Παρασκευή, 08 Απριλίου 2016 22:37

Αβραμόπουλος: "Προστασία στους πρόσφυγες, επιστροφή για μετανάστες"

Γράφτηκε από την
Αβραμόπουλος: "Προστασία στους πρόσφυγες, επιστροφή για μετανάστες"

Την ανάγκη να υπάρξουν ολοκληρωμένες πολιτικές για τη μετανάστευση σε όλη την Ευρώπη επεσήμανε σε συνέντευξή του στο BBC ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Ο Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Μετανάστευσης και Ιθαγένειας επεσήμανε πως καταβάλλεται προσπάθεια από την ΕΕ προς αυτή την κατεύθυνση ενώ τόνισε πως σε σύγκριση με ό, τι συνέβη πέρυσι, τόσο η Ιταλία όσο και η Ελλάδα είναι τώρα καλύτερα προετοιμασμένες.

Ο κ. Αβραμόπουλος ξεκαθάρισε πως πλέον τα hotspots είναι σε πλήρη λειτουργία σήμερα και εκείνοι που θέλουν να έρθουν στην Ευρώπη πρέπει να

γνωρίζουν ότι θα ακολουθήσουν τη νόμιμη διαδικασία. “Όσον αφορά τους παράτυπους μετανάστες, θα πρέπει να επιστρέφονται” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αβραμόπουλος τονίζοντας πως “οι πρόσφυγες που χρήζουν διεθνούς προστασίας θα αντιμετωπίζονται σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και την Ευρωπαϊκή νομοθεσία.”

Ο Ελληνας Επίτροπος έστειλε μήνυμα προς τους παράτυπους μετανάστες πως θα πρέπει να σεβαστούν τους κανόνες και σύντομα θα είναι σε θέση να ακολουθήσουν τις νόμιμες οδούς για να έρθουν στην Ευρώπη.

Αναφερόμενος στα θέματα ασφάλειας ο κ. Αβραμόπουλος επεσήμανε πως εξακολουθεί να υπάρχει έλλειψη πραγματικής συνεργασίας μεταξύ των Κρατών Μελών. Οπως είπε αυτός είναι ο λόγος που πριν λίγο καιρό πήρε την πρωτοβουλία “για να κάτσουν όλοι στο ίδιο τραπέζι και να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του. Χωρίς την ανταλλαγή πληροφοριών, δεν θα είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση αυτή με αποτελεσματικό τρόπο” είπε χαρακτηριστικά επισημαίνοντας πως οι δράστες των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι, πέρασαν τρία Κράτη-Μέλη της ΕΕ και παρά το γεγονός ότι καταχωρήθηκαν κατά κάποιο τρόπο από τις αρχές εκεί, επέστρεψαν στις Βρυξέλλες, έστησαν το αρχηγείο τους και διέπραξαν τις εγκληματικές αυτές πράξεις.

Ο Επίτροπος αναφέρθηκε στην αναβάθμιση και την ενίσχυση του συνόλου της Europol και στην ίδρυση πριν από τρεις μήνες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Αντιμετώπισης της Τρομοκρατίας (European Counter Terrorism Center), και του Κέντρου Αριστείας του Δικτύου Ευαισθητοποίησης για τη Ριζοσπαστικοποίηση (Radicalisation Awareness Centre of Excellence).

“Αλλά για να λειτουργήσει σωστά o μηχανισμός, είναι σημαντικό να καταλάβουν όλοι ότι είμαστε αντιμέτωποι με ένα θέμα που ξεπερνά τα εθνικά και ευρωπαϊκά σύνορα, είναι ένα παγκόσμιο ζήτημα” δήλωσε επισημαίνοντας πως η ανταλλαγή πληροφοριών είναι η βάση για μια επιτυχημένη πολιτική κατά της τρομοκρατίας και πως δεν είναι μακριά η ημέρα κατά την οποία τα Κράτη Μέλη θα αρχίσουν να σκέφτονται το πώς να κάνουν τη συνεργασία τους περισσότερο θεσμική.

APE-MPE


NEWSLETTER