Τρίτη, 07 Μαρτίου 2017 22:33

Η Τζέσικα Τσάστεϊν στο ρόλο μιας Πολωνέζας που έκρυβε Εβραίους σε έναν ζωολογικό κήπο

Γράφτηκε από την
Η Τζέσικα Τσάστεϊν στο ρόλο μιας Πολωνέζας που έκρυβε Εβραίους σε έναν ζωολογικό κήπο

"Η γυναίκα του φύλακα του ζωολογικού κήπου", μια ταινία που βασίζεται στην αληθινή ιστορία ενός ζευγαριού που έσωσε εκατοντάδες Εβραίους κρύβοντάς τους σε έναν ζωολογικό κήπο, παρουσιάστηκε σήμερα στη Βαρσοβία, παρουσία της Αμερικανίδας ηθοποιού Τζέσικα Τσάστεϊν που ερμηνεύει τον ομώνυμο ρόλο.

Κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής ο διευθυντής του ζωολογικού κήπου της Βαρσοβίας Γιαν Ζαμπίνσκι και η σύζυγός του Αντονίνα διέσωσαν περίπου 300 ανθρώπους, κυρίως Εβραίους που είχαν βγάλει παράνομα από το γκέτο, κρύβοντάς τους στο υπόγειο της έπαυλής τους, μέσα στον ζωολογικό κήπο. Οι Γερμανοί δεν τους ανακάλυψαν ποτέ.

"Η Αντονίνα και ο Γιαν ήταν συνηθισμένοι άνθρωποι που διακινδύνευσαν τα πάντα: την ασφάλειά τους και την ασφάλεια των παιδιών τους, για να σώσουν άλλους ανθρώπους. Χάρισαν ελπίδα σε μια τόσο σκοτεινή εποχή", είπε η Τζέσικα Τσάστεϊν.

"Αυτό που έκαναν ο Γιαν και η Αντονίνα ήταν εκπληκτικό. Αλλά το έκαναν για έναν πολύ απλό λόγο, επειδή ήταν το σωστό", υπογράμμισε από την πλευρά της η Νεοζηλανδή σκηνοθέτις Νίκι Κάρο. Στο ζεύγος Ζαμπίνσκι απονεμήθηκε ο τίτλος των Δικαίων των Εθνών, με τον οποίο τιμώνται οι άνθρωποι που έσωσαν Εβραίους την εποχή του Ολοκαυτώματος.

Η ταινία, που θα προβληθεί στους κινηματογράφους στα τέλη Μαρτίου, είναι εμπνευσμένη από ένα βιβλίο της Νταϊάν Άκερμαν η οποία βασίστηκε στις αναμνήσεις της ίδιας της Αντονίνα Ζαμπίνσκα.

Η Νίκι Κάρο είπε ότι δεν σκόπευε να γυρίσει μια ταινία για το Ολοκαύτωμα. "Όμως αυτή είναι διαφορετική... Οι περισσότερες ταινίες για τον πόλεμο ασχολούνται με τους άνδρες. Αλλά αυτή μιλάει για μια γυναίκα, για τα παιδιά και για τα ζώα και όλα αυτά μ' ενδιαφέρουν πολύ", εξήγησε.

Καθώς ο Γιαν Ζαμπίνσκι απουσίαζε συχνά, δεδομένου ότι μετείχε και στην Αντίσταση, η Αντονίνα ήταν εκείνη που είχε αναλάβει να φροντίζει τους "καλεσμένους" της αλλά και τα ζώα του κήπου, όπως μια ενυδρίδα, έναν ασβό και ένα γουρούνι.

Ο κίνδυνος ήταν πάντοτε παρών, καθώς Γερμανοί είχαν αναπτυχθεί στον ζωολογικό κήπο. Και το να βοηθά κανείς τους Εβραίους, ακόμη και να τους δίνει ένα ποτήρι νερό, ήταν αδίκημα που επέσυρε τη θανατική ποινή στην κατεχόμενη Πολωνία. Όταν οι Ναζί πλησίαζαν στο σπίτι, η Αντονίνα φρόντιζε να προειδοποιεί τους φιλοξενούμενούς της παίζοντας πιάνο, ώστε να φεύγουν γρήγορα μέσω μιας υπόγειας σήραγγας.

Περίπου έξι εκατομμύρια Εβραίοι έχασαν τη ζωή τους στο Ολοκαύτωμα. Όλοι οι άνθρωποι που κρύφθηκαν στο σπίτι των Ζαμπίνσκι, εκτός από δύο, επέζησαν.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP


NEWSLETTER