Τετάρτη, 01 Ιουνίου 2016 20:49

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προτίθεται να συμμετάσχει στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα

Γράφτηκε από την
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προτίθεται να συμμετάσχει στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προτίθεται να συμμετάσχει στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα αναφέρει στη σημερινή της έκδοση η Agence Europe επικαλούμενη διάλογο που είχε χθες στις Βρυξέλλες με εκπροσώπους ξένων μέσων ενημέρωσης ο υπουργός Επικράτειας Νίκος Παππάς.

 

Συγκεκριμένα, ο Ν. Παππάς έκανε σαφές, όπως αναφέρεται, ότι δεν υπάρχει καμία τέτοια πρόθεση, δεδομένου ότι η προστιθέμενη αξία που φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην ευρωπαϊκή συζήτηση όντας στους κόλπους του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς είναι πολύ πιο σημαντική απ’ ό,τι αυτή που θα έφερνε ως μέλος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Εν συνεχεία, το έντυπο υπενθυμίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μετά το καλοκαίρι του 2015 διασπάστηκε, ύστερα από την άρνηση του πιο ριζοσπαστικού τμήματός του να εγκρίνει τους όρους του τρίτου προγράμματος διάσωσης, ενώ με τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 ο ελληνικός λαός ανανέωσε την εμπιστοσύνη του σε αυτόν, αν και με μικρότερο ποσοστό. Έκτοτε σημειώνει ο Ν. Παππάς, ο Έλληνας πρωθυπουργός παίρνει μέρος στη μίνι-σύνοδο με τους σοσιαλδημοκράτες ηγέτες πριν από τις Ευρωπαϊκές Συνόδους Κορυφής. Γεγονός που, όπως αναφέρεται, σημαίνει ότι οι Σοσιαλιστές επιθυμούν να συμπεριλάβουν τον κ. Τσίπρα στις συζητήσεις τους και ο κ. Τσίπρας είναι επίσης πρόθυμος να συμβάλλει σε αυτές. Ο Ν. Παππάς πρόσθεσε ακόμα, σύμφωνα με το έντυπο, ότι οι γραμμές έχουν μετακινηθεί στην Ευρώπη και ο ΣΥΡΙΖΑ, με την άσκηση εξουσίας, θα ήταν σε θέση να τροφοδοτήσει και να επηρεάσει προς τ’ αριστερά του πολιτικού φάσματος τη σκέψη σχετικά με το μέλλον της ευρωζώνης, ενώ ο συνασπισμός της ριζοσπαστικής αριστεράς εξακολουθεί να προωθεί την ιδέα μιας μεγάλης ευρωπαϊκής διάσκεψης για το ευρωπαϊκό δημόσιο χρέος, κάτι με το οποίο οι σοσιαλδημοκράτες δε συμφωνούν απόλυτα. Οι σοσιαλιστές θα πρέπει, κατά τον Έλληνα υπουργό, να εξετάσουν αν θα πρέπει να συνεχίσουν να οικοδομούν μεγάλους συνασπισμούς με τη χριστιανοδημοκρατική οικογένεια.

Προκειμένου να ξεκινήσει μία συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης, συνεχίζει το δημοσίευμα, ο Ν. Παππάς θα επιθυμούσε να ληφθούν υπόψη τα διδάγματα από την υλοποίηση των δύο σχεδίων διάσωσης της Ελλάδας, θεωρώντας ότι κανείς δεν θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι αυτά στέφθηκαν με επιτυχία και διατυπώνοντας την πεποίθησή του ότι το μέγεθος της δημοσιονομικής εξυγίανσης ήταν λάθος.

Από οικονομική άποψη, ο Έλληνας υπουργός επεσήμανε, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να γυρίσει σελίδα αναφορικά με την οικονομική κρίση, δεδομένης μιας τουριστικής περιόδου που φαίνεται ότι θα είναι εξαιρετική, ενώ, παράλληλα, υπογράμμισε ότι η προβολή που δόθηκε στα πιθανά μέτρα αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους αποτέλεσε μία ένεση εμπιστοσύνης, παρόλο που οι επίσημες αποφάσεις για το εν λόγω ζήτημα αναμένονται το 2018. Σύμφωνα με τις ελληνικές αρχές, αναφέρει το δημοσίευμα, αν είχε εφαρμοστεί το κριτήριο εξυπηρέτησης του χρέους κάτω από το 15% του ΑΕΠ μεταξύ 2011 και 2014, η Αθήνα θα είχε εξοικονομήσει 27 δισ. ευρώ.

Όσον αφορά, τέλος, την εκταμίευση της επόμενης δόσης, ο Ν. Παππάς διαβεβαίωσε ότι δεν θα καθυστερήσει, επικαλούμενος μάλιστα και συζητήσεις την ίδια μέρα με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, ενώ εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι η ΕΚΤ θα είναι σύντομα σε θέση να αποδεχθεί εκ νέου τους τίτλους του ελληνικού χρέους ως εγγύηση στις απαιτήσεις ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


NEWSLETTER