Παρασκευή, 27 Μαϊος 2016 23:34

Τσίπρας: "Επανεκκίνηση των σχέσεων Ελλάδας και Ρωσίας" - Πούτιν: "Μεγάλα περιθώρια συνεργασίας"

Γράφτηκε από την
Τσίπρας: "Επανεκκίνηση των σχέσεων Ελλάδας και Ρωσίας" - Πούτιν: "Μεγάλα περιθώρια συνεργασίας"

Η σημερινή επίσκεψη του Ρώσου προέδρου στην Ελλάδα, μετά από πολλά χρόνια, αποτελεί το επιστέγασμα σειράς επαφών και συναντήσεων σε υψηλό επίπεδο που πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο διάστημα και σηματοδοτούν την επανεκκίνηση των σχέσεων των δύο χωρών, δήλωσε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη τύπου μαζί με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλ. Πούτιν και αναφέρθηκε στο αφιερωματικό έτος Ελλάδας - Ρωσίας που περιλαμβάνει εμβληματικές πολιτιστικές εκδηλώσεις και στις δύο χώρες, εκδηλώσεις που αναδεικνύουν τις διαχρονικές σχέσεις των δύο χωρών.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις συμφωνίες που υπεγράφησαν απόψε για την ενίσχυση της πολυεπίπεδης συνεργασίας, την οποία χαρακτήρισε στρατηγική επιλογή για την Ελλάδα, όχι μόνο λόγω των ιστορικών δεσμών, αλλά γιατί αποτελεί συστατικό στοιχείο μιας ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής για την Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στον ρόλο της Ελλάδας, είπε ότι έχει σταθερές συμμαχίες στη δύση αλλά δεν διστάζει να ανοίγει τα κλαδιά της και στο βορρά, στα Βαλκάνια, στην ευρύτερη παραευξείνια γειτονιά μας, στο νότο, στη Β. Αφρική, στη Μέση και Άπω Ανατολή.

"Ο Πρόεδρος της Ρωσίας επισκέπτεται την Ελλάδα μια περίοδο για την οποία δημιουργούνται προϋποθέσεις ανάπτυξης"

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη χρονική περίοδο που ο Ρώσος Πρόεδρος επισκέπτεται την Ελλάδα μια περίοδο για την οποία τόνισε ότι δημιουργούνται προϋποθέσεις ανάπτυξης.

Στο πλαίσιο αυτό έγινε συνομιλία, όπως είπε, για τις διμερείς σχέσεις με αιχμή τις προοπτικές επενδύσεων των δύο χωρών στους τομείς των υποδομών, των μεταφορών, του τουρισμού, της ναυπηγοεπισκευαστικής δραστηριότητας και των λιμένων, της μεταλλευτικής βιομηχανίας, της φαρμακοβιομηχανίας. Συζήτηση έγινε και για την προώθηση συμπράξεων στον αγροτοδιατροφικό τομέα, και την συνεργασία στους τομείς της ενέργειας.

"Στρατηγική μας επιδίωξη είναι η Ελλάδα να αποτελέσει ενεργειακό κόμβο"

« Η ενέργεια αποτελεί κεντρικό τομέα οικονομικής ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή και την Ελλάδα και έχουμε στρατηγική επιδίωξη η Ελλάδα να αποτελέσει ενεργειακό κόμβο», είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε ότι είμαστε ανοιχτοί στη δυνατότητα συνεργασίας και στο βαθμό που υπάρχουν δυνατότητες θα τις αξιοποιήσουμε κοιτώντας το εθνικό μας συμφέρον και με τη γνώμη ότι οι αγωγοί είναι γέφυρες συνεργασίας.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι, εκτός του τομέα του φυσικού αερίου, υπάρχουν και άλλες δυνατότητες συνεργασίας όπως στις ανανεώσιμες πηγές, στο πετρέλαιο, γιατί πιστεύουμε ότι η ενέργεια πρέπει να αποτελεί γέφυρα συνεργασίας και όχι εφαλτήριο συγκρούσεων.

Αναβάθμιση του πολιτικού διαλόγου Ελλάδας-Ρωσίας

Ο πρωθυπουργός είπε ότι Ελλάδα και Ρωσία συμφώνησαν την αναβάθμιση του πολιτικού διαλόγου για τις περιφερειακές εξελίξεις, μια πρωτοβουλία που έχει σημασία σε ένα ευρύτερο περιβάλλον εντεινόμενης αποσταθεροποίησης. Στο κλίμα αυτό υιοθετήθηκε κείμενο πολιτικής διακήρυξης που θέτει το γενικότερο πλαίσιο όχι μόνο της διμερούς συνεργασίας αλλά και του πολιτικού διαλόγου για διεθνή και περιφερειακά ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Η αναβάθμιση αυτού του διαλόγου μπορεί να συμβάλλει στην προώθηση των σχέσεων ΕΕ - Ρωσίας και ΝΑΤΟ-Ρωσίας και στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής πολιτικής ασφάλειας στο πλαίσιο του ΟΑΣΕ. Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στη σημασία της αναβάθμισης του πολιτικού διαλόγου και για ζητήματα όπως το Κυπριακό όπου είναι σταθερή η υποστήριξη της Ρωσίας για δίκαιη λύση.

Η Ελλάδα γέφυρα φιλίας που εξαντλεί κάθε περιθώριο για αποφάσεις που θα συγκλίνουν ΕΕ-Ρωσία

«Η Ελλάδα είναι μια χώρα που τηρεί τις δεσμεύσεις της στους οργανισμούς που συμμετέχει, είναι μια χώρα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ αλλά είναι και μια χώρα που εξαιτίας των παραδοσιακών της σχέσεων με τη Ρωσία είναι εξαιρετικά χρήσιμη και για την ΕΕ και για την Ρωσία», δήλωσε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει μέλλον για την ευρωπαϊκή ήπειρο με την ΕΕ και τη Ρωσία σε αντιπαλότητα. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που η χρησιμότητά της έγκειται στο ότι μπορεί να είναι η γέφυρα φιλίας και συνεργασίας και να εξαντλεί κάθε περιθώριο σε όλους τους διεθνείς που ανήκει για την άμβλυνση της αντιπαλότητας και προκειμένου να υπάρξουν αποφάσεις που συγκλίνουν ΕΕ και Ρωσία, είπε ο πρωθυπουργός. Ο Αλέξης Τσίπρας πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έχει επανειλημμένα τοποθετηθεί ότι δεν αποτελεί λύση ο φαύλος κύκλος της στρατιωτικοποίησης, της ψυχροπολεμικής ρητορικής και των κυρώσεων αλλά λύση είναι ο διάλογος. «Σε ότι αφορά στην Ουκρανία αποδίδουμε σημασία στην σταθερότητα και ειρήνη στην περιοχή στη βάση της συμφωνίας του Μινσκ» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «έχουμε εκφράσει με τον πιο επίσημο τρόπο την στρατηγική πεποίθηση μας ότι δεν μπορεί να υπάρξει αρχιτεκτονική ασφάλειας στην Ευρώπη χωρίς η Ρωσία να είναι μέρος αυτής της στρατηγικής και με βάση αυτές τις αρχές πορευόμαστε», είπε ο πρωθυπουργός.

"Θα χαρούμε να δούμε ρωσικές εταιρείες στους διαγωνισμούς"

Σήμερα επικυρώθηκε ο αναβαθμισμένος πολιτικός διάλογος ανάμεσα στις δύο χώρες στο υψηλότερο επίπεδο και κάναμε και κάποια σημαντικά βήματα με την υπογραφή μιας σειράς μνημονίων συνεργασίας, αποδείξαμε ότι μπορεί και να υπάρχουν μνημόνια θετικά, δήλωσε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι ο ελληνορωσικός διάλογος μπορεί να αποδειχθεί σημαντικός για την ανταλλαγή απόψεων σημειώνοντας ότι η Ρωσία παίζει σημαντικό ρόλο σε μια σειρά από θέματα που έχουν ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη Συρία και πρόσθεσε ότι ο πόλεμος είχε ως συνέπεια μεγάλες προσφυγικές ροές που έπληξαν κυρίως την Ελλάδα. Χαρακτήρισε επίσης κρίσιμες για την Ελλάδα τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας, τις σχέσεις ΝΑΤΟ-Ρωσίας και εξέφρασε την ελπίδα η αναβάθμιση του ελληνορωσικού διαλόγου να παίξει προωθητικό ρόλο για τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας αλλά και Ρωσίας-ΝΑΤΟ.

Αναφερόμενος στην οικονομική συνεργασία, ο πρωθυπουργός είπε ότι είναι πολύ σημαντική για τη χώρα μας σε αυτή τη συγκυρία και υπογράμμισε ότι ο Πρόεδρος Πούτιν επισκέπτεται την Ελλάδα σε μια στιγμή που γυρίζει σελίδα και περνάει από μια οικονομική κρίση και μια πολυετή κατάσταση αβεβαιότητας, σε μια περίοδο σταθερότητας και επιστροφής σε θετικούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης γεγονός που δίνει την ευκαιρία να οικοδομηθούν οι σχέσεις σε καλύτερες βάσεις.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι η συγκυρία είναι σημαντική διότι η Ελλάδα τώρα χρειάζεται επενδύσεις στρατηγικής σημασίας και στρατηγικής σημασίας και για τη Ρωσία. Ανέφερε ότι πέρα από τις επενδύσεις προχωρά η συνεργασία σε αγροτοδιατροφικό τομέα και τουρισμό. Ειδικά για τον τουρισμό, ο πρωθυπουργός είπε ότι η Ελλάδα θέλει να πολλαπλασιάσει τον τουρισμό και γι΄αυτό η κυβέρνηση κάνει ότι περνάει από το χέρι της για την επιτάχυνση της διαδικασίας απόδοσης βίζας. Για το αγροτοδιατροφικό τομέα, ο κ. Τσίπρας είπε ότι είναι σημαντική η συνεργασία όπως και η συνεργασία στον τομέα της ενέργειας και τόνισε ότι με μεγάλη χαρά η Ελλάδα θα δει ρωσικές εταιρείες να λαμβάνουν μέρος στους διαγωνισμούς όπου δέσμευση της κυβέρνησης είναι ότι οι διαδικασίες θα είναι αδιάβλητες χωρίς τεχνητούς αποκλεισμούς και φοβικές προκαταλήψεις και θα υπάρχει ισοτομία. Με αυτή την έννοια και ο αναβαθμισμένος διάλογος είναι σημαντικός, είπε ο πρωθυπουργός, αλλά και η οικονομική συνεργασία για την Ελλάδα, την ελληνική οικονομία.

Ο πρωθυπουργός για την κρίση στη Συρία και την Ουκρανία

Στηρίζουμε ενεργά τις προσπάθειες του ΟΗΕ και τις διεθνείς διπλωματικές πρωτοβουλίες για άμεση κατάπαυση των εχθροπραξιών και των επιθέσεων κατά αμάχων, είπε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην κρίση στη Συρία και υπογράμμισε την ανάγκη αποφασιστικής αντιμετώπισης της τρομοκρατίας στη Συρία, στο Ιράκ και στη Β. Αφρική.

Για την κρίση στην Ουκρανία, ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη στήριξη της Ελλάδα στην εξασφάλιση της ειρήνης στο πλαίσιο των αποφάσεων του Μινσκ με μια σημαντική παρουσία του ΟΑΣΕ στην περιοχή.

Πούτιν: "Μεγάλα περιθώρια συνεργασίας στην ενέργεια, τις επενδύσεις, τις μεταφορές και σε άλλους τομείς"

Πολύ ουσιαστικές συνομιλίες χαρακτήρισε τις επαφές που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά τις κοινές δηλώσεις τους με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στην ηγεσία της Ελλάδας για τη θερμή υποδοχή, τονίζοντας ότι εξέτασαν ευρύ φάσμα διμερών και διεθνών ζητημάτων. Επισήμανε το πακέτο συμφωνιών που υπεγράφη απόψε, σημειώνοντας ότι οι ρωσοελληνικές σχέσεις συνεργασίας συνεχίζουν με προοδευτική τάση, φέρνοντας ως παράδειγμα το Αφιερωματικό Έτος Ρωσίας-Ελλάδας, σημαντικό μέρος του οποίου είναι η προοπτική της εμπορικής συνεργασίας, επισημαίνοντας ότι το διμερές εμπόριο ανήλθε πέρυσι σε 2,7 δισ. δολάρια.

Ο κ. Πούτιν είπε ότι συζήτησαν τις προοπτικές για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες, επισημαίνοντας ότι τον Σεπτέμβριο θα διεξαχθεί η 10η σύνοδος της μικτής διυπουργικής επιτροπής. Σημείωσε ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα, στην περαιτέρω ανάπτυξη της οποίας θα συμβάλει και σχετική συμφωνία που υπεγράφη σήμερα.

Τόνισε ότι συμφωνήθηκε επίσης να δοθεί έμφαση και στον τομέα των επενδύσεων, τονίζοντας ότι οι επενδύσεις στην Ελλάδα από ρωσικής πλευράς είναι 700 εκατ. δολάρια και πως υπάρχουν κι άλλα περιθώρια όπως και στον τομέα των μεταφορών. Είπε μεταξύ άλλων ότι δόθηκε έμφαση στις συζητήσεις και στους τομείς του τουρισμού, του πολιτισμού και της παιδείας.

"Ακόμα περιμένουμε εξηγήσεις" από την τουρκική ηγεσία

Ακόμα και τώρα δεν μπορώ να καταλάβω γιατί το έκαναν αυτό, είπε ο Ρώσος Πρόεδρος Β. Πούτιν, σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για το υπό ποιες προϋποθέσεις μπορεί να υπάρξει ομαλοποίηση των ρωσοτουρκικών σχέσεων όπως διακήρυξε η νέα τουρκική κυβέρνηση ότι επιθυμεί, δεδομένης και της κατάρριψης του αεροσκάφους που είχε προηγηθεί.

Είπε ότι «οι δυνάμεις μας δεν πολεμούν στη Συρία ενάντια στις κανονικές τακτικές δυνάμεις, αλλά ενάντια στα μορφώματα και ποτέ δεν σκεφτήκαμε ότι το μαχητικό τουρκικό μπορεί να πυροβολήσει το δικό μας αεροσκάφος. Αν το ξέραμε θα το κάναμε αλλιώς από την αρχή». Πρόσθεσε ότι δεν συνετρίβη μόνο το αεροσκάφος αλλά και πυροβόλησαν τον πιλότο. «Αυτό είναι έγκλημα πολέμου», είπε και πρόσθεσε ότι δεν άκουσαν εξηγήσεις από την τουρκική ηγεσία.

Ακούσαμε, είπε ο κ. Πούτιν, για την επιθυμία να αποκαταστήσουν κι εμείς έχουμε τέτοια επιθυμία, και πρόσθεσε: Εμείς κάνουμε το παν για να έρθουν οι ρωσοτουρκικές σχέσεις σε πολύ υψηλό επίπεδο. Ακόμα και τώρα δεν μπορώ να καταλάβω γιατί το έκαναν αυτό, για να τονίσει ότι δεν αρκεί επιθυμία και δηλώσεις, αλλά ότι για την αποκατάσταση των σχέσεων χρειάζεται να κάνεις κάτι. «Ακόμα περιμένουμε τις εξηγήσεις. Ακόμα δεν υπάρχουν», τόνισε.

 

"Οι καλές σχέσεις μεταξύ μας, με αιώνιες ρίζες, είναι ένα θεμέλιο των ελληνορωσικών σχέσεων"

«Η Ελλάδα είναι πατρίδα μεγάλων φιλοσόφων, λένε ότι ανακάλυψαν τον τάφο του Αριστοτέλη», είπε ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τις δηλώσεις του με τον Αλέξη Τσίπρα και σημείωσε ότι «οι καλές σχέσεις μεταξύ μας, με αιώνιες ρίζες, είναι ένα θεμέλιο των ελλληνορωσικών σχέσεων».

Είπε ότι η Ελλάδα μπορεί να συμβάλει και να επηρεάσει και τις αποφάσεις της ΕΕ, και στον διάλογο με τους γείτονες, ιδιαίτερα αν θα κάνει ερωτήσεις και θα αναζητήσει λύσεις για τα μεγάλα περιφερειακά έργα, προσθέτοντας ότι αυτό έχει διασύνδεση και σε άλλους τομείς όπως η πολιτική και η ασφάλεια.

Αναφορικά με τη Συρία, ο Ρώσος Πρόεδρος είπε ότι για να σταματήσει η ροή μεταναστών προς την Ευρώπη πρέπει να δημιουργήσουμε στους κατοίκους τη δυνατότητα να ζουν άνετα στις χώρες τους. Για να γίνει αυτό, συνέχισε, πρέπει να καταπολεμηθούν και να νικηθούν οι τρομοκράρες και πως για να γίνει αυτό πρέπει όλοι μαζί να καταπολεμήσουμε αυτή την απειλή. Ο κ. Πούτιν είπε ότι αυτό μπορούμε να το κάνουμε όταν θα καταλάβουμε όλοι μαζί αυτή την απειλή και πως αν ξεπεράσουμε τις διαφορές μας, αυτό θα γίνει οπωσδήποτε.

Σειρά διακηρύξεων και συμφωνιών συνεργασίας Ελλάδας-Ρωσίας

Σειρά διακηρύξεων και συμφωνιών υπεγράφησαν μεταξύ των δύο πλευρών, μετά το πέρας της κατ' ιδίαν συνάντησης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και των διευρυμένων συνομιλιών των δύο αντιπροσωπειών.

Μεταξύ άλλων υπεγράφησαν Πολιτική Διακήρυξη για ελληνο-ρωσικό διάλογο επί διεθνών και περιφερειακών θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος και Διακήρυξη Εταιρικής Σχέσης για Εκσυγχρονισμό (σχετικά με οικονομική συνεργασία).

Επιπλέον, υπεγράφησαν συμφωνίες συνεργασίας μεταξύ υπουργείων, μεταξύ άλλων, στον αγροτικό τομέα, τον τομέα των υποδομών, τον τομέα της μετεωρολογίας, τον τομέα του τουρισμού, της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Επίσης, υπεγράφησαν συμφωνίες συνεργασίας μεταξύ ελληνικών και ρωσικών φορέων: Enterprise Greece - Invest in Russia, ΕΛΠΕ - Rosneft, Πανεπιστήμιο Πειραιά - Πανεπιστήμιο Ουραλίων, Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας - Ρωσικό Ινστιτούτο Ενέργειας.

Μνημόνιο συναντίληψης ΕΛΠΕ- ROSNEFT

Η προμήθεια αργού και προϊόντων πετρελαίου είναι το αντικείμενο του «μνημονίου βασικών όρων συναντίληψης» που υπέγραψαν απόψε στο Μέγαρο Μαξίμου, ο διευθύνων Σύμβουλος των ΕΛΠΕ Γρηγόρης Στεργιούλης και ο CEO της Ρωσικής πετρελαϊκής εταιρίας ROSNEFT, Ίγκορ Ιβάνοβιτς Σετσίν, παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα και του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σύμφωνα με το Μνημόνιο τα δύο μέρη προτίθενται να αναπτύξουν διμερή συνεργασία σε ότι αφορά στην προμήθεια αργού πετρελαίου, καθώς και προϊόντων πετρελαίου. Παράλληλα, εκφράζουν την θέληση να ισχυροποιήσουν τη σχέση τους και να καθορίσουν ύστερα από μελέτη, ανάλυση και αξιολόγηση τους πιθανούς τομείς για αμοιβαία επωφελή συνεργασία. Στόχος του Μνημονίου, είναι να τεθεί το πλαίσιο για την δρομολόγηση των διαδικασιών συζήτησης, όπου θα εξεταστούν οι επιχειρηματικές δυνατότητες και θα καθοριστούν οι βασικές προϋποθέσεις που θα οδηγήσουν σε μελλοντικές συμφωνίες και υπογραφή συμβολαίων.

Προβλέπεται επίσης η σύσταση ομάδας εργασίας που θα συντονίζει και θα προωθεί τα επόμενα βήματα συνεργασίας καθώς και η ανταλλαγή τεχνογνωσίας και βέλτιστων πρακτικών για την παραγωγική διαδικασία, τον προγραμματισμό και την αριστοποίηση της λειτουργίας των εγκαταστάσεων τους.

Το Μνημόνιο Συναντίληψης έχει ισχύ για περίοδο ενός χρόνου, με δυνατότητα παράτασης κατόπιν συμφωνίας.

Σε δηλώσεις του μετά την υπογραφή της συμφωνίας, ο κ. Στεργιούλης τόνισε: «Πρόκειται για μια σημαντική συμφωνία η οποία εντάσσεται στην πολιτική εξωστρέφειας του Ομίλου. Χάρη σε αυτή έχουν επιτευχθεί σημαντικοί στόχοι, που αφορούν στην εξεύρεση επαρκών εναλλακτικών πηγών προμήθειας πετρελαϊκών προϊόντων σε πολύ ανταγωνιστικές τιμές». Θα ακολουθήσει επίσκεψη του κ. Στεργιούλη στη Ρωσία ύστερα από πρόσκληση του κ. Σετσίν.

