Τρίτη, 29 Νοεμβρίου 2016 10:16

Σινεμά για όλες και όλους με αφορμή την παγκόσμια ημέρα των ανθρώπων με αναπηρία

Γράφτηκε από την
Σινεμά για όλες και όλους με αφορμή την παγκόσμια ημέρα των ανθρώπων με αναπηρία

 

Έναν μίνι μαραθώνιο, 912 λεπτών, προσβάσιμου κινηματογράφου έχει ετοιμάσει η Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με την Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία με αφορμή την 3η Δεκεμβρίου, την παγκόσμια ημέρα των ανθρώπων με αναπηρία.

Όπως τονίζει στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Αντώνης Ρέλλας, ένας εκ των διοργανωτών της πρωτοβουλίας «Σινεμά για όλες και όλους» στόχος είναι «να ενεργοποιήσουμε το κοινό, όχι μόνο τους ανθρώπους με αναπηρία αλλά όλους τους πολίτες, αλλά κυρίως να μπορέσουμε να απολαύσουμε όλοι καλές ταινίες. Από τη θεωρητική διεκδίκηση του δικαιώματος ισότιμης συμμετοχής στην πρακτική εφαρμογή του στο κινηματογραφικό περιεχόμενο».

Όπως εξηγεί ο κ. Ρέλλας «κάθε χρόνο αυτή την ημέρα σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής οργανώνουμε μια δράση για να υπενθυμίσουμε τα ζητήματα προσβασιμότητας των ανθρώπων με αναπηρία στον κόσμο της τέχνης και του πολιτισμού».

Οι ελληνικές ταινίες που πρόκειται να προβληθούν έχουν επιλεγεί με προτροπή από την Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία και φέρουν την πιστοποίησή της.

Μεταξύ άλλων θα προβληθούν οι ταινίες: «Μικρά Αγγλία» του Παντελή Βούλγαρη που την προλογίζει ο Ορέστης Ανδρεαδάκης, καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και «Μια ζωή την έχουμε» του Γιώργου Τζαβέλα, ο «Δράκος» του Νίκου Κούνδουρου, που τις προλογίζει ο Ιάσων Τριανταφυλλίδης, δημοσιογράφος και κριτικός κινηματογράφου και πολλές ακόμη ταινίες Ελλήνων σκηνοθετών.

Οι προβολές θα γίνουν την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος και όπως υπογραμμίζει ο κ. Ρέλλας «ο χώρος είναι φιλικός και προσβάσιμος για Άτομα με Αναπηρία [ΑμεΑ] / Εμποδιζόμενα Άτομα. Η παρουσίαση των ταινιών υποστηρίζεται από διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα και χειλανάγνωση, θα υπάρχουν φωνητική περιγραφή για τυφλούς και άτομα με προβλήματα όρασης και υπότιτλοι για κωφούς και βαρήκοους, ενώ το πρόγραμμα διατίθεται σε μορφή Braille, μεγαλογράμματη γραμματοσειρά και σε κώδικα QR. Προβλέπεται χώρος στάθμευσης οχημάτων Ατόμων με Αναπηρία [ΑμεΑ]. Οι (σινεφίλ) σκύλοι οδηγοί τυφλών είναι ευπρόσδεκτοι με τους χειριστές/τριες τους».

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

 


NEWSLETTER