Σάββατο, 07 Μαϊος 2016 18:02

Ασφαλιστικό: Απορρίφθηκε η ένσταση αντισυνταγματικότητας

Γράφτηκε από την
Ασφαλιστικό: Απορρίφθηκε η ένσταση αντισυνταγματικότητας

Απορρίφθηκε η ένσταση αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε ο Ανδρέας Λοβέρδος, χαρακτηρίζοντας το υπουργείο Οικονομικών ως “υπουργείο σουσουράδα”.

Ένσταση αντισυνταγματικότητας υπέβαλε η Δημοκρατική Συμπαράταξη, κατά την έναρξη της συζήτησης της Ολομέλειας επί του ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού νομοσχεδίου, την οποία υποστήριξαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά απορρίφθηκε από την πλειοψηφία. Εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ο Ανδρέας Λοβέρδος δόμησε την ένστασή του κόμματός του στην παραβίαση της συνταγματικής αρχής της ισότητας, καθώς με το νέο ασφαλιστικό σύστημα παρέχονται ίδιες παροχές υγείας παρόλο που θα καταβάλλονται από τους εργαζόμενους διαφορετικές εισφορές. 

Ο κ. Λοβερδος είπε μεταξύ άλλων ότι το υπουργείο Οικονομικών κρύβεται. “Το άρθρο 114 προβλέπει μέτρα 1 δισ. 700 εκατομμυρίων. Και σήμερα, η τροπολογία αυτή που πάει το αφορολόγητο στις 8.600 συνεπάγεται μια επιπρόσθετη δαπάνη για τον Έλληνα πολίτη, 200 εκατομμυρίων. Δεν είναι δυνατόν να πάει η συζήτηση όπως πήγε στην επιτροπή με το υπουργείο - σουσουράδα να κρύβεται. Θα έρθει εδώ ο υπουργός των οικονομικών. Δεν θα κρύβεται όπως έχει κρυφτεί εδώ και 15 ημέρες”.

Εκ μέρους της ΝΔ ο Θεόδωρος Φορτσάκης, από την Χρυσή Αυγή ο Χρήστος Παππάς, από το ΚΚΕ ο Θανάσης Παφίλης, από το Ποτάμι ο Σπύρος Δανέλης και από την Ένωση Κεντρώων ο Γιώργος Καρράς, στήριξαν το επιχείρημα περί αντισυνταγματικότητας του νομοσχεδίου στη ρύθμιση για τις άτοκες επιστροφές ασφαλιστικών εισφορών από το Δημόσιο και στο διαφορετικό κόστος περίθαλψης με εισοδηματικά κριτήρια για τους νοσηλευόμενους. Όπως επισήμαναν, με τις διατάξεις αυτές παραβιάζεται η αρχή της ισότητας του Συντάγματος, καθώς αντιμετωπίζονται με ανόμοιο τρόπο, όμοιες περιπτώσεις και ως εκ τούτου εκτίμησαν ότι θα εκπέσουν στο ΣτΕ.

Αντικρούοντας εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο Σπύρος Λάππας, επικαλέστηκε σχετικές αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ περί δικαιώματος του νομοθέτη να παρεμβαίνει όταν υπάρχει θέμα βιωσιμότητας του Ασφαλιστικού Συστήματος. Ο δε βουλευτής των ΑΝΕΛ, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, τόνισε πως πρόκειται για μια ιστορική στιγμή για το μέλλον του ασφαλιστικού συστήματος.

Το άρθρο του Συντάγματος περί κοινωνικής αλληλεγγύης απέναντι στους ασθενέστερους, επικαλέστηκε ο υπουργός Εργασίας, αντικρούοντας την αντισυνταγματικότητα και τονίζοντας πως βάσει αυτής της αρχής μπορεί να επιβαρυνόμαστε όλοι ανάλογα με τις οικονομικές μας δυνάμεις.

ΠΗΓΗ: news247.gr/ in.gr


NEWSLETTER