Εντυπωσιασμένος ο Βλαντιμίρ Πούτιν από τα εκθέματα του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα εκθέματα, αλλά και τις πληροφορίες που του παρείχε η διευθύντρια του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου Αικατερίνη Δελλαπόρτα, επέδειξε κατά την επίσκεψή του αργά το βράδυ ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

Προγραμματισμένο ήταν ο Βλαντιμίρ Πούτιν να περιηγηθεί στους χώρους μόνον των μόνιμων εκθέσεων του μουσείου, ενώ κατά την περιήγησή του είχε συνέχεια δίπλα του τον Αλέξη Τσίπρα και την Αικατερίνη Δελλαπόρτα. Ο Ρώσος Πρόεδρος πάντως δεν έκρυψε τον θαυμασμό του για τα εκθέματα του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου και ειδικότερα για την εικόνα της Παναγίας της Γλυκοφιλούσας.

Μπροστά από την εικόνα «Ανάληψη» του Ρώσου δημιουργού Αγ. Ανδρέου Ρουμπλιόφ, μαθητή του Θεοφάνη στην Κωνσταντινούπολη, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εγκαινίασαν την έκθεση στο πλαίσιο του αφιερωματικού έτους των Ελληνορωσικών σχέσεων.

Όπως τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, η κοινή μας πρωτοβουλία αποβλέπει να επιβεβαιώσει τους στενούς δεσμούς και να διευρύνει τις σχέσεις ανάμεσα στους λαούς μας.

Βασικός στόχος είναι η ανάδειξη των κοινών ριζών πνευματικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, υπογράμμισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι δεν είναι τυχαίο που με την παρουσία σας εγκαινιάζεται ένα τόσο σοβαρό έκθεμα σε μουσείο της Ελλάδας. Αναφερόμενος στον καλλιτέχνη ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι ο Αγ. Αντρέι Ρουμπλιόφ έδωσε στην εικόνα τα ρωσικά χαρακτηριστική και την ρωσική πνευματικότητα. Δίκαια λοιπόν είπε ο Αλέξης Τσίπρας η ρωσική τέχνη θεωρείται πηγή για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι έχουμε την χαρά και την τιμή να φιλοξενούμε ένα ρωσικό εθνικό θησαυρό που σχεδόν ποτέ δεν βγαίνει από την χώρα. Μαζί με την κόρη της Ακρόπολης που βρίσκεται στην Ρωσία, αποδεικνύουμε την σημασία που δίνουμε στην συνεργασία των λαών μας. Παράλληλα, μέσω των αρμόδιων φορέων, αποκτάται και η τεχνογνωσία στον τομέα συντήρησης εικόνων.

Αυτό, αποτελεί ένα δείγμα της παραδοσιακής δυναμικής που προσπαθούμε να αναδείξουμε με το κοινό έτος 2016. Έχουμε την ευκαιρία με τα εγκαίνια, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, να επιδείξουμε την ενίσχυση των δεσμών και της φιλίας μεταξύ των δύο λαών και να εκφράσουμε την δέσμευση και βεβαιότητα ότι οι δεσμοί αυτοί θα ενισχυθούν και στο άμεσο μέλλον.

Στους πνευματικούς δεσμούς της Ρωσίας με το Βυζάντιο, “στην θρησκευτική και πολιτιστική παράδοση του οποίου συνεχίζει και η Ελλάδα σήμερα” αναφέρθηκε ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, σε δηλώσεις του κατά την ξενάγησή του στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο της Αθήνας.

Με αφορμή έργο του περίφημου Ρώσου αγιογράφου Αντρέι Ρουμπλιώφ, το οποίο εκτίθεται στο μουσείο, ο κ. Πούτιν σημείωσε πως ο Ρουμπλιώφ άντλησε την έμπνευσή του από την θρησκευτική και πολιτιστική παράδοση του Βυζαντίου, λαμβάνοντας απ' αυτό τεχνογνωσία και δημιουργικά μέσα, στα οποία ο ίδιος πρόσθεσε το λεγόμενο “ρωσικό ύφος”.

“Για μεγάλο χρονικό διάστημα το όνομά του το ήξεραν μονάχα οι ειδικοί - και μόνον στον 20ο αιώνα τα δημιουργήματά του έγιναν γνωστά στο ευρύτερο κοινό” ανέφερε μεταξύ άλλων ο Ρώσος πρόεδρος και τόνισε πως η έκθεση του έργου του Αντρέι Ρουμπλιώφ, πραγματοποιείται στο πλαίσιο των πολιτιστικών ανταλλαγών του “2016 - Αφιερωματικού Έτους Ελλάδας-Ρωσίας”.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

 


NEWSLETTER