Παρασκευή, 05 Φεβρουαρίου 2016 17:12

Κατρούγκαλος: «Οι θεσμοί δεν ζήτησαν μείωση συντάξεων»

Γράφτηκε από την
Κατρούγκαλος: «Οι θεσμοί δεν ζήτησαν μείωση συντάξεων»

Τη διαβεβαίωση ότι το κουαρτέτο δεν ζήτησε μείωση κύριων συντάξεων, ούτε καμίας σύνταξης, σε αυτή τη φάση της διαπραγμάτευσης, έδωσε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας σήμερα σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή. «Δεν ξέρω τι θα γίνει σε άλλη φάση. Το κλίμα ήταν ηπιότερο του αναμενόμενου», σημείωσε ο υπουργός.

Ο κ. Κατρούγκαλος επανέλαβε ότι όλα τα θέματα που είχαν θέσει οι εκπρόσωποι των δανειστών στο παρελθόν, είναι ανοιχτά. «Η τακτική τους είναι να κρατούν ανοιχτά τα ζητήματα αυτά. Οι θεσμοί μάς λένε, δεν μας αρέσει αυτό που κάνετε, γιατί το αναδιανεμητικό σας σύστημα βοηθάει τους αδύναμους, και εμείς θέλουμε ένα σύστημα απόλυτα αναλογικό, όπως οι ιδιωτικές ασφαλίσεις. Αυτά που δίνεις αυτά να παίρνεις. Εμείς τους λέμε ότι το να βοηθάμε τους φτωχούς είναι δική μας δουλειά, γι' αυτό μας έβγαλε ο ελληνικός λαός και αυτό θα κάνουμε» ανέφερε, ενώ διευκρίνισε: «Δεν μας έβγαλαν κόκκινη κάρτα για τις εισφορές, μας είπαν ότι αυτό το μέτρο μπορεί να επηρεάσει την αγορά εργασίας και εμείς τους είπαμε ότι το σοκ από τη μείωση των συντάξεων η κοινωνία δεν θα το άντεχε».

Ο υπουργός Εργασίας τόνισε ότι για την κυβέρνηση είναι «κόκκινη γραμμή» να μην τεθούν τα εισοδηματικά κριτήρια στην εθνική σύνταξη, όπως, επίσης και να μην μειωθεί καμία κύρια σύνταξη.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Κατρούγκαλος υπογράμμισε ότι όσοι έχουν εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ ωφελούνται και από το ασφαλιστικό και από το φορολογικό. Όπως είπε, «μέχρι τώρα, αυτοί που τράβαγαν το κάρο ήταν οι μισθωτοί, το 63% του ελληνικού λαού που πληρώνει πάνω από το 80% των φορολογικών βαρών- και στο εσωτερικό κάθε κατηγορίας, όπως οι δικηγόροι οι ιατροί, οι μηχανικοί, οι αγρότες, οι πιο αδύναμοι. Επιδιώκουμε, γενικά, να ελαφρύνουμε την κατάσταση των φτωχότερων ανθρώπων, να πληρώσουν λίγο περισσότερο τα μεσαία στρώματα και περισσότερο οι πλούσιοι, για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης. Ένας από τους λόγους που προσπαθούμε τώρα να συνδέσουμε το ασφαλιστικό με το φορολογικό, δηλαδή να έχουμε κοινή είσπραξη του φόρου και των εισφορών, είναι για να αντιμετωπίσουμε την εισφοροδιαφυγή. Δεν είναι καθόλου οριζόντιο μέτρο. Αυτό που κάνουμε είναι ο ορισμός των αντι-οριζόντιων μέτρων, αντί να πάμε να πάρουμε απ' όλους, πάμε να τα πάρουμε από τους πλουσιότερους. Αυτό είναι κοινωνική δικαιοσύνη».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

 


NEWSLETTER