Σάββατο, 30 Ιανουαρίου 2016 19:10

Βελτιώσεις στο ασφαλιστικό των αγροτών προαναγγέλλει ο Γ. Κατρούγκαλος

Γράφτηκε από την
Βελτιώσεις στο ασφαλιστικό των αγροτών προαναγγέλλει ο Γ. Κατρούγκαλος

«Ανοικτό παράθυρο» για βελτιώσεις στο ασφαλιστικό των αγροτών αφήνει ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Ναυτεμπορική».

«Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με τους αγρότες βελτιώσεις», τονίζει ο υπουργός, αναφέροντας ενδεικτικά την επέκταση της μεταβατικότητας και το εργόσημο. «Όλα είμαστε έτοιμοι να τα συζητήσουμε», επισημαίνει.

«Το σημερινό σύστημα δεν είναι οικονομικά βιώσιμο και, κυρίως, δεν λειτουργεί προς το συμφέρον των αγροτών», αναφέρει ο κ. Κατρούγκαλος και προσθέτει ότι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση εφαρμόζει τις αρχές της ισονομίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης, με στόχο ένα καλύτερο ασφαλιστικό για τους αγρότες, αφού «το σημερινό σύστημα δεν είναι οικονομικά βιώσιμο και, κυρίως, δεν λειτουργεί προς το συμφέρον των αγροτών».

«Κοινωνική δικαιοσύνη σημαίνει κανείς να εισφέρει ανάλογα με τις δυνάμεις του, περισσότερο οι πλούσιοι, λιγότερο οι φτωχότεροι», τονίζει ο υπουργός Εργασίας, προαναγγέλλοντας παράλληλα εθνική σύνταξη για τους αγρότες 384 ευρώ, από 158 ευρώ που είναι σήμερα.

Επίσης, ο κ. Κατρούγκαλος υπογραμμίζει ότι ο ΟΓΑ δεν καταργείται, αλλά «θα παραμείνει δίπλα στους αγρότες με όλες τις μη συνταξιοδοτικές αρμοδιότητες που έχει σήμερα».

Εξάλλου, αναφορικά με τα μεγάλα ποσοστά φτώχειας που καταγράφονται στον αγροτικό πληθυσμό της χώρας, ο υπουργός Εργασίας τονίζει ότι η λύση θα δοθεί από την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα σε συνέργεια με τον δευτερογενή, δηλαδή το «αγροτοβιομηχανικό σύμπλεγμα», όπως το χαρακτήρισε.

Γ. Σταθάκης: Η συμφωνία για το ασφαλιστικό θα αποτυπώνει αμοιβαίους συμβιβασμούς και υποχωρήσεις

Τη βεβαιότητα ότι η συμφωνία για το ασφαλιστικό θα αποτυπώνει αμοιβαίους συμβιβασμούς και υποχωρήσεις, εκφράζει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Αγορά», ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης. Σχολιάζοντας την ασφαλιστική μεταρρύθμιση κάνει λόγο για παρεμβάσεις «που θα καταστήσουν το ασφαλιστικό σύστημα βιώσιμο και δίκαιο, τόσο μεταξύ των διαφορετικών κοινωνικών ομάδων, όσο και μεταξύ των διαφορετικών γενεών».

Για τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί στην κοινωνία, αναφέρει ότι είναι λογικές, καθώς οι αντοχές των πολιτών είναι περιορισμένες, «ύστερα από μια πενταετία μέτρων με έντονα αρνητικό κοινωνικό αντίκτυπο». Ωστόσο, δεν θεωρεί ότι η πολιτική σταθερότητα κινδυνεύει, καθώς όπως αναφέρει η κυβερνητική πλειοψηφία είναι «σταθερή και βιώσιμη».

Ο κ. Σταθάκης επιμένει στην πρόβλεψή του για ανάπτυξη στο β' τρίμηνο του 2016 και παράλληλα, τονίζει ότι με τα στοιχεία που είναι διαθέσιμα αυτή τη στιγμή, η ύφεση το 2015 ήταν τελικά «μικρότερη των αρχικών ανησυχιών -σχεδόν μηδενική». «Η συνέπεια που έχει δείξει η ελληνική κυβέρνηση στην εφαρμογή της συμφωνίας και η ταχύτητα με την οποία έχουν ολοκληρωθεί οι δύο προηγούμενοι κύκλοι προαπαιτούμενων αποτελούν θεμέλιο για τη σταθερότητα της οικονομίας στην παρούσα φάση», προσθέτει.

Τέλος, σχετικά με την λήξη της περιόδου εξαίρεσης πώλησης σε funds δανείων καταναλωτικών, στεγαστικών πρώτης κατοικίας και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στις 15 Φεβρουαρίου, ο κ. Σταθάκης επισημαίνει ότι θα υπάρξει διεκδίκηση ρυθμίσεων «που θα προστατεύουν τους δανειολήπτες από επιθετικές πρακτικές», για κάθε μία από τις ευαίσθητες οικονομικά και κοινωνικά κατηγορίες δανείων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER