Δευτέρα, 06 Ιουνίου 2016 09:01

Κατά της περικοπής 13ου και 14ου μισθού ο Κυρ. Μητσοτάκης

Γράφτηκε από την
Κατά της περικοπής 13ου και 14ου μισθού ο Κυρ. Μητσοτάκης

«Τον Σεπτέμβριο η κυβέρνηση θα βρεθεί μπροστά σε ένα νέο τραγικό αδιέξοδο» προέβλεψε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ, ενώ τάχθηκε κατά της περικοπής του 13ου και 14ου μισθού αλλά υπέρ της αλλαγής του συνδικαλιστικού νόμου.

«Δεν θα έλθει η ανάπτυξη διότι οι επιλογές της κυβέρνησης οδηγούν την χώρα σε κατάσταση στασιμοχρεοκοπίας. Με αυτή την ιδεοληπτική κυβέρνηση και με αυτούς τους υπουργούς δεν θα έλθει η ανάπτυξη» εκτίμηση ο αρχηγός της ΝΔ. Υποστήριξε ότι η φορολογία οδηγεί ανθρώπους στην παραοικονομία, επενδύσεις δεν έρχονται, κλείνουν επιχειρήσεις, έχουμε αποεπένδυση. Από τον Σεπτέμβριο αυτά θα είναι εμφανή και η κυβέρνηση θα βρεθεί μπροστά σε ένα νέο τραγικό αδιέξοδο. Αυτά έγιναν με επιλογή της κυβέρνησης για να ικανοποιήσει την εκλογική της πελατεία, υπάρχει ταξικό πρόσημο στις επιλογές της, είπε ο κ. Μητσοτάκης.

   «Η ΝΔ δεν θα γίνει ταξικό κόμμα, εγώ προτάσσω έναν πολιτικό λόγο ενότητας, αποκρούω τον ταξικό διαχωρισμό, η ΝΔ δεν εκφράζει τους έχοντες και τους κατέχοντες. Η ΝΔ βρίσκει ερείσματα στις φτωχές γειτονιές της Αθήνας. Η αύξηση των έμμεσων φόρων επιβαρύνει εκείνους που δεν έχουν, ενώ η αύξηση των φορολογικών συντελεστών οδηγεί πολλούς σε απόγνωση και στην φοροδιαφυγή» ανέφερε, ενώ εκτίμησε ότι θα ενεργοποιηθεί ο κόφτης επειδή τα έσοδα δεν θα βγαίνουν.

    «Η χώρα και οι εργαζόμενοι δεν αντέχουν καμία άλλη μείωση μισθού, γι αυτό δεν μπαίνει θέμα 13ου και 14ου μισθού» τόνισε αναφερόμενος στα εργασιακά, αλλά τάχθηκε υπέρ της αλλαγής του συνδικαλιστικού νόμου. Σημείωσε όμως ότι αυτό που έχει σημασία είναι να μην κοπεί το συνολικό εισόδημα. Αυτή την ώρα οι μισθοί είναι αρκετά έως πολύ χαμηλοί και δεν βρίσκεται εκεί το πρόβλημα ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.

   Απαντώντας στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα είπε ότι «δεν υπάρχει κανένας κόφτης χρέους» για να προσθέσει: «Είναι ένα ακόμη ψέμα του πρωθυπουργού. Καμία ουσιαστική δέσμευση για το χρέος δεν υπάρχει. Η ρύθμιση έχει μετατεθεί για το 2018, μετά τις γερμανικές εκλογές. Ο κ. Τσίπρας τα έδωσε όλα για να μείνει στην εξουσία, χωρίς να πάρει τίποτε. Το μόνο που ενδιαφέρει τον κ. Τσίπρα και τον κ. Καμμένο, αυτήν την ετερόκλητη συμμαχία, είναι να μείνουν στην εξουσία».

   Σχετικά με εσωκομματικά θέματα, σημείωσε ότι παρέλαβε τη ΝΔ «που είχε χάσει με 7 μονάδες τις εκλογές και τώρα η ΝΔ είναι 8-10 μονάδες μπροστά» και πρόσθεσε: «Δεν είμαστε σε στρατηγικό αδιέξοδο, αλλά πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης».

   Ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να προσδοκά ότι θα προσελκύσει τον μεσαίο χώρο γιατί όλη η πολιτική του διαδρομή είναι διαδρομή αναξιοπιστίας, υποστήριξε ακόμη και συμπλήρωσε: « Ο κ. Τσίπρας θα παραμένει πάντα δέσμιος των "53" και των συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ, αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει». Έφερε σαν παράδειγμα το προσφυγικό. «Γιατί δεν έχουμε κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα, γιατί δεν έχει αδειάσει το Ελληνικό, γιατί μας πήρε τρεις μήνες να αδειάσουμε την Ειδομένη» διερωτήθηκε, για να προσθέσει ότι «αν τα έκανε αυτά θα βρισκόταν απέναντι στους αλληλέγγυους και τις συνιστώσες».

   Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε: «είμαστε υπέρ των εκλογών γιατί το κόστος των εκλογών είναι μικρότερο από το κόστος της παραμονής αυτής της κυβέρνησης».

“Όχι” στην απλή αναλογική, η χώρα χρειάζεται ισχυρές κυβερνήσεις

Κατηγορηματικό "όχι" στις απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων, είπε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητστοτάκης σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ.

   Το πρόβλημα στο δημόσιο είναι η ανορθολογική κατανομή του προσωπικού, είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι σε πολλούς οργανισμούς υπάρχει πλεονάζον δυναμικό, ενώ σε άλλους υπάρχουν ελλείψεις. Απαντώντας στην κριτική του Αλέξη Τσίπρα είπε ότι, επί των ημερών του στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης απολύθηκαν μόνο οι κάτοχοι πλαστών πτυχίων και εισήγαγε την έννοια της αξιολόγησης. «Ο κάθε κ. Καρανίκας με τι βιογραφικό και τι προσόντα πήρε την θέση στον στρατηγικό σχεδιασμό;» ρώτησε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «ο κ. Τσίπρας είναι η μετενσάρκωση του παλιού λαϊκισμού της μεταπολίτευσης».

   Για την συνταγματική μεταρρύθμιση, ανέφερε ότι «εμείς πρώτοι ανοίξαμε τη συζήτηση για μία τολμηρή συνταγματική αλλαγή», ενώ για τον εκλογικό νόμο τόνισε: «Είμαι κατά της απλής αναλογικής. Είμαι υπέρ της ενισχυμένης αναλογικής, η χώρα πρέπει να έχει την δυνατότητα για ισχυρές κυβερνήσεις. Είμαι υπέρ του μπόνους. Ο κ. Τσίπρας ανοίγει το θέμα του εκλογικού νόμου για να υπηρετήσει κομματικές σκοπιμότητες. Επειδή βλέπει ότι θα χάσει τις επόμενες εκλογές. Τα ίδια έκανε στο παρελθόν ο Κουτσόγιωργας».

   Στο θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας τάχθηκε κατά της άμεσης εκλογής από τον λαό, αν και σημείωσε ότι θα μπορούσε να αποκτήσει περισσότερες ρυθμιστικές αρμοδιότητες. Τάχθηκε, επίσης, κατά του απόλυτου ασυμβίβαστου υπουργού και βουλευτή.

   «Ακούω την κριτική και αναλαμβάνω την ευθύνη, αλλά δεν θα ήθελα μία επιλογή τακτικής να επισκιάσει την ουσία του ζητήματος» δήλωσε για τη στάση της ΝΔ στο θέμα των offshore. Πρόσθεσε ότι αφού η κυβέρνηση πιάστηκε με την offshore στην πλάτη, μετά -υπό την πίεση της αντιπολίτευσης και της κοινής γνώμης- νομοθέτησε ακριβώς το αντίθετο. Πρόκειται για μία ρύθμιση, παράλογη, αντισυνταγματική και αντιευρωπαϊκή. Προέβλεψε ότι αυτή η διάταξη δεν θα αντέξει, γιατί, όπως υποστήριξε, αντιβαίνει ευθέως στο συνταγματικό και ευρωπαϊκό δίκαιο. Η στάση μας ήταν πιο έντιμη από των άλλων κομμάτων, τα οποία άσκησαν κριτική και στη συνέχεια την ψήφισαν, επανέλαβε.

   Ο αρχηγός της ΝΔ προανήγγειλε την παραουσίαση, μέσα στους επόμενους μήνες, μιας συνολικής πρότασης για την αναμόρφωση της φορολογίας, ενώ τόνισε ότι «η σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών είναι στον πυρήνα της δικής μας πρότασης».

   «Ο ΕΝΦΙΑ δεν μπορεί να καταργηθεί, μπορεί όμως σταδιακά να μειωθεί» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, για να προσθέσει: «εγώ δεν θα πω τα ψέματα που έλεγε ο κ. Τσίπρας ότι θα τον καταργήσει και τελικά τον κράτησε για τις επόμενες δεκαετίες».

   Σχετικά με τη ΝΔ ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Δεν θα επιτρέψω φωνές λαϊκισμού. Η ΝΔ είναι ένα μεγάλο κεντροδεξιό κόμμα, που ενσωματώνει απόψεις. Ένα πράγμα όμως δεν θα ανεχθώ, τον λαϊκισμό και τον κρατισμό», ενώ για τον Αντ. Σαμαρά, είπε: «ο κ. Σαμαράς είναι τέως πρωθυπουργός, είναι στέλεχος της ΝΔ και έχει δικαίωμα να εκφράζει τις απόψεις του. Εγώ δεν βάζω φίμωτρο».

   Όσο για την πρόταση διεύρυνσης με συγκεκριμένα πρόσωπα είπε ότι δεν μπαίνει σε ονοματολογία. «Δεν με ενδιαφέρει η συζήτηση περί μεταγραφών, με ενδιαφέρει να προσελκύσω νέα πρόσωπα. Δεν συζητάμε για μετεγγραφές εν ενεργεία βουλευτών από άλλα κόμματα».

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER