Σάββατο, 21 Μαϊος 2016 13:33

Πρ. Παυλόπουλος: "Πηγή έμπνευσης οι αγώνες των κατοίκων των Επτανήσων"

Γράφτηκε από την
Πρ. Παυλόπουλος: "Πηγή έμπνευσης οι αγώνες των κατοίκων των Επτανήσων"

«Για όλους μας οι αγώνες των κατοίκων των Επτανήσων είναι πηγή έμπνευσης», τόνισε σήμερα από το Αργοστόλι της Κεφαλονιάς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος τιμάει με την παρουσία του τις εκδηλώσεις που γίνονται για την 152η επέτειο από την ένωση των Επτανήσων.

Ειδικότερα, στην αντιφώνησή του προς τον περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Θεόδωρο Γαλιατσάτο, σε εκδήλωση που έγινε στο Διοικητήριο, ο Προκόπης Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι «εμπνεόμαστε από το παράδειγμα των ηρωικών αγώνων που διήρκεσαν αιώνες και απέδειξαν ότι ο λαός των Επτανήσων, ούτε μία στιγμή δεν υπέστειλε το φρόνημα του και την μαχητικότητά του» και πρόσθεσε: «Πολέμησε και αγωνίστηκε με το φρόνημα ακμαίο, αναζητώντας την ελευθερία, την αυτοδιάθεση και την ενσωμάτωση στον εθνικό κορμό, που ήρθε το 1864».

Επίσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι «τούτες τις κρίσιμες ώρες που περνάει ο τόπος μας, σε ένα διεθνές περιβάλλον που είναι ταραγμένο, οι αγώνες του επτανησιακού λαού είναι πηγές έμπνευσης». Μάλιστα, όπως σημείωσε, «θέλω να ξέρετε, ότι στο πλαίσιο των καθηκόντων μου δεν θα πάψω να εμπνέομαι από αυτές τις αρχές και από αυτές τις αξίες».

Με αφορμή τις καταστροφές που έχει υποστεί κατά καιρούς η Κεφαλονιά από τους σεισμούς, ο Προκόπης Παυλόπουλος ευχήθηκε «να είναι ο Θεός μαζί μας και μαζί σας και οι καταστροφές που πέρασε ο τόπος σας να είναι οριστικά πίσω και μαζί να επουλωθούν οριστικά οι πληγές.»

Αναφερόμενος ιδιαίτερα στους κατοίκους της Κεφαλονιάς, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε: «Αυτός ο λαός έχει υποστεί πολλά, αλλά μέσα από αυτές τις δοκιμασίες, να θυμάστε ένα πράγμα. Είστε παράδειγμα προ μίμηση, γιατί πραγματικά αντέχετε. Διότι αφού εσείς αντέχετε, έχοντας μαζί και με όλα τα άλλα προβλήματα και τα στοιχεία της φύσης και μπορείτε και ανταπεξέρχεστε, τότε και εμείς πρέπει να κάνουμε το ίδιο ακόμα περισσότερο.»

Στην προσφώνησή του ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την παρουσία του στις εκδηλώσεις. Όπως πρόσθεσε, «οι φετινές εκδηλώσεις είναι αφιερωμένες στον ριζοσπαστιμό και την ηγετική φυσιογνωμία του Ιωσήφ Μομφεράτου του ασυμβίβαστου και μαχητικού κεφαλονίτη ριζοσπάστη, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 200 χρόνων από την γέννησή του».

Επίσης, ο Θεόδωρος Γαλιατσάτος τόνισε ότι η παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας στις φετινές εκδηλώσεις στην Κεφαλονιά «αποδεικνύει την έμπρακτη αλληλεγγύη της ελληνικής πολιτείας στους δοκιμαζόμενους και από τους σεισμούς συμπολίτες μας στην Παλική.»

Στη συνέχεια ο περιφερειάρχης δώρισε στον κ. Προκόπη Παυλόπουλο μία εικόνα του Αγίου Γερασίμου.

Νωρίτερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέστη στην Δοξολογία που εψάλη στον μητροπολιτικό ναό της Ευαγγελίστριας, χοροστατούντος του μητροπολίτη Κεφαλονιάς, Δημητρίου.

Στις εκδηλώσεις την κυβέρνηση εκπροσωπεί ο υφυπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μπαλάφας, ενώ παραβρίσκονται ακόμη η βουλευτής Κεφαλονιάς του ΣΥΡΙΖΑ Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, ο βουλευτής της ΝΔ Γεράσιμος Γιακουμάτος,ο δήμαρχος Κεφαλονιάς Αλέξανδρος Παρίσης και εκπρόσωποι φορέων.

«Αποτελούμε αναπόσπαστο και σταθερό μέλος της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας και του σκληρού πυρήνα της, της ευρωζώνης» 

«Δεν είμαστε πλέον μόνοι,καθώς αποτελούμε με την ετυμηγορία του λαού μας, αλλά και τη σταθερή βούληση όλων ,σχεδόν, των δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων της χώρας μας, αναπόσπαστο και σταθερό μέλος της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας και του σκληρού πυρήνα της, της ευρωζώνης».

Αυτά υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, σε δηλώσεις που έκανε μετά το τέλος της παρέλασης στο Αργοστόλι, για την συμπλήρωση 152 χρόνων από την ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα.

Αναφερόμενος στον εορτασμό της σημερινής επετείου, ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος είπε ότι «η ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα υπήρξε το αποτέλεσμα των μακραίωνων ηρωικών αγώνων των Ελλήνων κατοίκων τους, οι οποίοι παρά τους πολλούς ξένους ζυγούς, τούς οποίους διαδοχικώς υπέστησαν, ουδέποτε υπέστειλαν, ούτε στιγμή, την μαχητικότητά τους. Όπως συμπλήρωσε, «αυτή η μαχητικότητα πήγαζε από το άσβεστο πάθος τους για την ελευθερία, την αυτοδιάθεση και την τελική ενσωμάτωση στον εθνικό κορμό»

Ακόμη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι «το παράδειγμα των Επτανησίων και κυρίως η αποφασιστικότητά τους και η επιμονή τους, ως προς την επίτευξη αυτού του ιερού σκοπού τους, οφείλει να φωτίζει και το δικό μας δρόμο μέσα σε ένα εξαιρετικώς δύσκολο διεθνές περιβάλλον».

Νωρίτερα, ο Προκόπης Παυλόπουλος μετέβη στο μνημείο των Ριζοσπαστών, όπου τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση και στη συνέχεια κατέθεσε στεφάνι.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


NEWSLETTER