Δευτέρα, 01 Φεβρουαρίου 2016 15:36

Τσίπρας: "Επανεκκίνηση της οικονομίας για να βγουμε από την κρίση"

Γράφτηκε από την
Τσίπρας: "Επανεκκίνηση της οικονομίας για να βγουμε από την κρίση"

"Ο μόνος τρόπος να βγούμε από την κρίση είναι να στηρίξουμε τους πιο αδύναμους και ταυτόχρονα να δώσουμε τη δυνατότητα επανεκκίνησης της οικονομίας κι αυτό μπορούμε να το πετύχουμε μόνο αν ενώσουμε δυνάμεις", τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε χαιρετισμό που απηύθυνε στην εκδήλωση παρουσίασης του προγράμματος Act4Greece της Εθνικής Τράπεζας, στο Μέγαρο Μελά.

 

Ο πρωθυπουργός είπε ότι αυτό είναι το βασικό μήνυμα που βγαίνει από τη σημερινή πρωτοβουλία: να ενώσουμε δυνάμεις, η πολιτεία, ο τραπεζικός τομέας, η επιχειρηματικότητα που έχει την υψηλή κοινωνική ευθύνη, οι Έλληνες της διασποράς, η Εκκλησία, βεβαίως όμως μέσα σε ένα πλαίσιο που θα αναδεικνύει την καινοτομία, την νεοφυή επιχειρηματικότητα και θα δίνει τη δυνατότητα στο τραπεζικό σύστημα να ξαναπαίξουν τον ουσιαστικό τους ρόλο κοινωνικό και οικονομικό, να ξαναχρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία.

Αναφορικά με το πρόγραμμα Act4Greece,ανέφερε ότι αποτελεί μια πρωτοβουλία συγκερασμού της καινοτομίας με την κοινωνική και αναπτυξιακή τραπεζική, με απώτερο στόχο την πρόσβαση νεοφυών επιχειρήσεων σε εναλλακτικές μορφές χρηματοδότησης. Είναι ένα πρότυπο εγχείρημα που μας δείχνει τον τρόπο με τον οποίο οι τράπεζες θα τολμήσουν σταδιακά τον πραγματικό οικονομικό και κοινωνικό τους ρόλο, σε συνεργασία με τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα της οικονομίας.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η κρίση που βιώνουμε ξεκίνησε από τον τραπεζικό κλάδο και ότι συνεπώς οποιαδήποτε προσπάθεια για την έξοδο από την κρίση δεν μπορεί παρά να περνά από την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος, ώστε οι τράπεζες να υπηρετούν τον βασικό τους ρόλο. Σε αυτό το πλαίσιο, πρόσθεσε, οι δοκιμασμένες με επιτυχία στο εξωτερικό εναλλακτικές μορφές χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας αποτελούν μοντέλο παρεμβάσεων για την βελτίωση της ρευστότητας και την επανεκκίνηση της οικονομίας και στη χώρα μας.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην πρωτοφανή οικονομική και κοινωνική-ανθρωπιστική κρίση που επέφερε η πολυετής ύφεση, αναφέροντας τους δείκτες της ελληνικής στατιστικής υπηρεσίας και της Εurostat με τα θλιβερά ρεκόρ σε ποσοστά φτώχειας και ανεργίας, αλλά και κλείσιμο μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Σύμφωνα με αυτά, στο τέλος του 2014 το ποσοστό της ανεργίας βρισκόταν στο 26,5%, το χάσμα του κινδύνου της παιδικής φτώχειας ανερχόταν στο 34,4%. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat το 36% των Ελλήνων βρίσκονταν αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού, ενώ η 5ετής ύφεση προκάλεσε αρνητικές συνέπειες και στη ραχοκοκκαλιά της οικονομίας, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα 250 χιλιάδες να κλείσουν, προκαλώντας απώλεια περίπου 800 χιλιάδων θέσεων εργασίας. Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι σήμερα 1,7 εκ Έλληνες συνεχίζουν να εργάζονται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και πως συνεπώς δεν μπορεί παρά σε αυτές να στηριχτεί η ανάκαμψη της οικονομίας μας.

Οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης

Αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες και τα μέτρα που εφάρμοσε η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή της ανάληψης της διακυβέρνησης της χώρας, με προτεραιότητα την αντιμετώπιση και τον περιορισμό της ανθρωπιστικής κρίσης, παρά τις περιορισμένες δυνατότητες λόγω της οικονομικής κατάστασης (ο πρώτος νόμος που έφερε η κυβέρνηση προς ψήφιση, παρά τις αδικαιολόγητες αντιδράσεις από πλευράς των θεσμών, αφορούσε στην προσπάθεια αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης, επανασχεδιασμό των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας και αξιοποιώντας για πρώτη φορά το σύνολο των πόρων από το ΕΣΠΑ, σε έναν χρόνο κατάφερε να μειωθεί κατά 1,5% η ανεργία, δηλαδή να δημιουργηθούν περίπου 90 χιλιάδες θέσεις απασχόλησης, κάρτα αλληλεγγύης, δωρεάν παροχή ηλεκτρικού ρεύματος έως και 300 κιλοβατόρες μηνιαίως, επιδότηση ενοικίου για νοικοκυριά σε συνθήκες ακραίας φτώχειας).

"Προφανώς και δεν πανηγυρίζουμε", τόνισε ο κ. Τσίπρας, για να σημειώσει πως "πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια για θέσεις απασχόλησης, μείωση ανεργίας, ένταξη αποκλεισμένων στον κοινωνικό ιστό". Σημείωσε ότι σήμερα η κυβέρνηση προχωρά στη σχεδίαση ενός νέου εθνικού συστήματος κοινωνικής αλληλεγγύης, στην επέκταση του θεσμού του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, στην ενίσχυση και επέκταση του προγράμματος προσχολικών γευμάτων.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι οι δράσεις για την αντιμετώπιση της φτώχειας αποτελούν και μοχλό για την οικονομική ανάπτυξη ενώ εξασφαλίζουν και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Τόνισε, ότι σε καταστάσεις περιορισμένης ρευστότητας όπως αυτές που έχουμε τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, η ανάπτυξη συμμετοχικών και κοινωνικών μορφών χρηματοδότησης θα μπορούσε να αποτελέσει ένα εργαλείο στήριξης δράσεων και για την καταπολέμηση της φτώχειας και την ανάπτυξη καινοτόμων επιχειρηματικών σχεδίων. Συνέχισε λέγοντας ότι η κοινωνική δυναμική των συνεργατικών χρηματοδοτικών δράσεων και το υψηλό ανθρωπιστικό αίσθημα του λαού μας σε συνδυασμό με την υψηλή εταιρική ευθύνη μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την εξάπλωση αυτών των εναλλακτικών χρηματοδοτικών προγραμμάτων.

 

"Προϋπόθεση το θετικό και έγκαιρο κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης"

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως μεγέθους, είναι πιο στενά εξαρτημένες από τον τραπεζικό δανεισμό σε σχέση με άλλες χώρες, και πως με την επιτυχημένη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, όμως, ανοίγει ο δρόμος: για την επιστροφή των καταθέσεων  στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, και για την αποτελεσματική διαχείριση  των δανειακών τους χαρτοφυλακίων.

"Συνεπώς έτσι πιστεύουμε θα απελευθερωθούν κεφάλαια για τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας ενώ το κόστος χρήματος θα μειωθεί", είπε, για να σημειώσει πως "ουσιαστική προϋπόθεση για τα παραπάνω αποτελεί το θετικό και έγκαιρο κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης που θα ανοίξει το δρόμο για την επίλυση του γόρδιου δεσμού, του ζητήματος του δημόσιου χρέους, μέσα από την ελάφρυνση του χρέους, και την  επιστροφή του waiver των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ, καθώς και της συμμετοχής της χώρας μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης".

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι από την πλευρά της η κυβέρνηση προχωρά:

-Στη δημιουργία ενός σταθερού φορολογικού συστήματος,

-Στην εισαγωγή και προώθηση των "ηλεκτρονικών" συναλλαγών,

-Στη βελτίωση της αποδοτικότητας της δημόσιας διοίκησης,

-Στην επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης,

-Στην απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης,

-Στην βελτίωση του πλαισίου για τους διαγωνισμούς και τις συμβάσεις του δημοσίου

Τόνισε ότι στα πλαίσια του Εθνικού Σχεδίου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης που θα παρουσιαστεί την προσεχή άνοιξη, "καταλύτης για την ευόδωση των στόχων μας είναι η αναχαίτιση της τρομακτικής αποεπένδυσης που οδήγησε στη βαθιά ύφεση της προηγούμενης επταετίας". Επισήμανε ότι από το 2007 έχουν χαθεί από την ελληνική οικονομία επενδύσεις ύψους, περίπου 30 δισ. ευρώ ή το 65% του συνολικού τους ύψους, και πως σε συνεργασία με την ΕτΕ εξετάζονται οι βέλτιστες τεχνικές για την ένταξη μεγάλων έργων υποδομής στο πρόγραμμα EFSI (Junker Plan), προκειμένου να μπορούν να προσελκυσθούν ιδιωτικά κεφάλαια". Επιπλέον, σημείωσε ότι ταυτόχρονα η κυβέρνηση προωθεί νέο, βιώσιμο αναπτυξιακό πρότυπο -με νέο αναπτυξιακό νόμο- για την ελληνική οικονομία που θα συνδυάζει τα υγιή ιδιοσυγκρασιακά χαρακτηριστικά της μικρομεσαίας  επιχειρηματικότητας με τον προσανατολισμό στην εξωστρέφεια, την καινοτομία και τα προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Είπε ότι η παραδοσιακή τραπεζική διαμεσολάβηση και το πλέγμα νέων εργαλείων χρηματοδότησης, όπως η πρωτοβουλία της ΕΤΕ, θα διαδραματίσουν σπουδαίο ρόλο στην όλη προσπάθεια. "Οι προσπάθειές μας για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας μας, σε συνδυασμό με την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, φιλοδοξούν να αξιοποιήσουν όλα τα δυνατά μέσα - μεταξύ των οποίων είναι φυσικά και η διαδικασία ανοιχτής συμμετοχικής  χρηματοδότησης-, ώστε να καταφέρει η κοινωνία να δρέψει τους καρπούς των προσπαθειών της για ανάκαμψη το ταχύτερο δυνατόν μέσα σε ένα περιβάλλον κοινωνικής δικαιοσύνης και προστασίας των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας", είπε ο κ. Τσίπρας.

Τόνισε ότι η στήριξη ποικίλων πρωτοβουλιών, στους τομείς της κοινωνικής πρόνοιας, της αλληλεγγύης, της επιχειρηματικότητας με κέντρο τον άνθρωπο, περιβαλλοντικών και άλλων δράσεων, αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της συνολικότερης πολιτικής που θέλει να ακολουθήσει η κυβέρνηση για την ανόρθωση της οικονομίας και της κοινωνίας και σε αυτό το πλαίσιο σημείωσε ότι: "Κυβέρνηση, φορείς, δημόσιος και ιδιωτικός τομέας καλούνται να συνεργαστούν και να συμβάλουν με όλους τους δυνατούς τρόπους τόσο στην αντιμετώπιση των συνεπειών της ανθρωπιστικής και οικονομικής κρίσης όσο και στις γενεσιουργές αιτίες τους".

Ολοκληρώνοντας, είπε ότι η πρωτοβουλία της ΕΤΕ κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση, ότι η υποστήριξη της από το σύνολο των κοινωνικών εταίρων, και ειδικά από εκείνους που έχουν την οικονομική δυνατότητα, είναι προϋπόθεση για την επιτυχία της, για να εκφράσει τη βεβαιότητά του ότι αυτή η προσπάθεια θα βρει την ανταπόκριση που της αξίζει.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER