Τρίτη, 09 Φεβρουαρίου 2016 21:38

Ρήγας: "Οι αγρότες πρέπει να μπουν σε διάλογο με την κυβέρνηση"

Γράφτηκε από την
Ρήγας: "Οι αγρότες πρέπει να μπουν σε διάλογο με την κυβέρνηση"

"Οι αγρότες πρέπει να μπουν σε διάλογο με την κυβέρνηση" επανέλαβε ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Ρήγας, σε συνέντευξή του στον ρ/σ Real FM.

Σημείωσε ότι "είναι πρώτη φορά που συμβαίνει, πρωθυπουργός της χώρας να τους καλεί να συζητήσουν", προσθέτοντας "το νομοσχέδιο δεν έχει κατατεθεί, είναι στη διαβούλευση. Υπάρχουν σκέψεις για βελτιωτικές προτάσεις όπως έγιναν και για τους άλλους χώρους. Θεωρώ ότι και με τους αγρότες μπορεί και υπάρχει η δυνατότητα να βρεθούν λύσεις στα όποια προβλήματα αυτή τη στιγμή βάζουν. Είναι προς όφελος των αγροτών αυτό το νομοσχέδιο έτσι όπως είναι και πρέπει να κρατηθεί. Έχουν δοθεί μέχρι τώρα 2 δισ. ευρώ από τις επιδοτήσεις στους αγρότες."

Ερωτηθείς για "δηλώσεις που δυναμιτίζουν τον διάλογο" είπε ότι ο ίδιος συνομίλησε με αγρότες σε μεγάλη εκδήλωση στην Βέροια, αναφέροντας στη συνέχεια πως ο διάλογος είναι το καλύτερο δυνατό και προσθέτοντας πως οι αγρότες "δεν πρέπει να αφήνουν να υπονομεύεται η προσπάθεια και ο αγώνας τους για την επιβίωση και για καλύτερη παραγωγή τα επόμενα χρόνια, από ακραίους κύκλους".

Αναφερόμενος πάντα στους αγρότες, ο κ. Ρήγας έθεσε το ερώτημα "γιατί δεν θέλουν να γίνει αυτός ο διάλογος", προσθέτοντας ότι "δημιουργούν την εικόνα προς την κοινωνία ότι δεν θέλουν να συμμετάσχουν στο διάλογο, και το μόνο που θέλουν είναι να έρθουν με τα τρακτέρ στην Αθήνα; Ζητάω μία πειστική εξήγηση απ' όλους τους αγρότες που αγωνιούν για την παραγωγή τους και για την επιβίωσή τους."

Ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την πεποίθηση οτι θα βρεθεί λύση μέχρι την Παρασκευή. "Μέσα από το νομοσχέδιο προβλέπονται πολλά θετικά μέτρα για τους αγρότες. Ένα από τα βασικά είναι το μητρώο αγροτών το οποίο το ζητούσαν εδώ και χρόνια. Το μητρώο η κυβέρνηση θα το νομοθετήσει. Το εργόσημο το οποίο πρέπει να έχουν όσοι εργάζονται και να περνάει στα έξοδά τους, και αυτό έχει περάσει. Έχουμε πει για το θέμα του ΦΠΑ ότι ο συμψηφισμός πρέπει να γίνεται και μάλιστα γρήγορα. Όλα αυτά είναι προς την θετική κατεύθυνση. Θεωρώ λοιπόν ότι υπάρχει δυνατότητα και μπορεί να βρεθεί λύση καθώς το νομοσχέδιο είναι σε διαβούλευση" πρόσθεσε.

Σε ότι αφορά την διαχείριση των δυσκολιών, ο κ. Ρήγας εξέφρασε την άποψη ότι "το κλίμα που βγαίνει προς τα έξω δεν εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα και την πολιτική που είναι προς όφελος του λαού". "Αυτό το οποίο έχουμε αναλάβει ήταν μια δύσκολη επιλογή ευθύνης. Έχουν υπάρξει θετικά βήματα στην οικονομία. Η ύφεση είναι στο 0%, έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα, άρα φαίνεται ότι υπάρχει δυνατότητα ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Όμως υπάρχει μια ένταση από τις κοινωνικές ομάδες και ταυτόχρονα μία μεγάλη επίθεση από όλη την διαπλοκή. Και σιγοντάρονται όλες αυτές οι κινητοποιήσεις από την διαπλοκή που τα προηγούμενα χρόνια, και μιλάω και για κανάλια, που χαρακτηρίζουν τους αγρότες τεμπέληδες. Εμείς δεν λέμε ότι είναι τεμπέληδες οι αγρότες και τους καλούμε σε διάλογο. Εάν υπάρχει ο στόχος να πέσει η κυβέρνηση και να γίνει «αριστερή παρένθεση» δεν θα τους γίνει αυτή χάρη" τόνισε στη συνέχεια.

Ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ επικαλούμενος και την νωπή εντολή του ελληνικού λαού είπε ότι δεν χρειάζονται εκλογές, "εμείς δεν θέλουμε εκλογές ούτε έχουμε τέτοια διάθεση και σκοπό". "Εμείς μιλάμε για λήξη της τετραετίας όπου θα υπάρχει ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Έχουμε χαράξει τον οδικό χάρτη κάνοντας μια πολύ δύσκολη επιλογή. Κάναμε αυτή την επιλογή αλλά την κάναμε προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας . Θα προχωρήσουμε με προσήλωση στο στόχο ανάκαμψης της οικονομίας και της παραγωγικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης της χώρας" πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για το Ασφαλιστικό είπε ότι "η πρώτη κουβέντα η οποία έγινε είναι ότι οι θεσμοί στη βασική φιλοσοφία του νομοσχεδίου είναι σύμφωνοι. Υπάρχουν ορισμένα παραμετρικά τα οποία θα κουβεντιαστούν τις επόμενες μέρες. Δεν υπάρχει λόγος να γίνει περικοπή κύριων συντάξεων. Πρέπει να το αντιληφθούν και οι θεσμοί".

Αναφορικά με την "διετή αναστολή της Σένγκεν", είπε ότι "η χώρα μας σε σχέση με το προσφυγικό έχει δείξει υπομονή. Ο ελληνικός λαός έχει σηκώσει ψηλά τις αξίες της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς. Εμείς υλοποιούμε ό,τι είχαμε αναλάβει. Πρέπει και η Ευρώπη να αναλάβει τις δικές της ευθύνες". "Η Τουρκία πρέπει να πειστεί ώστε εκεί να γίνεται η ταυτοποίηση και η μετεγκατάστασή τους. Πρέπει να σταματήσει ο πόλεμος στη Συρία. Το πρόβλημα δε λύνεται κλείνοντας τα σύνορα και λειτουργώντας με τη λογική του φόβου. Όσοι ονειρεύονται την έξοδο της χώρας από τη Σένγκεν, και αυτό κυρίως αφορά τον κ. Μητσοτάκη και τη ΝΔ ας απαντήσουν αν στηρίζουν αυτές τις προτροπές όπως του κ. Βέμπερ και άλλων" κατέληξε ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


NEWSLETTER