Δευτέρα, 27 Ιουνίου 2016 19:54

Φλαμπουράρης: «Η μείωση της ανεργίας, στόχος της αειφόρου ανάπτυξης» 

Γράφτηκε από την
Φλαμπουράρης: «Η μείωση της ανεργίας, στόχος της αειφόρου ανάπτυξης» 

Στις προσπάθειες της κυβέρνησης για συνεργασίες εντός και εκτός Ευρώπης, με επίκεντρο την ανάπτυξη τομέων όπως η ενέργεια, η καινοτομία, η αειφόρος ανάπτυξη και ο πρωτογενής τομέας, αναφέρθηκε ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, στη διάρκεια της ομιλίας του, στην αναπτυξιακή ημερίδα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος με άξονα την ανεξάρτητη ανάπτυξη της νοτιανατολικής Μεσογείου.

Ο Αλέκος Φλαμπουράρης χαρακτήρισε ως αξιόλογη την πρωτοβουλία των τεχνικών επιμελητήριων και φορέων Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ για συνεργασία, τονίζοντας ότι στόχος είναι η προώθηση αυτής της συνεργασίας όχι μόνο για τους μηχανικούς, αλλά για όλους τους πολίτες.

Η κυβέρνηση, τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Επικρατείας, έβαλε το λιθαράκι της σε αυτήν την προσπάθεια, αναφέροντας ότι τόσο η ελληνική όσο και η κυπριακή και η ισραηλινή κυβέρνηση συνέβαλαν αποφασιστικά. Σημείωσε δε με έμφαση, ότι η αειφόρος ανάπτυξη που προωθείται πρέπει να έχει έναν ουσιαστικό στόχο: την μείωση της ανεργίας.

«Σε αυτήν την προσπάθεια», υπογράμμισε ο Αλέκος Φλαμπουράρης, με τη συνεργασία στην ενέργεια, την έρευνα, τη μεταποίηση και τον πρωτογενή τομέα, «πρέπει να καταφέρουμε μια νίκη, δύσκολη, αλλά ωραία».

Σημαντική η συνεργασία στο φυσικό αέριο

Τις ευκαιρίες που αναδεικνύονται από την τριμερή συνεργασία σε συγκεκριμένους τεχνικούς τομείς της οικονομίας ανέδειξε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός στην ομιλία, του νωρίτερα σήμερα, στην έναρξη της ημερίδας.

Ο Γιώργος Στασινός, ανέδειξε τη σημασία της συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας και ειδικότερα στο φυσικό αέριο, μέσω των προοπτικών αγωγών μεταφοράς και σταθμών υγροποιημένου φυσικού αερίου των νέων κοιτασμάτων της περιοχής, αλλά και των προοπτικών της ηλεκτρικής διασύνδεσης με το έργο του διασυνδετηρίου καλωδίου Euro - Asia interconnector.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ, αναφέρθηκε αναλυτικά στις προοπτικές της συνεργασίας των τεχνικών εταιρειών για έργα ενεργειακής υποδομής στην περιοχή και μάλιστα έκανε συγκεκριμένη πρόταση για τη δημιουργία ενός τριμερούς, ελληνοκυπριακοισραηλινού ενεργειακού cluster, τόσο σε ενεργειακές εταιρίες, όσο και σε «δορυφορικές» επιχειρηματικές δραστηριότητες γύρω από την ενέργεια.

Ο Γιώργος Στασινός, αναφέρθηκε ακόμη στις προοπτικές του τομέα των κατασκευών σε έργα υποδομής, σε έργα τουριστικών υποδομών και εγκαταστάσεων, αλλά έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα της διαχείρισης των υδάτων, για τον οποίο τόνισε ότι η Κύπρος και η Ελλάδα μπορούν να αξιοποιήσουν την εμπειρία του Ισραήλ, δίνοντας ως παράδειγμα τις αφαλατώσεις, αλλά και να συνεργαστούν στους τομείς της ύδρευσης και της άρδευσης σε πολλά έργα.

Ολοκληρωμένη και μακροπρόθεσμη η αναπτυξιακή διαδικασία

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Επιστημονικού Τεχνικού Επιμελητηρίου Κύπρου, Στέλιος Αχνιώτης, σημείωσε πως η ημερίδα τοποθετεί σε ολοκληρωμένη και μακροπρόθεσμη διάσταση την αναπτυξιακή διαδικασία που διανοίγεται στο επίπεδο συνεργασίας των τριών χωρών, στους τομείς της ενέργειας, του τουρισμού και της δημιουργικής καινοτομίας.

Ο Στέλιος Αχνιώτης, ξεχώρισε τη σημασία του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας που έχει υπογραφεί ανάμεσα στα Τεχνικά Επιμελητήρια Ελλάδας και Κύπρου. Τόνισε μάλιστα ότι η ανάπτυξη πρέπει να είναι μια ανθρωποκεντρική διαδικασία, δίνοντας έμφαση στις ωφέλειες για την κοινωνία και το περιβάλλον.

Η συμφωνία πλαίσιο

Ο αντιπρόεδρος της Association of Engineers, Architects and Graduates in Technological Sciences in Israel Alec Groysman αναφέρθηκε στη συμφωνία - πλαίσιο που υφίσταται ανάμεσα στην Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ στους τομείς της ενέργειας, του περιβάλλοντος, των εναλλακτικών καυσίμων, της υδατικής διαχείρισης, της καινοτομίας κ.α.

Κοινές προσπάθειες για τον τουρισμό

Η αναπληρώτρια υπουργός αρμόδια για θέματα Τουρισμού Έλενα Κουντουρά αναφέρθηκε αναλυτικά στις κοινές προσπάθειες που καταβάλλονται με στόχο την προσέλκυση τουριστών και επενδύσεων, την ανταλλαγή τεχνογνωσίας ,καθώς και την ανάδειξη της κοινής ταυτότητας της Μεσογείου και την ανάπτυξη τομεακών δράσεων με προοπτικές ανάπτυξης, όπως ο θρησκευτικός τουρισμός.

Λαμπρό πεδίο για συνεργασίες

Στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας «Τουρισμός» μίλησε ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος Γ. Τσακίρης, ο οποίος επεσήμανε ότι στον τομέα του τουρισμού υπάρχει λαμπρό πεδίο για συνεργασίες και ιδιαίτερα σε δύο τομείς: την ποιότητα και τον εναλλακτικό τουρισμό.

 Οι άλλοι ομιλητές

Μιλώντας ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος Δ. Μάρδας, στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας «Προοπτικές»,δήλωσε ότι μπορεί να αναπτυχθεί ένα σύνολο συνεργειών ανάμεσα σε ελληνικές κατασκευαστικές εταιρίες και αντίστοιχες του Ισραήλ. «Με την τριμερή συμφωνία η κυβέρνηση επιδιώκει να αναπτύξει τις σχέσεις μεταξύ των εταιρειών των χωρών». Τόνισε τον ερχόμενο Οκτώβριο προγραμματίζονται σχετικές συναντήσεις με κατασκευαστικές εταιρείες.

Η αντιπρόεδρος του ΤΕΕ και καθηγήτρια του ΕΜΠ Τόνια Μοροπούλου αναφέρθηκε αναλυτικά στην πορεία που οδήγησε στην τριμερή συνεργασία, κάνοντας λόγο χαρακτηριστικά για συνθήκες που ωρίμασαν, ενώ ανέδειξε το ρόλο της κυβέρνησης στην προώθηση των συμφωνιών και των τεχνικών φορέων στην εμβάθυνση της τριμερούς συνεργασίας. Τόνισε ότι το ζητούμενο της προσπάθειας αυτής είναι η ανάπτυξη να έχει προστιθέμενη αξία για τους ανθρώπους, τις χώρες και την περιοχή. Ακόμη η κ. Μοροπούλου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής και το ρόλο που παίζει σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, τονίζοντας παράλληλα τη σημασία του θρησκευτικού τουρισμού. Δίνοντας έμφαση στον στόχο της αειφόρου ανάπτυξης η Αντιπρόεδρος του ΤΕΕ ανέλυσε το πώς θα μπορούσε στην πράξη να υλοποιηθεί αυτή η συνεργασία μέσα από μια πλατφόρμα επιχειρηματικής συνεργασίας και ανάπτυξης, τονίζοντας ότι ο τεχνικός κόσμος αποτελεί σημαντικό μοχλό για την καινοτομία, τη δίκαιη ανάπτυξη και την ειρηνική συνύπαρξη στην περιοχή.

Ιδιαίτερη έμφαση στον ενεργειακό τομέα και τις εξελίξεις που αφορούν τη συνεργασία Ελλάδος -Κύπρου - Ισραήλ σε θέματα φυσικού αερίου έδωσε ο πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου, Μωυσής Κωνσταντίνης, ο οποίος αναφέρθηκε και στις εν εξελίξει συζητήσεις για τη δημιουργία του αγωγού Eastmed τον οποίο και χαρακτήρισε εγγύηση για την ενεργειακή ασφάλεια.

Ο διευθύνων σύμβουλος του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ ΑΕ) Κ. Ξιφαράς ήταν ομιλητής της θεματικής ενότητας «Ενέργεια», ο οποίος και τόνισε πως η Ελλάδα εξελίσσεται, από απλή χώρα κατανάλωσης, σε ένα πολλά υποσχόμενο Gas Trading Hub.

Ομιλητής στην ειδική θεματική ενότητα της εκδήλωσης με τίτλο: «Καινοτόμος Επιχειρηματικότητα» ήταν ο Ειδικός Σύμβουλος της Προέδρου του Δ.Σ. της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος Λ. Σπανός, ο οποίος και αναφέρθηκε στο καινοτόμο πρόγραμμα act4greece, που αφορά στην ανάπτυξη νεοφυών επιχειρήσεων όχι με τον παραδοσιακό αλλά με έναν καινούργιο τρόπο χρηματοδότησης, το crowfunding.

Η α' εκτελεστική αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας Γ. Παπαρίδου, μιλώντας στο πλαίσιο της ενότητας «Πληροφορική» επεσήμανε ότι αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 5300 μικρομεσαίες επιχειρήσεις τεχνολογίας και πληροφορικής στις οποίες και απασχολούνται 200 στελέχη υψηλής εκπαίδευσης.

ΑΠΕ - ΜΠΕ


NEWSLETTER