Σάββατο, 21 Μαϊος 2016 10:13

Κουρουμπλής: "Για μας η Ιθάκη είναι η ρύθμιση του χρέους προκειμένου να αρχίσει η ανάπτυξη"

Γράφτηκε από την
Κουρουμπλής: "Για μας η Ιθάκη είναι η ρύθμιση του χρέους προκειμένου να αρχίσει η ανάπτυξη"

«Κανένας σοβαρός άνθρωπος δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι οι προσπάθειες που κάνει σήμερα η κυβέρνηση, δεν έχουν τις συνέπιες τους σε αυτό που έγινε μέχρι τώρα τα τελευταία έξι χρόνια. Παραλάβαμε τη χώρα βυθισμένη στην κρίση και στη χρεοκοπία και προσπαθούμε με κάθε τρόπο μέσα από μία σκληρή διαπραγμάτευση, για την οποία ο κόσμος έχει πειστεί ότι έχει μέσα της την ειλικρίνεια, να μπορέσουμε να περιορίσουμε τις επιπτώσεις όλων αυτών των μέτρων να φτάσουμε στην Ιθάκη , γιατί για μας η Ιθάκη είναι η ρύθμιση του χρέους προκειμένου να απελευθερώσουμε παραγωγικές δυνάμεις και να αρχίσει η ανάπτυξη» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Κουρουμπλής, που βρίσκεται από χθες το βράδυ στην Κέρκυρα, εκπροσωπώντας την κυβέρνηση, στις εκδηλώσεις της 21ης Μαΐου για την 152η επέτειο της Ένωσης της Επτανήσου με την Ελλάδα.

Ο υπουργός Εσωτερικών επεσήμανε ότι όραμα της κυβέρνησης είναι μία πραγματική ανάπτυξη που θα αφορά, όπως είπε, ολόκληρη την κοινωνία και δεν θα είναι μία ‘ανεργειογόνος’ ανάπτυξη.

« Αυτό είναι το όραμά μας, αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα , εδώ θα κριθούμε θα δοκιμαστούμε και βεβαίως οφείλει ο ελληνικός λαός στο τέλος της τετραετίας , αφού έχουμε κάνει και τις πραγματικές μεταρρυθμίσεις που επιχειρούμε, όπως είναι η επαναθεσμοποίηση του κράτους , η διαλειτουργικότητα των βάσεων δεδομένων ,η κωδικοποίηση της νομοθεσίας , ο νέος εκλογικός νόμος, όλα αυτά θα διαμορφώσουν, ένα νέο εντελώς καινούργιο θεσμικό πλαίσιο που θα απελευθερώνει δυνάμεις στον τόπο» πρόσθεσε ο κ. Κουρουμπλής.

Παράλληλα στις δηλώσεις του, ο υπουργός Εσωτερικών, διασαφήνισε ότι δεν υπάρχει καμία συζήτηση για το χωροταξικό, ενώ εκείνο που προέχει όπως είπε, είναι η δημιουργία ενός νέου θεσμικού πλαισίου που θα οδηγήσει την αυτοδιοίκηση σε μία ισόρροπη οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη.

«Η επαναθεσμοποίηση που θα επιχειρηθεί με βάση τον Νόμο που ψηφίστηκε, αφορά την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση, δηλαδή την πραγματική αποκέντρωση του κράτους, την αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων και την σταδιακή δημοσιονομική αποκατάσταση των οικονομικών της αυτοδιοίκησης. Δε θα ανοίξουμε θέμα χωροταξικό αυτή τη στιγμή, εκείνο που προέχει είναι να δημιουργήσουμε ένα νέο θεσμικό πλαίσιο που θα επιτρέψει στην αυτοδιοίκηση να παίξει τον ρόλο που πρέπει να παίξει, σε μια ισόρροπη οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της χώρας, μειώνοντας τις ανισότητες που χωρίζουν διαδημοτικά, διαπεριφερειακά την πατρίδα. Είναι μία μεγάλη δοκιμασία που θα την υποστούμε και εμείς, όπως την υπέστησαν και προηγούμενες κυβερνήσεις και δω θα φανεί πόσο πιστεύουμε στην αποκέντρωση, δηλαδή πόσο δεν θα υποκύψουμε στον πειρασμό της κεντρικής διαχείρισης των πραγμάτων» τόνισε χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Το μήνυμα του Π. Κουρουμπλή, με αφορμή την 152η επέτειο της Ένωσης της Επτανήσου με την Ελλάδα 

Στην Κέρκυρα, για τις εκδηλώσεις της 152ης επετείου της Ένωσης της Επτανήσου με την Ελλάδα, βρίσκεται από χθες το βράδυ, ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Κουρουμπλής, εκπροσωπώντας την κυβέρνηση.

«Κάθε ιστορική στιγμή επαναφέρει στη μνήμη μας τις ευθύνες που έχουμε απέναντι στην πατρίδα και εμείς πιστεύουμε ότι αυτή τη στιγμή, ο τόπος έχει ανάγκη, ενός δημοκρατικού πατριωτισμού που θα ενοποιεί όλες τις δυνάμεις του τόπου θα τις συστρατεύει σε ένα νέο κοινωνικό και πατριωτικό όραμα για κοινωνική δικαιοσύνη, για αλληλεγγύη , για πραγματική ανάπτυξη. Αυτά είναι τα μηνύματα που οφείλουμε να μεταφράσουμε από τις προσπάθειες όλων εκείνων που οδήγησαν στην απελευθέρωση και της Επτανήσου και της πατρίδας» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Οι επετειακές εκδηλώσεις ξεκίνησαν στο νησί, χθες το απόγευμα, ενώ σήμερα το πρωί τελέστηκε επίσημη δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος και στη συνέχεια επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο της Ένωσης της Επτανήσου.

Θα ακολουθήσει παρέλαση παραδοσιακών συγκροτημάτων με τοπικές ενδυμασίες, παρέλαση μαθητών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, φοιτητών Ιονίου Πανεπιστημίου, τμημάτων Ελληνικού Ερυθρού Οδηγών, Προσκόπων, Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας, με τη συμμετοχή Φιλαρμονικών του τόπου.

«Είναι μία σημαντική επέτειος για όλο το ελληνικό έθνος . Μετά από σκληρούς αγώνες, πολλές προσπάθειες και αρκετό αίμα, οι Επτανήσιοι κατάφεραν, αν και παρουσιάστηκε αρχικά σαν δώρο από τους Εγγλέζους προς το Βασίλειο της Ελλάδας , οι Επτανήσιοι πέτυχαν, αφού προσπάθησαν για πολλά χρόνια, να ενωθούν με την ελεύθερη πατρίδα. Σημαντικό ρόλο τότε έπαιξαν οι ριζοσπάστες Βουλευτές και το Ριζοσπαστικό κίνημα στα Επτάνησα , το οποίο εμπνεόταν από τις αρχές του διαφωτισμού και της Γαλλικής Επανάστασης, που πάλευε για την ανεξαρτησία με κοινωνική δικαιοσύνη, ισότητα και αδελφότητα. Σήμερα 152 χρόνια μετά οι ίδιοι στόχοι και τα ίδια ιδανικά παραμένουν επίκαιρα και είναι οράματα για τα οποία θα πρέπει να συνεχίσουμε να παλεύουμε» τόνισε ο δήμαρχος Κέρκυρας, Κώστας Νικολούζος.

Όπως εξιστόρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, Αθανάσιος Ευσταθίου, «στις 21 Μαΐου 1864, μετά τις σχετικές αποφάσεις της βασίλισσας Βικτωρίας, τα Επτάνησα παραδόθηκαν από τον τελευταίο Άγγλο Αρμοστή Στορξ, στον εκπρόσωπο της Ελληνικής Κυβέρνησης Θρασύβουλο Ζαΐμη. Τα Επτάνησα παρά τις διαδοχικές ξένες κυριαρχίες που διήρκεσαν αιώνες και παρά την πολιτική αποκοπή από τον υπόλοιπο ελληνισμό, διατήρησαν την ελληνική ταυτότητα, την πίστη στην Ορθοδοξία, στην κοινή γλώσσα, στις κοινές παραδόσεις και στην ελληνική παιδεία. Μετά από πολλούς αιώνες βενετσιάνικης κυριαρχίας, από το τέλος του 18ου αιώνα, με τη συνθήκη του Καμποφόρμιο το 1797, τα Επτάνησα περιέρχονται στην κατοχή της Γαλλίας, εγκαινιάζοντας μία περίοδο με νέους κατακτητές ή προστάτες, αφού τους Γάλλους διαδέχθηκαν οι Ρώσοι, οι Γάλλοι και τέλος οι Άγγλοι (1815-1864). Από το 1815 με τη συνθήκη των Παρισίων προβλεπόταν η ίδρυση του μορφώματος που ονομάζεται “Ενωμένα Κράτη των Ιονίων Νήσων”, ενώ η Μ. Βρετανία ανελάμβανε την Προστασία του Ιονίου Κράτους. Η Μ. Βρετανία ασκούσε τη διοίκηση του νέου κράτους μέσω ενός Άγγλου διοικητή-Ύπατου Αρμοστή. Κατά την τελευταία αυτή περίοδο ιδιαίτερα σημαντική υπήρξε η ίδρυση από τον λόρδο Γκίλφορντ της Ιονίου Ακαδημίας, του Πρώτου Ελληνικού Πανεπιστημίου, στα 1824 που συνέχισε να λειτουργεί μέχρι το 1864. Η Ιόνιος Ακαδημία αποτελεί τον πρόγονο του Ιονίου Πανεπιστημίου που σήμερα προσφέρει τις πολύτιμες υπηρεσίες του στην παιδεία, την έρευνα και τον πολιτισμό. Τα Επτάνησα φέροντας στους ώμους τους το βάρος μιας ιστορικής πορείας από τα ομηρικά χρόνια μέχρι σήμερα, από τον Όμηρο και τον Οδυσσέα μέχρι τον Σολωμό και τον Καποδίστρια, μπολιασμένα από τα στοιχεία πολιτισμών της Δύσης και της Ανατολής, διατηρώντας αδιατάρακτη τη σύνδεση με το ελληνικό ιστορικό τους παρελθόν, συνέθεσαν ένα ιδιότυπο πολιτισμικό τόπο που διαρκώς εμπνέει και αναζωογονεί την Ελλάδα, υποδεικνύοντας δημιουργικούς τρόπους επικοινωνίας λαών και πολιτισμών» είπε χαρακτηριστικά, «ξετυλίγοντας» το κουβάρι της ιστορίας, ο κ. Ευσταθίου.

Οι εκδηλώσεις της 21ης Μαΐου, για την 152η επέτειο της Ένωσης της Επτανήσου με την Ελλάδα, θα ολοκληρωθούν το απόγευμα με την υποστολή σημαίας στο Παλαιό Φρούριο με τη συμμετοχή Φιλαρμονικής και Στρατιωτικού Τμήματος, ενώ το βράδυ θα πραγματοποιηθεί συναυλία της Φιλαρμονικής Εταιρείας «Μάντζαρος» με τη Γερμανική Μπάντα «Dinkelsbuhler Knabenkapelle», στο Δημοτικό Θέατρο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER