξη των 384 ευρώ χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, όταν η σημερινή βασική σύνταξη ανέρχεται μόλις στα 158 ευρώ, υποστηρίζει ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος.

Οπως εξηγεί, μιλώντας στην Ναυτεμπορική, είναι έτοιμος να συζητήσει με τους εκπροσώπους των αγροτών βελτιώσεις στο ασφαλιστικό τους, οι οποίες θα περιλαμβάνουν και την ύπαρξη μεταβατικού σταδίου για την προτεινόμενη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, δηλαδή κάτι αντίστοιχο με την πρόταση που έκανε η κυβέρνηση προς τους εκπροσώπους των επιστημόνων και των ελεύθερων επαγγελματιών.

«Είναι ένα πολύ υπαρκτό πρόβλημα» λέει ακόμα ο κύριος Κατρούγκαλος για την αύξηση της φτώχειας στη χώρα μας, όπως δείχνει η τελευταία έρευνα του ΙΝΕ - ΓΣΕΕ και συνεχίζει: «Η λύση θα δοθεί μόνο από την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και μάλιστα σε συνέργεια με τον δευτερογενή, αυτό που ονομάζουμε αγροτοβιομηχανικό σύμπλεγμα. Γιατί να στέλνουμε το λάδι μας χύμα στην Ιταλία και οι αγρότες μας να κερδίζουν κλάσμα αυτών που θα μπορούσαν να έχουν ως εισόδημα; Για τον σκοπό αυτό σκοπεύουμε να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τα σχεδόν 20 δισεκατομμύρια των κοινοτικών πόρων της επόμενης περιόδου. Οι αγρότες, όμως, έχουν δικαίωμα και σε ένα καλύτερο ασφαλιστικό. Αυτός είναι ένας από τους σκοπούς της μεταρρύθμισης. Το παλαιό πολιτικό σύστημα δεν αντιμετώπιζε τους αγρότες όπως όλους τους άλλους Ελληνες πολίτες. Για πολύ καιρό δεν είχαν δικαίωμα σε σύνταξη, αλλά μόνον σε μια προνοιακή παροχή. Ακόμη και σήμερα, η σύνταξη του αγρότη και της αγρότισσας είναι πολύ μικρή».

Πηγή: protothema.gr


NEWSLETTER