Πέμπτη, 26 Μαϊος 2016 14:14

Βούτσης: "Στα όρια της αντισυνταγματικότητας η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά"

Γράφτηκε από την
Βούτσης: "Στα όρια της αντισυνταγματικότητας η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά"

«Στα όρια της συνταγματικότητας» κινείται η διάταξη της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά, τονίζει ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, επισημαίνοντας, ταυτοχρόνως, ότι από τα πρώτα μέτρα που η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει, με τη βελτίωση των οικονομικών όρων, είναι η άρση της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά.

Τα παραπάνω τόνισε ο κ. Βούτσης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ο πρόεδρος της Βουλής αναφέρεται στην εμμονή των δανειστών για την εξομοίωση του ΦΠΑ στα νησιά, κάνοντας λόγο για προσπάθεια κύκλων να μειωθεί η οικονομική ανταγωνιστικότητα στο πεδίο του τουρισμού και επισημαίνει ότι η εξομοίωση του ΦΠΑ αντιβαίνει τη ρητή διατύπωση του Συντάγματος με την οποία λαμβάνεται μέριμνα για την νησιωτικότητα και τις παραμεθόριες περιοχές.

Ακολουθεί η πλήρης συνέντευξη του Προέδρου της Βουλής.

Ερ.: Κύριε πρόεδρε, μιλώντας νωρίτερα στον Σκάι, αναφερθήκατε στην επιμονή των εταίρων να αυξηθεί ο ΦΠΑ στα νησιά. Επίσης, σας ακούσαμε να λέτε ότι η σχετική ρύθμιση, που ψηφίστηκε στο πολυνομοσχέδιο για το κλείσιμο της αξιολόγησης, κινείται στο όριο της συνταγματικότητας…

Απ.: Το περασμένο καλοκαίρι, όταν γινόταν η διαπραγμάτευση της Συμφωνίας, υπήρχε μια ιδιαίτερη εμμονή από πλευράς των θεσμών, για την εξομοίωση του ΦΠΑ σε όλα τα νησιά. Εμμονή, που, καταρχήν, αντιβαίνει με τη ρητή διατύπωση του άρθρου 106 του Συντάγματος, που προνοεί για να λαμβάνεται μέριμνα για την ιδιαιτερότητα των παραμεθόριων και νησιωτικών περιοχών, κυρίως, όμως, οφείλεται -εξ όσων είχαμε αντιληφθεί από τότε κιόλας- στην προσπάθεια ορισμένων κύκλων να μειωθεί η οικονομική ανταγωνιστικότητα και στο επίπεδο του τουρισμού, κι όχι μόνο των νησιών μας, έναντι άλλων ευρωπαϊκών περιοχών.

Ερ.: Άρα, κ. πρόεδρε, είναι στα όρια του Συντάγματός μας, η συγκεκριμένη διάταξη;

Απ.: Ναι. Είναι προφανές ότι είναι θέμα μιας οριακής ερμηνείας, η οποία προφανώς έχει πολύ διαφορετικές όψεις.

Ερ.: Ο ίδιος, θα μιλούσατε για αντισυνταγματικότητα με τον τόνο που το είπε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος;

Απ.: Ευθεία όχι. Όχι. Καθένας έχει τον τρόπο του να θέτει τα ζητήματα. Νομίζω πως εν συνόλω η ελληνική κυβέρνηση και οι διαπραγματευτές -και το Καλοκαίρι και τώρα- έχουν πλήρη επίγνωση ότι είναι ένα από τα θέματα για τα οποία η πίεση που ασκήθηκε είναι στα όρια ακόμη και αρνητικής ερμηνείας ως προς την ισχύουσα διάταξη του Συντάγματος. Δεν θέτω ζήτημα προφανώς αντισυνταγματικότητας, πλην όμως θα πρέπει να προβληματιστούμε πολύ και στην κατεύθυνση -με τη βελτίωση των όρων των οικονομικών- να είναι από τα πρώτα μέτρα, τα οποία ενδεχομένως να πρέπει να αρθούν.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER