Σάββατο, 09 Απριλίου 2016 21:11

Επίσκεψη των 6 Ευρωπαίων υπουργών στον Ελαιώνα

Γράφτηκε από την
Επίσκεψη των 6 Ευρωπαίων υπουργών στον Ελαιώνα

Με την επίσκεψή τους στις εγκαταστάσεις ανοιχτής δομής φιλοξενίας προσφύγων στον Ελαιώνα Αττικής, ολοκλήρωσαν τη διήμερη επίσκεψή τους στη χώρα μας οι έξι υπουργοί και υφυπουργοί κρατών-μελών της ΕΕ.

Τους Ευρωπαίους αξιωματούχους, που συνόδευε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης, υποδέχθηκε στην ανοικτή δομή φιλοξενίας ο γενικός γραμματέας Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής του υπουργείου Εσωτερικών Βασίλειος Παπαδόπουλος, ο οποίος τους ξενάγησε στις εγκαταστάσεις.

Κατά την ξενάγησή τους, ο κ. Παπαδόπουλος τούς επισήμανε ότι η δομή είναι ανοιχτή για τους πρόσφυγες και ότι είναι από τις πρώτες εγκαταστάσεις που δημιουργήθηκαν στη χώρα μας.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ολλανδίας Μπερτ Κέντερς και της Σλοβακίας Μίροσλαβ Λάιτσακ και οι υφυπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας Αρλέμ Ντεζίρ, της Ιταλίας Σάντρο Γκότσι, της Πορτογαλίας Μαργκαρίντα Μάρκες και της Μάλτας Ίαν Μποργκ είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με πρόσφυγες κάθε ηλικίας οι οποίοι φιλοξενούνται στη δομή. 'Ακουσαν τους λόγους για τους οποίους οι προσφυγές έφυγαν από την πατρίδα τους, πώς έφτασαν στην Ελλάδα και τις φωνές των ανθρώπων που ψάχνουν τις οικογένειές τους και ένα καταφύγιο. Επισκέφτηκαν τον παιδότοπο της δομής για να γνωρίσουν μερικά από τα παιδιά που διαμένουν εκεί, ενώ, στη συνέχεια, περιηγήθηκαν στους χώρους διαμονής του κέντρου και διαπίστωσαν ιδίοις όμμασι τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων.

Μετά το πέρας της ξενάγησης στο κέντρο φιλοξενίας, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης δήλωσε πως «το μήνυμα που θέλουν να μεταφέρουν και οι Ευρωπαίοι υπουργοί και η ελληνική κυβέρνηση είναι ότι υπάρχει και μια Ευρώπη που προσπαθεί να δείξει έμπρακτα την αλληλεγγύη της, που κατανοεί το μέγεθος, το εύρος και τη σπουδαιότητα των προβλημάτων που πρέπει να επιλύσουμε και καταλαβαίνουν ότι αυτό που πρέπει να γίνει είναι να επιδειχθεί πολιτική βούληση, ενεργητικότητα, σύμπνοια στην πράξη και βήμα βήμα να προχωρήσουμε σε αυτά που έχει συμφωνήσει η Ευρώπη». Στο ίδιο μήκος κύματος, τόνισε πως εκτός από την Ευρώπη του σκεπτικισμού, της μισαλλοδοξίας και του ακροδεξιού λαϊκισμού, υπάρχει η Ευρώπη των προοδευτικών δυνάμεων, της δημοκρατίας, του ανθρωπισμού και της συνεννόησης πάνω στα προβλήματα.

«Αυτή τη στιγμή δίνουμε ένα άλλο μήνυμα, υπάρχει η Ευρώπη των κεντρομόλων δυνάμεων, η Ευρώπη που σκέφτεται και νοιάζεται για τη συνοχή και υπάρχει η Ευρώπη των προοδευτικών δυνάμεων, των ανθρώπων που υπερασπίζονται τις αξίες της Γαλλικής Επανάστασης, τον πυρήνα των ευρωπαϊκών συνθηκών, τον πυρήνα των ευρωπαϊκών αξιών» είχε επισημάνει ο κ. Ξυδάκης σε ανάλογο πνεύμα στη συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Εξωτερικών, που είχε προηγηθεί της επίσκεψης των Ευρωπαίων υπουργών στον Ελαιώνα. «Αν κάτι ενώνει τα κράτη-μέλη της Ευρώπης είναι ο κοινός διαφωτιστικός, ανθρωπιστικός, δημοκρατικός πυρήνας και αυτό επαναβεβαιώνουμε τώρα. Αυτοί που είναι πρόθυμοι για μια δημοκρατική Ευρώπη, σήμερα είναι εδώ» είχε υπογραμμίσει.

Επόμενος σταθμός των Ευρωπαίων υπουργών θα είναι η Τουρκία, όπου θα ενημερωθούν για τις δράσεις της γείτονος χώρας προκειμένου να εφαρμοστεί η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό.

Κοινό μήνυμα ότι το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα είναι ευρωπαϊκό από τους έξι υπουργούς εξωτερικών

Κοινό μήνυμα ότι το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα είναι ευρωπαϊκό και ότι πρέπει να υλοποιηθεί συλλογικά η συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας και το ευρωπαϊκό σχέδιο μετεγκατάστασης, έστειλαν οι έξι υπουργοί Εξωτερικών αρμόδιοι για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης.

Στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε μετά τις διαβουλεύσεις τεσσάρων ωρών που είχαν στο υπουργείο Εξωτερικών, οι υπουργοί εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τα αποτελέσματα που είχε η ολλανδική πρωτοβουλία προκειμένου να κατανοήσουν εκ του σύνεγγυς ένα τόσο σύνθετο και πολυσχιδές ευρωπαϊκό πρόβλημα.

Ως μία «άτυπη αλλά ουσιαστική συμμαχία των προθύμων που δίνει μια νέα εικόνα της Ευρώπης των κεντρομόλων προοδευτικών δυνάμεων που υπερασπίζονται την αξία και τον ανθρωπιστικό πυρήνα της Ευρώπης», σε αντίθεση με τη φυγόκεντρη και εθνικιστική εικόνα της Ευρώπης, χαρακτήρισε την επίσκεψη των 6 υπουργών και υφυπουργών κρατών-μελών της ΕΕ ο κ. Ξυδάκης. Είναι από τα πιο σοβαρά πράγματα που έχουν γίνει, τόνισε και επισήμανε ότι η ίδια η ιστορική πραγματικότητα επιβάλλει πολιτικά μαθήματα συμβίωσης.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας Μπερτ Κέντερς τόνισε ότι το προσφυγικό και μεταναστευτικό δεν είναι ένα πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει η Ελλάδα μόνη της, αλλά είναι κοινή ευθύνη όλων των κρατών-μελών της ΕΕ να δείξουν αλληλεγγύη, εξαίροντας τις ελληνικές αρχές και τον ελληνικό λαό για το «τιτάνιο έργο» που έχουν κάνει μέχρι τώρα. «Περιμένουμε δεσμεύσεις απ' όλες τις χώρες για τη μετεγκατάσταση προσφύγων» διεμήνυσε.

«Δεν θέλουμε να ξαναδούμε τις τραγικές εικόνες, καθώς δεν συνάδουν με τις αξίες της ΕΕ», προσέθεσε και επισήμανε πως πρέπει να δοθεί τέλος στην εκμετάλλευση και στα δίκτυα διακινητών των προσφύγων ώστε να μην κινδυνεύουν πλέον οι άνθρωποι. Χαρακτήρισε την επιστροφή 320 μεταναστών στην Τουρκία ως μια καλή αρχή και εξέφρασε την ελπίδα ότι τα δύσκολα έχουν περάσει και θα συνεχιστεί η προσπάθεια. Ως προτεραιότητες ανέδειξε πρώτον την κατάσταση των ασυνόδευτων ανηλίκων, τονίζοντας ότι αυτή απαιτεί άμεση δράση, δεύτερον τη συνεργασία των ευρωπαϊκών θεσμών με διεθνείς οργανισμούς και με ΜΚΟ και τρίτον και βασικότερη την εξάλειψη των αιτιών μετανάστευσης των ανθρώπων που εκτοπίζονται εσωτερικά ή αντιμετωπίζουν εμπόλεμες συρράξεις.

Ο κ. Κέντερς υπογράμμισε, επίσης, ότι δεν πρέπει να συγχέουμε την τρομοκρατία με τους πρόσφυγες οι οποίοι στη συντριπτική πλειοψηφία τους προσπαθούν να ξεφύγουν απ' αυτή. Επισήμανε εξάλλου ότι πρέπει να υπάρξει ενδελεχής έλεγχος στα εξωτερικά σύνορα και περισσότερη συνεργασία μεταξύ ευρωπαϊκών υπηρεσιών ασφαλείας, τονίζοντας τη σημασία που έχουν και τα μέσα καταστολής αλλά κυρίως η πρόληψη, ώστε να ξέρουμε ποιοι εισέρχονται στα σύνορα της Ευρώπης.

«Η Γαλλία δίνει το παράδειγμα, είμαστε από τους πρωτοπόρους και θα τηρήσουμε τις δεσμεύσεις και τις υποχρεώσεις μας απέναντι σε όσους χρειάζονται προστασία»,, υπογράμμισε ο Γάλλος υφυπουργός Εξωτερικών Αλέν Ντεζίρ, τονίζοντας ότι κάθε κράτος καλείται να τηρήσει τις υποχρεώσεις του.

Η υφυπουργός Εξωτερικών της Πορτογαλίας, αρμόδια Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Μαργκαρίντα Μάρκες, ανέφερε ότι το προσφυγικό/μεταναστευτικό είναι ύψιστης προτεραιότητας για τη χώρα της, τονίζοντας ότι είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα που απαιτεί ευρωπαϊκή απάντηση. Η ίδια ανακοίνωσε ότι η Πορτογαλία είναι μια χώρα ανοικτή και θα υποδεχτεί για μετεγκατάσταση αντί 5.000 προσφύγων που της αναλογεί ως ποσόστωση 10.000 πρόσφυγες.

 

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιος Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ιταλίας Σάντρο Γκότσι είπε πως ό,τι κάνουμε σήμερα εδώ με την ΕΕ είναι κάτι υπέρ της ΕΕ, είναι αλληλεγγύη και δέσμευση των εταίρων της ΕΕ στη Μεσόγειο και όπου αλλού προκύψει μια τέτοια κρίση. Η Ιταλία, σημείωσε, προετοιμάζεται καθώς η πρόληψη είναι ο άριστος τρόπος για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών. Για τον λόγο αυτό, εξήγησε, εντάθηκε η συνεργασία Ιταλίας-Αλβανίας. Η Ιταλία, είπε τέλος, στέλνει 20 εμπειρογνώμονες επί θεμάτων ασύλου που θα βοηθήσουν την Ελλάδα.

«Από σήμερα ξέρουμε που ακριβώς πατάμε» είπε ο Σλοβάκος υπουργός Εξωτερικών 

Ως ύψιστη προτεραιότητα της σλοβακικής προεδρίας στην ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2016 θα είναι η επίλυση του προσφυγικού/ μεταναστευτικού προβλήματος τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Σλοβακίας Μίροσλαβ Λάιτσακ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου που πραγματοποιήθηκε μετά τις 4ωρες διαβουλεύσεις της ομάδας των έξι υπουργών Ευρωπαϊκών υποθέσεων της ΕΕ που βρίσκονται από χθες στην Αθήνα.

«Θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να δώσουμε συνέχεια στις προσπάθειες της ΕΕ να αντιμετωπίσει τη μεγάλη και σοβαρή αυτή κρίση» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «όλοι επηρεαζόμαστε από αυτή την κρίση, το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό αλλά είναι ευρωπαϊκό και μπορεί να επιλυθεί μόνο μέσω μιας κοινής ευρωπαϊκής προσπάθειας. Ο χρόνος πιέζει και πρέπει να αφιερώσουμε όλη την ενέργειά μας προς την κατεύθυνση αυτή».

Ο κ. Λάιτσακ χαρακτήρισε ως εξαιρετικά χρήσιμες τις δύο επισκέψεις που πραγματοποίησε σε χρόνο ρεκόρ, εντός τεσσάρων ημερών, στην Αθήνα καθώς, όπως είπε, από αυτά που έμαθε εδώ, η χώρα του μπορεί να προετοιμαστεί πολύ καλύτερα για την ευρωπαϊκή της προεδρία. «Μάθαμε πολλά» σημείωσε «και από σήμερα θα μπορώ να πω ότι ξέρουμε που ακριβώς πατάμε όσον αφορά στην υλοποίηση της συμφωνίας ΕΕ και Τουρκίας, μια συμφωνία πολύ σημαντική».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σλοβακίας εξέφρασε και την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για την πρώτη του επίσκεψη στην Αθήνα την περασμένη Τετάρτη, πρώτη επίσης, όπως είπε, επίσημη επίσκεψή που πραγματοποίησε από την ανάληψη των καθηκόντων του ως υπουργού Εξωτερικών, και την συνάντηση που είχε με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά.

«Ήρθα στην Αθήνα για συμβολικούς αλλά και για πρακτικούς λόγους» είπε, εξηγώντας ότι ήθελε με αυτή του την επίσκεψη να τονίσει «τη σημασία των διμερών σχέσεων και για να διαβεβαιώσω τους Έλληνες συναδέλφους για την φιλία μας και για το γεγονός ότι η Σλοβακία προσβλέπει σε καλή συνεργασία με την Ελλάδα, μία χώρα με την οποία έχει παραδοσιακά πολύ καλές σχέσεις».

Ευχαρίστησε για τη θερμή υποδοχή του από τους Έλληνες ομολόγους του και επισήμανε ότι η σημερινή παρουσία του στην Αθήνα ως μέλος αυτής, της πολύ σημαντικής ομάδας σε ένδειξη αλληλεγγύης, ταυτόχρονα ήταν πολύ χρήσιμη για να μάθει για την πραγματική κατάσταση των προσφύγων και μεταναστών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER