Πέμπτη, 26 Μαϊος 2016 11:43

Μουζάλας: "Μετά την Ειδομένη θα εκκενωθεί το Ελληνικό"

Γράφτηκε από την
Μουζάλας: "Μετά την Ειδομένη θα εκκενωθεί το Ελληνικό"

Μετά την εκκένωση της Ειδομένης, προτεραιότητα έχει το Ελληνικό, δήλωσε, από το βήμα της Βουλής, ο αν. υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, διαβεβαίωση ωστόσο που αμφισβήτησε εντόνως ο Κωστής Χατζηδάκης, επισημαίνοντας πως ο υπουργός δεν δίνει και πάλι σαφές χρονοδιάγραμμα, ενώ και παλαιότερα είχε δεσμευτεί ότι αυτό θα συνέβαινε μέχρι τον Μάρτιο.

«Τελειώνουμε σήμερα με την εκκένωση της Ειδομένης και αμέσως μετά προτεραιότητα έχει το Ελληνικό. Δεν μπορώ να σας πω χρονικά σε πόσες ημέρες θα αδειάσει το Ελληνικό, αλλά δεν θα "γεμίσει" το καλοκαίρι» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μουζάλας, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του αντιπροέδρου της ΝΔ, Κωστή Χατζηδάκη.

Ο κ. Μουζάλας, χαρακτήρισε «ελεγχόμενη» την κατάσταση που επικρατεί στον χώρο του παλαιού αεροδρομίου του Ελληνικού, στην οποία φιλοξενούνται 3.600 πρόσφυγες και μετανάστες. Ταυτοχρόνως, ενημέρωσε τη Βουλή ότι χτίζονται νέοι χώροι για τη φιλοξενία των προσφύγων και μεταναστών εντός της Αττικής.

Από την πλευρά του, ο Κωστής Χατζηδάκης είπε ότι ιδίως το τελευταίο διάστημα η κατάσταση εκεί, έχει πλέον καταστεί ανεξέλεγκτη και εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους, δεδομένου ότι έχουν μεταφερθεί περίπου 6.000 πρόσφυγες εκεί, αριθμός που ξεπερνά κατά πολύ τον αριθμό που είχε δεσμευτεί το υπουργείο να μεταφέρει, αλλά που κυρίως ξεπερνά τις αντικειμενικές δυνατότητες φιλοξενίας της εγκατάστασης, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται ακραίες καταστάσεις. Για τις αναφορές του αυτές, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, επικαλέστηκε σχετικές επιστολές του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, του ΚΕΕΛΠΝΟ, των δημάρχων των όμορων περιοχών και της επικεφαλής της Ελληνικό ΑΕ. Επίσης, ανέφερε ότι ο κ. Μουζάλας είχε στο παρελθόν δεσμευτεί για εκκένωση του Ελληνικού, τον περασμένο Μάρτιο.

«Η Ειδομένη θα καθαρίσει και θα φροντίσουμε ώστε να μην ξαναδημιουργηθεί» ανέφερε ο Γ. Μουζάλας

«Με πρότυπο τρόπο» εξελίσσεται η επιχείρηση εκκένωσης στην Ειδομένη, σχολίασε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα το πρωί στο Mega.

Όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός, «δόθηκε προτεραιότητα στο θέμα της Ειδομένης, ούτως ώστε να σταματήσει το αίσχος της φαβέλας» και συμπλήρωσε ότι «η Ειδομένη θα καθαρίσει και θα φροντίσουμε ώστε να μην ξαναδημιουργηθεί».

Σχετικά με τις κατηγορίες ότι η κυβέρνηση καθυστέρησε να εκκενώσει την Ειδομένη, ο ίδιος τις απέρριψε λέγοντας: «Εάν το ψάξετε, είναι πολύ λίγες οι περιπτώσεις που μέσα σε δυόμιση-τρεις μήνες διαλύθηκαν τέτοιες συγκεντρώσεις. Στο Καλέ ακόμα συνεχίζουν, στον Κατρίνα κράτησε δύο χρόνια». Όσο για το κλείσιμο της σιδηροδρομικής γραμμής σημείωσε ότι «όσοι μέμφονται γι' αυτό το πράγμα έχουν δίκιο. Θα έπρεπε, όμως, να σκεφτεί κανείς τις απώλειες που θα υπήρχαν από μία βίαιη επιχείρηση».

Ο κ. Μουζάλας επανέλαβε ότι θα ακολουθήσουν η εκκένωση του Ελληνικού και του Πειραιά, ωστόσο, απέφυγε να δώσει συγκεκριμένες ημερομηνίες. Εξάλλου, απέρριψε τους ισχυρισμούς περί υγειονομικής βόμβας στο Ελληνικό, κάνοντας λόγο για πλήρη υγειονομική κάλυψη.

Ερωτηθείς τι θα γίνει με τους περίπου 55.000 πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα, τόνισε ότι ένας μεγάλος αριθμός, ο οποίος υπολόγισε ότι θα ξεπεράσει τις 10.000 έως 15.000, θα ενταχθεί στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης προς την Ευρώπη. Επίσης, «ένας μεγάλος αριθμός» θα επωφεληθεί του προγράμματος οικειοθελούς επιστροφής. Παράλληλα, κάποιοι θα μείνουν στην Ελλάδα, όπως είπε, με τον αριθμό που αναλογεί στη χώρα να ανέρχεται σε 10.000 έως 15.000. Τέλος, ανέφερε ότι ένας αριθμός ανθρώπων, «οι μετανάστες που εισήλθαν παράτυπα» θα επιστραφούν στις χώρες τους, εάν δεν ζητήσουν οικειοθελή επιστροφή.

 

Όσον αφορά τα σχέδια για την ενσωμάτωση των προσφύγων που θα μείνουν για κάποιο διάστημα στην Ελλάδα, ο κ. Μουζάλας ανακοίνωσε ότι την περασμένη εβδομάδα ξεκίνησε ομάδα εργασίας ανάμεσα στα υπουργεία Μεταναστευτικής Πολιτικής και Παιδείας, προκειμένου να λύσει το θέμα της σχολικής εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων και εκτίμησε ότι μέχρι τον Αύγουστο θα μπορούν να δοθούν απαντήσεις γι' αυτό το θέμα. «Αυτό είναι η δύσκολη φάση της ενσωμάτωσης, δεν είμαστε έτοιμοι γι' αυτό, αλλά ετοιμαζόμαστε», πρόσθεσε.

Ένας μόλις μετανάστης πέρασε το τελευταίο 24ωρο, στα νησιά του βορείου Αιγαίου

Ένας μόλις μετανάστης πέρασε το τελευταίο 24ωρο από τις απέναντι ακτές, στα νησιά του βορείου Αιγαίου. Από χθες Τετάρτη μέχρι και σήμερα Πέμπτη στις 9 το πρωί, στη Λέσβο, και στη Σάμο δεν αποβιβάσθηκε κανένας, ενώ μόλις ένας αποβιβάσθηκε στη Χίο.

Σταθερός παραμένει ο αριθμός των εγκλωβισμένων στα νησιά του βορείου Αιγαίου, σε εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας. Έτσι σήμερα Πέμπτη, καταγεγραμμένοι στα χοτ σποτς των τριών νησιών, ζουν σήμερα 6496 άτομα. Συγκεκριμένα, στα νησιά βρίσκονται καταγεγραμμένοι στο χοτ σποτ της Μόριας στη Λέσβο 3177, στη Χίο 2413 και στη Σάμο 906.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER