Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2016 18:30

Αλέξης Τσίπρας: "Ευρώπη σε νευρική κρίση"

Γράφτηκε από την
Αλέξης Τσίπρας: "Ευρώπη σε νευρική κρίση"

Για «Ευρώπη σε νευρική κρίση» έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε δηλώσεις του αμέσως μετά με την συνάντησή του με τον Τζιάννι Πιτέλα, επικεφαλής της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο.

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε τον κ. Πιτέλα σημαντικό φίλο της Ελλάδας με ξεκάθαρες θέσεις για την κρίση που βιώνει η Ευρώπη και πρόσθεσε ότι οι προκλήσεις είναι πολύ μεγάλες και ήδη βρισκόμαστε μπροστά σε ανθρωπιστική κρίση με χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που μετακινούνται από περιοχές πολέμου προς την Ευρώπη. Αλλά , πρόσθεσε βλέπουν μια Ευρώπη που βρίσκεται σε νευρική κρίση , σε μια Ευρώπη που αναπτύσσονται και ενισχύονται ακροδεξιές δυνάμεις και μισαλλόδοξες απόψεις.

Ο Πιτέλα σημείωσε από την πλευρά του ότι δεν μπορεί να αφεθεί μόνη της να αντιμετωπίσει αυτή την κρίση, ενώ εξήρε τις προσπάθειες της Ελλάδας στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι συμφώνησε με τον κ . Πιτέλα ότι είναι αναγκαίο οι προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης, να υψώσουν το δικό τους τείχος απέναντι στα τείχη της ντροπής που υψώνουν ακροδεξιές δυνάμεις, οι οποίες ενισχύθηκαν στην Ευρώπη εξαιτίας των πολιτικών λιτότητας. Περισσότερο από ποτέ η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει πορεία, είπε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι η σύγκρουση δεν είναι μεταξύ των κρατών , αλλά ανάμεσα σε προοδευτικές και συντηρητικές δυνάμεις .

Δεν μπορεί να υπάρξει ενωμένη Ευρώπη χωρίς σεβασμό στους κοινούς κανόνες, στις κοινές ευθύνες και κοινές δεσμεύσεις είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι οι μονομερείς πρωτοβουλίες, οι παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου , είναι πρωτοβουλίες που υποσκάπτουν τα θεμέλια και τη διαδικασία ενοποίησης της ΕΕ.

Δεσμευτικό πλαίσιο για τον αναλογικό διαμοιρασμό προσφύγων ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας

"Η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ είναι πάρα πολύ απλή: Πρέπει ως Ευρώπη να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια πρωτοφανή κρίση, ίσως την μεγαλύτερη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, μετακίνηση πληθυσμών, αυτό δεν μπορεί να αφορά μόνο τις χώρες της διαδρομής ή και του προορισμού, (και) εφόσον είναι μια κρίση που υπερβαίνει τις χώρες αυτές πρέπει να αντιμετωπιστεί από το σύνολο της ΕΕ" υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην διάρκεια των κοινών δηλώσεων στις οποίες προέβη με τον επικεφαλής της Ομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Τζιάνι Πιτέλα.

"Συνεπώς η θέση και η στάση της Ελλάδας είναι σαφής: Πρέπει να προχωρήσουμε σε μια δεσμευτική για όλους και από όλους απόφαση για τον αναλογικό, ανάλογα με τις δυνατότητές τους, υποχρεωτικό διαμερισμό της ευθύνης και των προσφυγικών ροών σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ" πρόσθεσε, τονίζοντας ότι "αυτό είναι το μόνο λογικό και δίκαιο που πρέπει να αποφασίσει η Ένωση, αν θέλει να είναι Ένωση".

Ο πρωθυπουργός είπε ότι είναι αδιανότητο, χώρες που δεν έχουν δεχθεί να "πάρουν ούτε ένα πρόσφυγα, να έχουν και την άνεση να κουνούν το δάχτυλο σε χώρες όπως η Ελλάδα".

Εξέφρασε την υπερηφάνεια του για την στάση του ελληνικού λαού ο οποίος "έχει σταθεί στο ύψος των πανανθρώπινων αξιών, των κοινών ευρωπαϊκών μας αξιών και προσφέρει από το υστέρημά του, γιατί η Ελλάδα είναι χώρα σε οικονομική κρίση, στους κατατρεγμένους αυτούς ανθρώπους".

"Ελπίζω, μέχρι τις 7 του μηνός (Μαρτίου), απέναντι σε αυτήν την θέση να τοποθετηθούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις της Ευρώπης και όλες οι χώρες" είπε ο πρωθυπουργός, ο οποίος νωρίτερα, είχε επίσης εκφράσει την ελπίδα, μέχρι την σύγκληση της Συνόδου Κορυφής να έχει αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που υπάρχει σήμερα και γενικότερα, της διαρκούς και σταθερής ροής προσφύγων "από τις τουρκικές ακτές στα ελληνικά νησιά και τον ταυτόχρονο εγκλωβισμό τους στο ελληνικό έδαφος, καθώς με μονομερείς δράσεις και ενέργειες, πέρα και έξω από όσα συμφωνήσαμε στην προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής, δεν μπορούν να περάσουν τα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ και να προχωρήσουν στην Σερβία, στην Κροατία, στην Σλοβενία, στην Κεντρική Ευρώπη. Εκεί είναι ο στόχος τους, δεν είναι να μείνουν στην Ελλάδα".  

"Αν πραγματικά θέλουμε να σταματήσουμε τις ροές, πρέπει να εντοπιστεί το κύκλωμα της διακίνησης στα τουρκικά παράλια" δήλωσε ο πρωθυπουργός 

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ερωτηθείς αναφορικά με την στάση της Ελλάδας στην Σύνοδο Κορυφής στις 7 Μαρτίου, λαμβανομένης υπόψιν της αμφιλεγόμενης στάσης της Τουρκίας, έναντι της απόφασης για εμπλοκή του ΝΑΤΟ, είπε ότι προχθές το βράδι υπήρξε "οριστικό κλείσιμο" της συμφωνίας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ στην βάση της απόφασης των υπουργών 'Αμυνας του ΝΑΤΟ την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες, και "καθορίστηκε απολύτως το επιχειρησιακό σχέδιο".

"Επαναλαμβάνω για άλλη μια φορά ότι το ΝΑΤΟ δεν έχει στο επιχειρησιακό του πλάνο καμία εξουσιοδότηση ανάληψης δράσης για την παρεμπόδιση των προσφυγικών ροών, αλλά έχει την δυνατότητα μέσω της υψηλής τεχνολογίας των φρεγατών να εντοπίζει τις κινήσεις των διακινητών στις τουρκικές ακτές και να ειδοποιεί την Frontex, το Τουρκικό Λιμενικό, και το Ελληνικό βεβαίως, αν πρόκειται για τα ελληνικά χωρικά ύδατα, ώστε να παρεμβαίνουν".

"Σε ότι αφορά τα ελληνικά χωρικά ύδατα, υπάρχει προφανώς το επιχειρησιακό σχέδιο του ΝΑΤΟ, υπάρχει όμως και η διεθνής νομιμότητα, υπάρχει η Συνθήκη της Γενεύης την οποία οφείλουν όλοι να τηρούν. Συνεπώς όταν υπάρχουν άνθρωποι στην θάλασσα που κινδυνεύει η ζωή τους και βρίσκονται στα ελληνικά, δηλαδή στα ευρωπαϊκά ύδατα, τότε το μόνο που είναι υποχρεωμένες να κάνουν οι δυνάμεις της Ελληνικής Ακτοφυλακής είναι η διάσωση και η περισυλλογή" πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι αν πραγματικά θέλουμε να σταματήσουμε τις ροές, "και πιστεύω ότι μπορούμε να τις σταματήσουμε", πρέπει να εντοπιστεί το κύκλωμα της διακίνησης στα τουρκικά παράλια, ομοίως να εντοπιστεί "και αυτή η μεγάλη βιομηχανία, αυτοί οι άνθρωποι δεν έρχονται κολυμπώντας, έρχονται πάνω σε κάποιες βάρκες, υπάρχει μια ολόκληρη βιομηχανία διακινητών στην άλλη πλευρά, δηλαδή ανθρώπων που αυτή την στιγμή αισχροκερδούν πάνω στον ανθρώπινο πόνο και στην ανθρώπινη προσδοκία" και να "χτυπήσουμε τους διακινητές".

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα υπάρξει κοινή βούληση, "αυτός, άλλωστε είναι ο λόγος που στις 7 του μηνός θα βρεθούμε ξανά μαζί με την Τουρκία σε μια Σύνοδο Κορυφής για να δούμε τόσο τα αποτελέσματα της εφαρμογής του επιχειρησιακού σχεδίου του ΝΑΤΟ, αλλά βεβαίως να συζητήσουμε με τον Τούρκο πρωθυπουργό το κατά πόσο μπορούμε να προβούμε σε ακόμα περαιτέρω ενέργειες για να είναι αποτελεσματική η προσπάθειά μας για να σταματήσει αυτή η αθλιότητα, δηλαδή η διακίνηση ανθρώπων στο Αιγαίο".

"Η Ελλάδα θα προσέλθει στην Σύνοδο Κορυφής με στόχο να υπάρχει κοινή απόφαση, ικανοποιητική η οποία θα τηρηθεί από όλες τις πλευρές"

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ερωτηθείς, «ποιές είναι οι μονομερείς ενέργειες στις οποίες θα μπορούσε να προχωρήσει η Ελλάδα, όπως είπε σε συνέντευξή του ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, "αν και δεν το επιθυμεί"» είπε ότι η Ελλάδα θα προσέλθει στην Σύνοδο Κορυφής με στόχο να υπάρχει κοινή απόφαση, ικανοποιητική η οποία θα τηρηθεί από όλες τις πλευρές και εξέφρασε την πεποίθηση ότι έτσι πρέπει να λειτουργεί μια ένωση εταίρων η οποία έχει κανόνες.

"Κάποιοι, πέρσι τον Ιούλιο, μας έλεγαν 'βεβαίως σεβόμαστε το δημοκρατικό δικαίωμα του ελληνικού λαού, αλλά και εσείς πρέπει να σεβαστείτε τους κοινούς κανόνες' και τώρα θα τους το πούμε κι εμείς αυτό και πιστεύω ότι δεν θα χρειαστεί να κάνουμε μονομερείς κινήσεις, άλλωστε η θέση που έχουμε και θα έχουμε στην Σύνοδο Κορυφής, πιστεύω ότι δεν θα είναι θέση (μόνο) της Ελλάδας, αλλά θέση της μεγάλης πλειοψηφίας των κρατών-μελών" υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας "το ελπίζω, διότι είναι μια θέση δίκαιη και φιλοευρωπαϊκή, οτιδήποτε άλλο διχάζει την Ευρώπη και την οδηγεί σε αδιέξοδο".

Ερωτηθείς ο κ. Πιτέλα για "κυρώσεις σε χώρες που προβαίνουν σε μονομερείς ενέργειες", παρέπεμψε καταρχήν στις δηλώσεις του Επιτρόπου Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δ. Αβραμόπουλου και του Προέδρου της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ ότι η απόφαση της Αυστρίας εναντιώνεται στους ευρωπαϊκούς νόμους, ενώ και ο ίδιος την θεωρεί λανθασμένη, ενώ θεωρεί "ακόμα πιο λανθασμένη την στάση των χωρών της 'Ομάδας Βίσεγκραντ' που δεν δέχονται την ιδέα των ποσοστώσεων, που είναι και η μοναδική που επιτρέπει την διαχείριση του φαινομένου".

Ο κ. Πιτέλα έθεσε "ερωτηματικό" στο αν πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις και τιμωρία, προσθέτοντας ότι "εγώ σε αυτήν την φάση προτιμώ να απευθύνουμε μια έκκληση και να πούμε 'ας δούμε τα πράγματα λογικά'".

Προέταξε την υπεράσπιση του κοινού συμφέροντος έναντι της επικράτησης του εγωϊσμού, τονίζοντας πως η ένταξη σε μια κοινότητα σημαίνει ότι "μοιραζόμαστε και τις χαρές και τις λύπες, δεν μπορεί κανείς να παίρνει μόνο από τα διαρθρωτικά ταμεία και όταν τίθεται το θέμα του να κάνει κάτι προς όφελος όλης της οικογένειας να σταματά".  

"Ας δείξουμε πως είμαστε σοφότεροι, για να αντιμετωπίσουμε από κοινού την προσφυγική κρίοη και την κρίση ασφάλειας"

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο δημιουργίας «μεσογειακής συμμαχίας», εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «οι διαφορές και αντιπαραθέσεις στην Ευρώπη δεν είναι γεωγραφικού χαρακτήρα, ούτε συμμαχίες κρατών εναντίον άλλων κρατών, αλλά πολιτικού χαρακτήρα».

«Τυγχάνει αυτή την στιγμή να υπάρχει δυνατότητα η Ελλάδα και η Ιταλία να βρίσκονται σε πολιτική γειτνίαση, διότι έχουμε κοινές θέσεις σε σειρά ζητημάτων, κοινές αγωνίες, κοινές διεκδικήσεις και κοινό όραμα για την Ευρώπη, περισσότερη Ευρώπη για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και δίκαιη κατανομή των βαρών και των ευθυνών» πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση, ότι όπως και στην προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής, έτσι και σε αυτή θα υπάρξει καλή συνεργασία, όχι μόνο μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας: «Θέλω να επαναλάβω ότι βρισκόμαστε σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο, οι διαφορές δεν έχουν να κάνουν με διαφορές ανάμεσα σε κράτη, είναι πολιτικού χαρακτήρα, πολλές φορές τις κρίσιμες στιγμές οι διαφορές, οι διαφοροποιήσεις και οι συγκρούσεις ξεπερνούν ακόμα και τις παραδοσιακές διαχωριστικές γραμμές. Όταν κρίνεται το μέλλον της Ευρώπης, διαμορφώνονται δύο στρατόπεδα: Στη μια μεριά είναι αυτοί που θέλουν την ευρωπαϊκή συνέχεια και (στην άλλη) αυτοί που στο πίσω μέρος του μυαλού τους δεν θέλουν την ευρωπαϊκή συνέχεια, προτιμούν την διάσπαση της Ευρώπης» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως οι αντιλήψεις ορισμένων που θέλουν να καρπώνονται μόνο τα οφέλη από την συμμετοχή στην Ευρώπη και να αποστασιοποιούνται από την από κοινού αντιμετώπιση των προβλημάτων, βρίσκονται «σε απόλυτη αντίθεση με τον πυρήνα της λογικής της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, μια στάση βαθιά αντιευρωπαϊκή».

Απαντώντας σε ερώτηση, ο Πρωθυπουργός είπε ότι «είναι καλό να μην συνδέουμε την δυνατότητα μιας διαφορετικής οικονομικής αντιμετώπισης, εξαιτίας ενδεχομένως και της προσφυγικής κρίσης» και υπογράμμισε ότι «δεν είναι στόχος μου να συνδυάσω το ένα με το άλλο».

Η Ευρώπη αντιμετώπισε τεράστιες δυσκολίες με την οικονομική κρίση, ενώ τώρα αντιμετωπίζει ταυτόχρονα τρείς παράλληλες κρίσεις - οικονομική, προσφυγική και κρίση ασφάλειας – ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας. «Έχουμε πόλεμο στην Συρία, έχουμε τρομοκρατικές επιθέσεις στην καρδιά της Ευρώπης…Όλοι έχουν γίνει σοφότεροι από τις αδυναμίες και την έλλειψη αλληλεγγύης σε ό,τι αφορά την διαχείριση της οικονομικής κρίσης. Ας δείξουμε, επιτέλους, ότι αποκτήσαμε σοφία για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε και να διαχειριστούμε αποτελεσματικά τις παράλληλες κρίσεις που σήμερα βιώνουμε» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Πιτέλα: "Τα μέτρα που αποφασίζονται για το προσφυγικό πρέπει να εφαρμόζονται"

 Ο επικεφαλής της Ομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ερωτηθείς κατά την διάρκεια κοινών δηλώσεων με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, "πως μπορούν τα ευρωπαϊκά όργανα να εγγυηθούν την υλοποίηση των αποφάσεων" είπε ότι "δεν υπάρχει καταναγκαστικό εργαλείο που να υποχρεώνει κάποιον να εφαρμόζει αποφάσεις, το μόνο είναι συγκεκριμένες διαδικασίες που θα μπορούσαν να ξεκινήσουν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή".

"Βεβαίως είναι δυνατόν, είναι πιθανόν να υπάρξει κάτι τέτοιο για τις χώρες εκείνες που παραβιάζουν τους ευρωπαϊκούς κανόνες. Για μένα, όμως, μετράει πολύ περισσότερο το μέσο της πολιτικής πειθούς" υπογράμμισε ο κ. Πιτέλα.

Τάχθηκε υπέρ της εντατικοποίησης της προσπάθειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ώστε να πεισθούν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη της ΕΕ των 28 ότι τα μέτρα που αποφασίζονται πρέπει να εφαρμόζονται, διότι διαφορετικά η Ευρώπη στο σύνολό της χάνει την αξιοπιστία της.

"Υπάρχουν τα νομικά μέτρα και η πολιτική βούληση" πρόσθεσε ο κ. Πιτέλα, ευελπιστώντας ότι η δεύτερη θα δώσει τα κίνητρα ώστε να ξεπεραστούν τα εμπόδια.

Είπε ότι το "μεταναστευτικό δεν λύνεται υψώνοντας τοίχους", χαρακτηρίζοντας τέτοιες ενέργειες, ως στρεφόμενες "κατά της θρησκείας, κατά του Καθολικισμού, κατά της ηθικής και κατά του ανθρωπισμού".

"Αγρεύουν ψήφους αυτοί που δείχνουν έναν υπέρμετρο εγωϊσμό, οι πολίτες θα πρέπει να τιμωρήσουν τους εγωϊστές, δεν θα πρέπει να νικήσουν οι εγωϊστές, δεν θα πρέπει να νικήσουν οι ξενόφοβοι" υπογράμμισε ο κ. Πιτέλα, ο οποίος στην συνέχεια υπενθύμισε ότι "το πρόβλημα αυτή την στιγμή στην Ευρώπη είναι πως υπάρχουν 10.000 αγνοούμενα παιδιά, δεν ξέρουμε τα ίχνη τους, ενδεχομένως σκοτώθηκαν, υπήρξαν θύματα παιδόφιλων, δεν ξέρουμε που κατέληξαν".

"Δεν μπορεί το βλέμμα των Ευρωπαίων να στρέφεται προς τους μικροεγωϊσμούς και να μην βλέπουν τις μεγάλες τραγωδίες, χιλιάδες προσφύγων προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο που προκαλεί το ISIS το οποίο πυροβολεί την Ευρώπη" κατέληξε ο κ. Πιτέλα.

Ξενάγηση στους χώρους φιλοξενίας στο Σχιστό

Τον επικεφαλής της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Τζιάνι Πιτέλα, ξενάγησε στους χώρους φιλοξενίας του κέντρου μετεγκατάστασης στο Σχιστό, στον Πειραιά, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, όπου οι δύο άνδρες είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με πρόσφυγες.

Στη δήλωση του ο κ. Βίτσας χαρακτήρισε τον κ. Πιτέλα «μεγάλο φίλο της Ευρώπης» που «γι' αυτό είναι και μεγάλος φίλος της Ελλάδας». Όπως επισήμανε ο κ. Βίτσας, ο κ. Πιτέλα διαπίστωσε με τα ίδια του τα μάτια το επίπεδο της αλληλεγγύης που δείχνει ο ελληνικός λαός στις προσφυγικές ροές και «θα βοηθήσει, ώστε το ίδιο επίπεδο αλληλεγγύης να επιδειχθεί και από όλες τις χώρες της Ευρώπης προς τη χώρα μας».

«Αυτή τη στιγμή το μεγάλο οχυρό της ευρωπαϊκής ιδέας είναι η ίδια η Ελλάδα. Έχουμε την ανθρωπιστική υποχρέωση απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους και την υποχρέωση απέναντι στην ευρωπαϊκή ιδέα και σε σχέση με τα ζητήματα της δημοκρατίας και σε σχέση με τα ζητήματα της οικονομίας», παρατήρησε ο κ. Βίτσας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας επανέλαβε ότι όλους πρέπει να τους υποχρεώνουν οι κοινές αποφάσεις ώστε να μπορούμε να μιλάμε για ενωμένη Ευρώπη; «Αν αρχίσουν οι διαδικασίες των μονομερών ενεργειών τότε ο καθένας είναι μόνος του», προειδοποίησε.

Τέλος ο κ. Βίτσας αναφέρθηκε στους τρεις νέους χώρους φιλοξενίας που δημιουργούν με ταχύτατους ρυθμούς οι Ένοπλες Δυνάμεις στο Κιλκίς, ενώ προετοιμάζονται και άλλοι δύο: ο ένας, επίσης στο Κιλκίς, και ο άλλος στα Γιαννιτσά.

Τζιάνι Πιτέλα από το Σχιστό: Η Ελλάδα δεν θα μείνει μόνη της στο προσφυγικό

Μήνυμα αλληλεγγύης και στήριξης στην Ελλάδα για το προσφυγικό έστειλε από το Σχιστό ο επικεφαλής της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Τζιάνι Πιτέλα.

Σε ανάρτησή του στο twitter, με αφορμή την επίσκεψή του στο κέντρο προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων στο Σχιστό, αναφέρει: «Η Ελλάδα δεν πρέπει να αφεθεί μόνη της, σώζει τις ζωές πάρα πολλών προσφυγών».

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER