Παρασκευή, 22 Απριλίου 2016 19:49

Τσίπρας για μετανάστες στο Αιγαίο: "Το ΝΑΤΟ δεν είναι αποτελεσματικό, η Τουρκία βάζει εμπόδια"

Γράφτηκε από την
Τσίπρας για μετανάστες στο Αιγαίο: "Το ΝΑΤΟ δεν είναι αποτελεσματικό, η Τουρκία βάζει εμπόδια"

Την απόλυτη ουδετερότητα του ΝΑΤΟ σε σχέση με τα προσκόμματα που θέτει η Τουρκία για την ανάπτυξη των πολεμικών πλοίων της Συμμαχίας σε ολόκληρο το Αιγαίο εξέφρασε ο γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα για συναντήσεις με τον πρωθυπουργό, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και αρμόδιους παράγοντες των υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας. 

Ενώ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έθεσε ανοιχτά το θέμα των μονομερών αξιώσεων της Άγκυρας η οποία δεν επιτρέπει στα πλοία του ΝΑΤΟ να κάνουν επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης σε τρεις από τους πέντε τομείς που είχαν αποφασιστεί προβάλλοντας τις θέσεις της περί αποστρατιωτικοποιημένων ελληνικών νησιών, της έκτασης του ελληνικού εναέριου χώρου, των γκρίζων ζωνών και δεν επιτρέπει καν τον ελλιμενισμό ΝΑΤΟϊκών πλοίων σε ελληνικά νησιά, ο κ. Στόλτενμπεργκ υποστήριξε ότι «το ΝΑΤΟ βοηθά στην αντιμετώπιση των αιτίων της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης».

«Τώρα παρέχουμε σε πραγματικό χρόνο πληροφορίες στις ακτοφυλακές Ελλάδας και Τουρκίας», πρόσθεσε ο γγ του ΝΑΤΟ και υποστήριξε πως «υπήρξε σημαντική μείωση στον αριθμό των ατόμων που μεταφέρονται από Τουρκία στην Ελλάδα και το ΝΑΤΟ βοηθάει να αντιμετωπιστούν εγκληματικές ομάδες» εννοώντας τους διακινητές. 

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της Παρασκευής από κοινού με τον κ. Στόλτενμπεργκ και η οποία μεταδόθηκε απ' ευθείας απ' όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς παρά την απεργία της ΠΟΕΣΥ,  αναφέρθηκε στις μονομερείς αξιώσεις και θέσεις της Τουρκίας οι οποίες, όπως χαρακτηριστικά είπε, προκαλούν προβλήματα στην επίλυση του προσφυγικού .

Παρά το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για σημαντική μείωση των μεταναστευτικών ροών, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «έχουμε ακόμη σημαντικό δρόμο να διανύσουμε σε σχέση με την δράση του ΝΑΤΟ και την αποτελεσματικότητα του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο κυρίως ως προς την πρόσβαση στο σύνολο του επιχειρησιακού χώρου».

Για να μην υπάρχει αμφιβολία ότι η Αθήνα καταγγέλλει την Άγκυρα για την συμπεριφορά της και την στάση της ο κ. Τσίπρας τόνισε: «Τα εμπόδια προκύπτουν από τις αξιώσεις και θέσεις της Τουρκίας οι οποίες εκφράζονται από την αύξηση της παραβατικής δράσης της Τουρκίας στον εναέριο χώρο της Ελλάδας».

«Η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποδεχθεί οιεσδήποτε ενέργειες που αμφισβητούν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα» συνέχισε ο κ. Τσίπρας εξηγώντας ότι δεν θα σταματήσουμε τις κοινές μας προσπάθειες για την ανάπτυξη ΝΑΤΟϊκών δυνατοτήτων στο σύνολο του ελληνικού χώρου».

Έπειτα από τη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην προσφυγική κρίση λέγοντας ότι έχουμε ακόμη σημαντικό δρόμο να διανύσουμε όσον αφορά στη δράση του ΝΑΤΟ, κυρίως ως προς την ανάπτυξη των δυνατοτήτων των νατοϊκών δυνάμεων.

Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στην Άγκυρα, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «οι μονομερείς αξιώσεις και θέσεις της Τουρκίας προκαλούν προβλήματα», ενώ μίλησε και για την αύξηση της τουρκικής παραβατικής δραστηριότητας στον εναέριο χώρο της Ελλάδας.

«Η Ελλάδα δεν πρόκειται να ανεχτεί οποιεσδήποτε τέτοιες ενέργειες που αμφισβητούν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, ωστόσο, την ίδια ώρα είπε ότι θα συνεχιστούν οι κοινές προσπάθειες για να καταστεί η συμφωνία για τους πρόσφυγες αποτελεσματική.

Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο ΝΑΤΟ, τονίζοντας πως η επιτυχής συμβολή του στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης είναι απαραίτητη «προκειμένου και το ίδιο το ΝΑΤΟ  να αναδείξει την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητά του».

Όπως είπε, τόνισε στον κ. Στόλτενμπεργκ ότι το κάθε κράτος έχει δικαίωμα να εκφράζει τις ανησυχίες του για την ασφάλειά του και υπογράμμισε πως η Ελλάδα αντιμετωπίζει εποικοδομητικά κάθε πρόταση που αφορά στην προώθηση της πρακτικής συνεργασίας ΝΑΤΟ-ΕΕ και απορρίπτει κατηγορηματικά οποιαδήποτε πρόταση αποκλεισμού έναντι κρατών-μελών της ΕΕ.

Στόλτενμπεργκ: Η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της προσφυγικής κρίσης

Από την πλευρά ο κ. Στόλτενμπεργκ συνεχάρη τον κ. Τσίπρα για τη «σθεναρή» δέσμευσή του και για το γεγονός ότι, όπως είπε, «η Ελλάδα είναι σύμμαχος του ΝΑΤΟ εδώ και δεκαετίες».

«Η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης», ανέφερε και πρόσθεσε πως Ελλάδα, Γερμανία και Τουρκία ζήτησαν τη βοήθεια του ΝΑΤΟ.

«Τώρα παρέχουμε σε πραγματικό χρόνο πληροφορίες στις ακτοφυλακές Ελλάδας και Τουρκίας», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας πως «υπήρξε σημαντική μείωση στον αριθμό των ατόμων που μεταφέρονται από Τουρκία στην Ελλάδα και το ΝΑΤΟ βοηθάει να αντιμετωπιστούν εγκληματικές ομάδες» και «συνεργάζεται πιο στενά από ποτέ με ΕΕ στο Αιγαίο».

«Το ΝΑΤΟ βοηθά στην αντιμετώπιση των αιτίων της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης», είπε επίσης ο γγ του ΝΑΤΟ.

Ανοιχτή διαφωνία ΝΑΤΟ-Αθήνας για τη Ρωσία

Ο κ. Στόλτενμπεργκ σημείωσε πως με τον κ. Τσίπρα συζήτησε επίσης την πρόκληση της Ρωσίας η οποία -κατά τον γγ του ΝΑΤΟ «θέλει να επιβληθεί όλο και περισσότερο».

«Προσαρμοζόμαστε σε μία συμπεριφορά της Ρωσίας, η οποία γίνεται πιο επιθετική σε σχέση με την Ουκρανία» είπε ο κ. Στόλτενμπεργκ στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο με τον οποίο συναντήθηκε πριν τις συνομιλίες με τον κ. Τσίπρα.

«Το ΝΑΤΟ ακολουθεί μια πολιτική αποτροπής και διαλόγου. Ό,τι κάνουμε είναι αμυντικό και πλήρως συμβατό με τις διεθνείς μας υποχρεώσεις αλλά σε εποχές έντασης είναι σημαντικό να έχουμε ανοιχτό το παράθυρο του διαλόγου», είπε και τόνισε πως η Ελλάδα συμβάλλει σημαντικά, δαπανώντας πάνω από 2% του ΑΕΠ για την Άμυνα.

Από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για την ανάγκη να παραμείνει ανοιχτός ο δίαυλος επικοινωνίας με την Ρωσία επισημαίνοντας ότι η ευρωπαϊκή ασφάλεια δεν μπορεί να εμπεδοθεί δίχως συνεργασία με την Ρωσία.

ΠΗΓΗ: protothema.gr


NEWSLETTER