Παρασκευή, 05 Φεβρουαρίου 2016 22:10

Τις ελληνικές προτάσεις για την αντιμετώπιση του προσφυγικού παρουσίασε ο Καμμένος

Γράφτηκε από την
Τις ελληνικές προτάσεις για την αντιμετώπιση του προσφυγικού παρουσίασε ο Καμμένος

Την ανάγκη καταγραφής και ταυτοποίησης ασυνόδευτων βρεφών και παιδιών προσφύγων, που δεν καταγράφονται με το ισχύον σύστημα και με αποτέλεσμα να υπόκεινται σε απάνθρωπη εκμετάλλευση, επισήμανε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, στην παρέμβαση του, στη διάρκεια της άτυπης συνόδου των υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιήθηκε στο Άμστερνταμ.

Παράλληλα επανέλαβε την ελληνική πρόταση για τη χρήση βιομετρικών στοιχείων, ώστε να είναι αποτελεσματικότερη η καταγραφή και ταυτοποίηση των εισερχομένων και η διασύνδεσή τους με τράπεζες δεδομένων διεθνών οργανισμών, όπως η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, καθώς και τρίτων χωρών που αντιμετωπίζουν παρόμοιο πρόβλημα.

Ο κ. Καμμένος ενημέρωσε τους ομόλογους του για το υποστηρικτικό έργο που ανέλαβαν οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας για την αντιμετώπισή του προσφυγικού.

Η ύπατη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας, Φεντερίκα Μογκερίνι ανέφερε ότι θα εγγράψει το θέμα του προσφυγικού στην ημερήσια διάταξη της τακτικής υπουργικής Συνόδου των υπουργών 'Άμυνας τον προσεχή Απρίλιο.

Στη σύνοδο συζητήθηκε η υλοποίηση των πολιτικών αποφάσεων για συνεργατικά προγράμματα ανάπτυξης των στρατιωτικών δυνατοτήτων των ευρωπαϊκών χωρών με παροχή κινήτρων, ενώ έγινε ανασκόπηση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Αφρική και υπογραμμίστηκε η ανάγκη αναπροσαρμογής των σχετικών εντολών. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, τόνισε ότι στις εντολές αυτές πρέπει να περιληφθούν οι αποφάσεις της Διάσκεψης Κορυφής της Βαλέτας για την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών.

Στο κοινό γεύμα εργασίας των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας, δόθηκαν κατευθύνσεις για τη σύνταξη της παγκόσμιας στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα παρουσιάσει η κ. Μογκερίνι στο Συμβούλιο Κορυφής του Ιουνίου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER