Παρασκευή, 27 Μαϊος 2016 19:35

Τι συζήτησαν Πούτιν-Παυλόπουλος: "Κοινές ηθικές αξίες μεταξύ Ελλάδας-Ρωσίας"

Γράφτηκε από την
Τι συζήτησαν Πούτιν-Παυλόπουλος: "Κοινές ηθικές αξίες μεταξύ Ελλάδας-Ρωσίας"

Ως Πρόεδρο και ηγέτη της Μεγάλης και Φίλης Χώρας της Ρωσίας υποδέχθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος τον Πρόεδρο της Ρωσικής Δημοκρατίας Βλαντίμιρ Πούτιν στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι η επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου πραγματοποιείται σε μια εξαιρετικά και πολλαπλώς κρίσιμη συγκυρία όχι μόνο για την ευρύτερη περιοχή μας αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη, και επισήμανε ότι αυτή ακριβώς, η συγκυρία σε συνδυασμό με την καθοριστική διεθνή εμβέλεια της Μεγάλης χώρας της Ρωσίας, του επιβάλλει την υποχρέωση να κάνει δυο επισημάνσεις ως προς τις προεκτάσεις της επίσκεψης αυτής, χωρίς να υποτιμά τις προεκτάσεις που αφορούν τις διμερείς μας σχέσεις και τις οποίες συζητεί ο Ρώσος Πρόεδρος με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Πρώτον ο Πρόεδρος ανέφερε ότι η επίσκεψή του κ. Πούτιν πραγματοποιείται κατά την διάρκεια του Έτους Ελλάδος-Ρωσίας και θα ολοκληρωθεί με την αυριανή προσκυνηματική επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου στο 'Αγιον Όρος, όπου θα τον υποδεχθεί ο ίδιος .

Όπως σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος το 'Αγιον Όρος είναι κοιτίδα και λίκνο της Ορθοδοξίας και μπορεί να αναδειχθεί πως οι σημαντικές αρχές της Χριστιανοσύνης γενικώς αλλά κυρίως της Ορθοδοξίας μπορούν και πρέπει να εμπνεύσουν τους ηγέτες και τους λαούς σήμερα, ως προς την ανάγκη εμπέδωσης του Ανθρωπισμού, της Αλληλεγγύης, της Δικαιοσύνης και της Ειρήνης κατά την λήψη των σημαντικών αποφάσεων για κάθε λαό αλλά και για ολόκληρη την ανθρωπότητα.

Δεύτερον, επισήμανε την σημασία της ειλικρινούς συνεργασίας Ρωσίας-ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να τερματισθεί, οριστικώς και ουσιαστικώς, ο πόλεμος στην Μέση Ανατολή και συγκεκριμένα στην Συρία. Μάλιστα, σημείωσε ότι μόνον αυτή η έκβαση μπορεί να οδηγήσει αφενός στην αποτελεσματική αντιμετώπιση του οξύτατου Προσφυγικού ζητήματος υπό όρους που σέβονται στο ακέραιο την αξία του ανθρώπου και αφετέρου, στην πλήρη εξάλειψη της τζιχαντιστικής τρομοκρατίας του ΙSIS.

Καταλήγοντας, ο κ. Παυλόπουλος διαβεβαίωσε τον Βλαντίμιρ Πούτιν ότι η εδώ παρουσία του αποτελεί το επιστέγασμα και την κορύφωση της ειλικρινούς, διαχρονικής και άκρως δημιουργικής σε διεθνές επίπεδο, φιλίας των Κρατών και των Λαών μας.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Ρωσικής Δημοκρατίας Βλαντίμιρ Πούτιν, αφού ευχαρίστησε όλη την ηγεσία του Ελληνικού Κράτους για την πρόσκληση, τόνισε ότι «όντως όλοι μας διανύουμε δύσκολους καιρούς» και σημείωσε ότι αυτό σχετίζεται και με την οικονομία και με τα ζητήματα της διεθνούς ασφάλειας, ενώ τόνισε πως είναι πολύ σημαντικό να συζητήσουμε όλα αυτά τα θέματα, να τα εξετάσουμε και να ψάξουμε τις λύσεις. Όπως υπογράμμισε «δεν είναι τυχαίο ότι αυτήν την ευκαιρία έχουμε εδώ στην Ελλάδα, σε μια χώρα με την οποία έχουμε όντως βαθιές, διαχρονικές, παλιές -πνευματικές σχέσεις».

Συνεχίζοντας, υπενθύμισε ότι κατά την διάρκεια της επίσκεψης του κ. Παυλόπουλου στη Ρωσία ανακοίνωσαν την έναρξη του Έτους Ρωσίας-Ελλάδας και αναφέρθηκε στην πορεία αυτών των εκδηλώσεων, ενώ παράλληλα εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του τόσο προς τον κ. Παυλόπουλο, όσο και προς την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία και το Οικουμενικό Πατριαρχείο, γιατί υποστήριξαν την επικείμενη επίσκεψή του στο 'Αγιον Όρος. Αφού υπογράμμισε την συμπλήρωση των 1000 χρόνων ρωσικής παρουσίας στο 'Αγιον Όρος, παρατήρησε ότι «μάλλον οι ημερομηνίες δεν είναι τόσο σημαντικές. Σημασία έχουν οι κοινές μας ηθικές αξίες».

Παράλληλα, ο κ. Πούτιν αναφέρθηκε και στην πορεία των οικονομικών σχέσεων, τις οποίες σημείωσε ότι θα συζητήσει πιο αναλυτικά με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, και στάθηκε ιδιαίτερα στην αύξηση του αριθμού των Ρώσων τουριστών στην Ελλάδα κατά τον μήνα Μάρτιο κατά 523%. Όπως τόνισε «πρέπει να κάνουμε το ίδιο και σε άλλους τομείς» και πρόσθεσε πως πρέπει να συζητήσουμε όλες αυτές τις ευκαιρίες και να προχωρήσουμε σε συγκεκριμένα βήματα για την υλοποίησή τους.

Τον Ρώσο Πρόεδρο συνόδευαν στο Προεδρικό Μέγαρο ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σ.Λαβρόφ ενώ από ελληνικής πλευράς στην συνάντηση παρίστατο και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Στο Μαξίμου ο Βλαντίμιρ Πούτιν

Αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης του με τον Προέδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου τον υποδέχτηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ο Ρώσος πρόεδρος κατευθύνθηκε πεζός από το Προεδρικό Μέγαρο προς το Μέγαρο Μαξίμου, συνοδεία των υπουργών Εξωτερικών Ρωσίας και Ελλάδας, καθώς επίσης και της ρωσικής αντιπροσωπείας. Ο Αλέξης Τσίπρας υποδέχτηκε τον Βλάντιμιρ Πούτιν στα σκαλιά της εισόδου του Μεγάρου Μαξίμου, όπου και τον καλωσόρισε θερμά, για να κατευθυνθούν εν συνεχεία στο πρωθυπουργικό Γραφείο και να ξεκινήσουν οι επαφές μεταξύ των δύο πλευρών.

Τον Ρώσο Πρόεδρο συνοδεύει πολυπληθής κυβερνητική αντιπροσωπεία με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών, Ενέργειας, Μεταφορών, Πολιτισμού, Οικονομικής Ανάπτυξης, Γεωργίας και του Κυβερνητικού Εκπροσώπου. Επιπλέον, στην αποστολή συμμετέχουν οι διευθύνοντες σύμβουλοι της Gazprom και της Rosneft και δεκάδες άλλοι επιχειρηματίες.

Μετά την κατ΄ ιδίαν συνάντηση του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας με τον πρωθυπουργό, θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας και διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών.

Η ατζέντα των συνομιλιών μεταξύ του πρωθυπουργού και του Ρώσου Προέδρου, και των δύο κυβερνητικών αντιπροσωπειών, αναμένεται να επικεντρωθεί α) στην ενίσχυση των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων, συμπεριλαμβανομένης της προσέλκυσης ρωσικών επενδύσεων και της προώθηση ελληνικών εξαγωγών κυρίως στον αγροδιατροφικό τομέα, την ενέργεια και τον τουρισμό, β) στην αναβάθμιση του πολιτικού διαλόγου για διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις, καθώς και για τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας και ΝΑΤΟ-Ρωσίας γ) και τη συνεργασία στους τομείς του πολιτισμού, της παιδείας, της επιστήμης και της τεχνολογίας στο πλαίσιο, επίσης, του Αφιερωματικού Έτους 2016.

Στη συνέχεια οι δύο πλευρές αναμένεται να υπογράψουν σειρά διακηρύξεων και συμφωνιών και θα ακολουθήσουν δηλώσεις του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντριμίρ Πούτιν και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα προς τα ΜΜΕ.

Τσίπρας: Η ενίσχυση των σχέσεων Ελλάδας - Ρωσίας αποτελεί στρατηγική επιλογή

«Θέλω να σας καλωσορίσω στην Ελλάδα, η επίσκεψη σας επιβεβαιώνει το υψηλό επίπεδο των σχέσεων μας σε διμερές επίπεδο και τη βούλησή μας να αναβαθμιστούν αυτές οι σχέσεις», ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υποδεχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Θέλω να επαναλάβω ότι η ενίσχυση των σχέσεων μας αποτελεί για την Ελλάδα στρατηγική επιλογή που επιτάσσουν τόσο οι ιστορικά στενοί, πολιτισμικοί και πολιτικοί δεσμοί, όσο και οι δυνατότητες που ανοίγονται μπροστά μας και οι δυνατότητες ενίσχυσης της σταθερότητας στην περιοχή», είπε ο πρωθυπουργός.

«Έρχεστε σε μια ιδιαίτερη στιγμή όπου γυρίζουμε σελίδα, σταματάει η αβεβαιότητα και μπορούμε να κοιτάζουμε το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία για την ανάπτυξη και την επανεκκίνηση της οικονομίας και όλα αυτά μπορεί να συμβάλλουν να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας σε περιβάλλον σταθερότητας και προοπτικής», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Σας καλωσορίζω και πάλι και θέλω να σας διαβεβαιώσω για τα ισχυρά αισθήματα φιλίας και αδελφοσύνης που τρέφει ο ελληνικός λαός, αισθήματα που μας επιβάλλουν να προωθήσουμε τις σχέσεις των χωρών μας με τον καλύτερο και πιο αποτελεσματικό τρόπο», είπε ο πρωθυπουργός.

Β. Πούτιν: Να μεταμορφώσουμε τις καλές σχέσεις των δύο λαών σε απτά οικονομικά αποτελέσματα

Ο Ρώσος Πρόεδρος ευχαρίστησε τον Αλέξη Τσίπρα για την πρόσκληση και επισήμανε ότι συνεχίζουν τη σειρά συναντήσεων και διαβουλεύσεων στο υψηλότατο επίπεδο και αυτό γίνεται με φόντο το Αφιερωματικό Έτος Πολιτισμού Ρωσίας-Ελλάδας.

Ο κ. Πούτιν τόνισε ότι «και στη Μόσχα και στην Αγία Πετρούπολη έχουμε αναλυτικά συζητήσει τις προοπτικές μας στην οικονομική συνεργασία. Πρόσθεσε ότι «βεβαίως τα προβλήματα είναι πολλά και οι συγκυρίες είναι δύσκολες», για να υπογραμμίσει: «Αλλά σίγουρα υπάρχουν και καλές προοπτικές». «Και βεβαίως», σημείωσε ο Βλάντιμιρ Πούτιν, «πρέπει να μεταμορφώσουμε τις καλές σχέσεις των δύο λαών σε απτά οικονομικά αποτελέσματα».

Αναφερόμενος ειδικότερα, είπε ότι «δεν είναι μόνο ενέργεια, είναι και υψηλές τεχνολογίες και υποδομές, αμοιβαίες επενδύσεις», τα οποία «ελπίζω ότι θα καταφέρουμε να συζητήσουμε όλα αυτά σήμερα».

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER