Σάββατο, 01 Οκτωβρίου 2016 23:13

Στην "Ιστορία του Χέντι" το μεγάλο βραβείο των "Νυχτών Πρεμιέρας"

Γράφτηκε από την
Στην "Ιστορία του Χέντι" το μεγάλο βραβείο των "Νυχτών Πρεμιέρας"

H « Ιστορία του Χέντι» του Μοχάμεντ Μπεν 'Ατια ( «Inhebek Hedi» )κέρδισε τη «Χρυσή Αθηνά Καλύτερης ταινίας», το μεγάλο βραβείο του 22ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας» στην τελετή λήξης που πραγματοποίηθηκε το Σάββατο (1/10) στον κινηματογράφο Ιντεάλ.

Η φετινή κριτική επιτροπή που αποτελούνταν από τους Νίκολα Γκαλάνι (Παραγωγός, Επιμελήτρια προγραμμάτων BFΙ, British Council), Γιούλια Τάιχμαν (κριτικός κινηματογράφου), Έρση Δάνου (ιδρυτικό μέλος του Los Angeles Greek Film Festival, κριτικός κινηματογράφου, σκηνοθέτης, παραγωγός), Σύλβια Περέλ (ιδρύτρια και καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ De Cine De Todos Santos του Λα Παζ, επιμελήτρια και λέκτορας Κινηματογράφου Λατινικής Αμερικής και παραγωγός) και Μπερνάρντ Νάβ (κριτικός στο Jeune Cinema) απένειμαν το μεγάλο βραβείο της διοργάνωσης στην αφοπλιστική ιστορία ερωτικής και προσωπικής επανάστασης του Μοχάμεντ Μπεν 'Ατια, που έχει τιμηθεί επίσης με Βραβείο Καλύτερης Πρώτης Ταινίας και Αργυρή 'Αρκτο Ανδρικής Ερμηνείας (για τον πρωταγωνιστή Μαζντ Μαστούρα) στην Μπερλινάλε.

Το Βραβείο Σκηνοθεσίας της Πόλης των Αθηνών απέσπασε η «Επιχείρηση Χιονοστιβάδα» του Ματ Τζόνσον (Operation Avalanche ), και το Βραβείο Σεναρίου η ταινία του Μπαμπάκ Ανβάρι «Στη Σκιά του Φόβου» (Under the Shadow).

Το μεγάλο βραβείο κοινού κέρδισε «Η Κόκκινη Χελώνα» του βραβευμένου με Όσκαρ Μίκαελ Ντουντόκ ντε Βιτ («La Tortue Rouge») που της δόθηκε επίσης και Ειδική Μνεία της Επιτροπής. Η ταινία που τιμήθηκε στο περασμένο Φεστιβάλ Καννών με το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής στο τμήμα «Ένα Κάποιο Βλέμμα» αφηγείται την ιστορία ενός ναυαγού σε ερημικό νησί που παίρνει μαθήματα αγάπης από μία θαλάσσια χελώνα.

Στο Διαγωνιστικό τμήμα «Μουσική&Φιλμ», τη «Χρυσή Αθηνά» απέσπασε η ταινία του Θόρστεν Σέτε «Βγάλε τον Σκασμό: Ο Φρανκ Ζάπα με Δικά του Λόγια» («Eat that Question: Frank Zappa in his Own Words»),ένα ατίθασο οπτικοακουστικό κολάζ, φτιαγμένο από χιλιόμετρα αρχειακού υλικού και οκτώ χρόνια έρευνας, το οποίο κατορθώνει να χωρέσει σε μιάμιση ώρα τα εντυπωσιακά θραύσματα ζωής και καριέρας ενός αμετανόητου ταραξία της ποπ κουλτούρας . Η κριτική επιτροπή που απένειμε το συγκεκριμένο βραβείο αποτελούνταν από τους Λένα Πλάτωνος (συνθέτρια), Χάικο Λάνγκε (σκηνοθέτης και παραγωγός), Σtella (μουσικός), Γιώργο Μουχταρίδη (μουσικός παραγωγός και διευθυντής προγράμματος στον ραδιοφωνικό σταθμό Pepper 96,6) και Τάσο Μαρούγκα (μουσικός παραγωγός).

Στην τελετή λήξης του Φεστιβάλ δόθηκαν και τα βραβεία του Διαγωνιστικού Τμήματος Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους, με το «Limbo» της Κωνσταντίνας Κοτζαμάνη να κερδίζει το Πρώτο Βραβείο Καλύτερης Ταινίας και Σκηνοθεσίας (χρηματικό έπαθλο 1.500 ευρώ) και δεύτερη στη σειρά την «Αλεπού» της Ζακλίν Λέντζου.

Η φετινή κριτική επιτροπή του Διαγωνιστικού τμήματος (Βίκυ Παπαδοπούλου, Μαργαρίτα Μαντά, Λευτέρης Αδαμίδης, Χρήστος Καρακέπελης και Κλαούντιο Μπολιβάρ) είχε να επιλέξει ανάμεσα σε 46 ταινίες μικρού μήκους που διαγωνίστηκαν.

Σύμφωνα την επιτροπή, «και στις 46 ταινίες αναγνωρίζεται το υψηλό επίπεδο παραγωγής και τεχνικών προδιαγραφών. Ωστόσο, πέρα από αυτό εκτείνεται το μεγάλο πεδίο της καλλιτεχνικής κατάθεσης που αποτέλεσε τελικά και το κριτήριό μας για την απονομή των βραβείων». «Η «γραφή» κάποιων δημιουργών, στη σκηνοθεσία, στο σενάριο, στην υποκριτική, στο φως , η συγκρότηση τελικά μιας αισθητικής γλώσσας είναι τα υλικά που ξεχώρισαν τις ταινίες και τους συντελεστές που βραβεύσαμε απόψε. Θέλουμε να πιστεύουμε πως τα βραβεία καθρεφτίζουν ένα σύγχρονο πρόσωπο του ελληνικού σινεμά, ικανό να συνομιλήσει με το ελληνικό και διεθνές κοινό, με μια γλώσσα θαρραλέα προσωπική και καθαρά κινηματογραφική» σημείωσαν τα μέλη της επιτροπής.

Τα βραβείο Καλύτερου σεναρίου δόθηκε στον Αλέξανδρο Σκούρα για την ταινία «Κύβος», Καλύτερης Διεύθυνσης Φωτογραφίας στον Γιώργο Καρβέλα για το «Limbo», ενώ τα βραβεία Καλύτερης Ανδρικής και Γυναικείας Ερμηνείας απέσπασαν ο Νίκος Ζεγκίνογλου για την «Αλεπού» και η Έλενα Τοπαλίδου για το «Helga ar I Lund». Επίσης, το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής δόθηκε στην ταινία «Aurelia» των Χρήστου Μπουραντά και Κρέοντα Κρυωνά.

Το 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας ολοκληρώνεται αύριο Κυριακή 2 Οκτωβρίου έχοντας προβάλλει σε όλη την διάρκεια του 180 ταινίες.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER