Σάββατο, 28 Οκτωβρίου 2017 11:38

"Success Story", η νέα ταινία του Ν. Περάκη

Γράφτηκε από την
"Success Story", η νέα ταινία του Ν. Περάκη

Ο Παναγής Πάνδωρας (Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης), εύπορος ψυχίατρος, γιος μεγαλοεκδότη, γοητευτικός κι αδίστακτος και η Τζορτζίνα Τσελέπη (Φιόνα Γεωργιάδη), άνεργη ηθοποιός, κόρη μικροαστών καλλιτεχνών, όμορφη και αποφασισμένη να πετύχει.

Οι δυο τους, παρά τις διαφορές τους, ερωτεύονται ξαφνικά, απερίσκεπτα και παράφορα και παντρεύονται. Η Τζορτζίνα, στην προσπάθειά της να ταιριάξει στο περιβάλλον του Παναγή, απαρνιέται τον εαυτό της. Το δημιουργικό της αδιέξοδο, σε συνδυασμό με μια δύσκολη εγκυμοσύνη, την μεταμορφώνουν, καθώς συνειδητοποιεί πως τίποτα δεν είναι όπως το φαντάστηκε στο γάμο της.   

Αυτό είναι το σενάριο της νέας ταινίας του Νίκου Περάκη Success Story. Ένα σενάριο που γράφτηκε «από μόνο του», από την σεναριογράφο Κατερίνα Μπέη, η οποία παραδέχεται ότι το έγραψε σε χρόνο dt.

«Γενικά γράφω γρήγορα. Όταν έχω αποφασίσει το θέμα μου, ασχολούμαι στην αρχή αρκετά με τους χαρακτήρες κι όταν τους "ξεκαθαρίσω" πέφτω με τα μούτρα, μέρα νύχτα και το τελειώνω. Το συγκεκριμένο, ήταν ιδιαίτερη περίπτωση αφού το έγραφα για τον Νίκο Περάκη, που έχει πολύ συγκεκριμένη θεματολόγια και στίγμα κι έπρεπε λοιπόν να τηρεί κάποιες "προδιαγραφές". Όπως είναι φυσικό το σενάριο πέρασε και μια δεύτερη φάση-κριτικής κι αυτοκριτικής- όταν το διάβασε ο Νίκος Περάκης -, που έπρεπε να "απολογηθώ" για όλα όσα έγραψα, να αλλάξω κάποια πράγματα, να προσθέσω και να αφαιρέσω. Και βέβαια να γίνουν πιο αναλυτικές οι περιγραφές, δηλαδή να "σκηνοθετηθεί" κατά κάποιο τρόπο. Αυτή η φάση πήρε κάνα δίμηνο. Περίπου δηλαδή όσο και η πρώτη φάση».

Φαινομενικά, πρόκειται για μια ιστορία τρελού πάθους και πόθου ανάμεσα στον Παναγή Πάνδωρα (Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης) και την Τζορτζίνα Τσελέπη (Φιόνα Γεωργιάδη) που ξεδιπλώνει πολλές παράλληλες ιστορίες ίντριγκας και μισαλλοδοξίας.

«Ήθελα να δείξω μέσα από μια ερωτική ιστορία, πώς αντιδρούν οι άνθρωποι όταν τους προδίδουν οι φιλοδοξίες τους, τους πιέζει το περιβάλλον κι απειλούνται τα κεκτημένα τους. Πώς βγάζουν τον χειρότερό τους εαυτό και γίνονται αδίστακτοι και ακραίοι. Πώς ο έρωτας αλλοιώνει τη κρίση και πως η εξουσία τον χαρακτήρα», σχολιάζει η Κατερίνα Μπέη.

Ο Νίκος Περάκης προσθέτει: «Ήταν ιδέα της Κατερίνας Μπέη να γράψει το σενάριο για ένα διαταξικό ερωτικό θρίλερ, με όλα τα κοινωνικά στερεότυπα, που στην Ελλάδα μας, ίσως λόγω στασιμότητας, επαναλαμβάνονται κι έχουν γίνει σχεδόν κώδικες συμπεριφοράς κι επικοινωνίας. Κατά τα άλλα, της υποσχέθηκα να γυρίσω την ταινία, αν το σενάριο είναι κι αστείο. Μετά την απόφαση του ΕΚΚ και της ΕΡΤ να συμπράξουν, δεν μ΄ έπαιρνε να κάνω τον δύσκολο».

Στο καστ των ηθοποιών εκτός από τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη και τη Φιόνα Γεωργιάδη, συμμετέχουν οι: Πάνος Μουζουράκης, Τόνια Σωτηροπούλου, Τζένη Θεωνά, Ανδρέας Κωνσταντίνου, Βάσω Καβαλιεράτου, Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης και η Μαρία Αλιφέρη.

«Υπήρχε ένα στοίχημα στον συγκεκριμένο ρόλο, γιατί είναι ένας άνθρωπος που έχει μία σειρά από αρετές και μία σειρά από μεγάλα ελαττώματα. Δεν έχει καθόλου ηθικό βάθος. Το δύσκολο στον συγκεκριμένο ρόλο είναι να τον κάνεις ανθρώπινο και να μπορεί ο θεατής, βλέποντας την ταινία, να αναγνωρίζει τα λάθη του και τα πάθη του και τα όσα καθρεπτίζονται στον ήρωα από τη ζωή σε αυτή τη χώρα», σχολιάζει ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης για τον χαρακτήρα που υποδύεται.

Ο ρόλος της Τζορτζίνας Τσελέπη σηματοδοτεί το κινηματογραφικό ντεμπούτο της Φιόνας Γεωργιάδη, η οποία σπεύδει να σχολιάσει τη συνεργασία της με τον Νίκο Περάκη: «Συνηθίζω να λέω ότι αν δεν ήξερα ότι ο Νίκος είναι σκηνοθέτης, θα θεωρούσα ότι είναι Γερμανός μαθηματικός. Έχει τέτοια μεθοδικότητα, διαύγεια και οργάνωση που φυσικά και είναι απαιτητικός, αλλά έχει ξεχωριστή τρυφερότητα και ευγενικό τρόπο προς τους ηθοποιούς του για να τους μεταδώσει ό,τι επιθυμεί. Ένας ιδιαίτερα ευφυής άνθρωπος με ήθος και διακριτικότητα. Ο Νίκος είναι για μένα πρότυπο εργατικότητας και αντοχών, είναι από τους πρώτους που φτάνει στο σετ και ακούραστος εγκαταλείπει τελευταίος, είναι πραγματικός καπετάνιος, γι' αυτό αποτελεί έμπνευση».

Η Τόνια Σωτηροπούλου, έρχεται να επιβεβαιώσει τα λόγια της συναδέλφου της: «Αυτά που ξεχωρίζω είναι η αγάπη με την οποία ο Νίκος Περάκης δουλεύει με τους ηθοποιούς και το ocd του, όλα είναι σε τάξη. Ασχολείται με κάθε λεπτομέρεια και είναι τόσο αστείο αυτό!».

Για την Τζένη Θεωνά η συνεργασία με τον Νίκο Περάκη είναι πλέον… θεσμός: «Ο Νίκος είναι ένας πάρα πολύ σημαντικός σκηνοθέτης, που συμβαίνει να είναι και σπουδαίος άνθρωπος. Έχουμε συνεργαστεί πολλές φορές και κάθε μία από αυτές τον αγαπώ και τον θαυμάζω περισσότερο. Αυτό δεν σημαίνει ότι, ενίοτε, δεν είναι καυστικός και αυστηρός, ίσως λόγω της οικειότητας που έχουμε ή επειδή απλά χρειάζεται. Εν κατακλείδι, κάναμε αρκετές συζητήσεις για τον ρόλο και μου έδωσε μεγάλη ελευθερία, σχεδόν όση διεκδίκησα. Κι αυτό είναι υπέροχο>».

Ο Πάνος Μουζουράκης σχολιάζει: «Ήταν τρομερή εμπειρία, ο Νίκος Περάκης είναι εκπληκτικός και σαν άνθρωπος και σαν σκηνοθέτης, με το χαμόγελο στο στόμα, ακόμα κι αν ήθελε να μας σπάσει το κεφάλι. Διατηρεί την ψυχραιμία του πάντα, ποντάρει στο φιλότιμο, την αγάπη και τον σεβασμό μας, που φυσικά τα έχει, γιατί έχει ένα μεγάλο έργο κινηματογραφικά και είναι καταπληκτικός άνθρωπος».

Η Κατερίνα Μπέη δεν φαίνεται να διαφωνεί: «Ο Νίκος, επειδή ο ίδιος δεν αφήνει τίποτα στην τύχη, έχει ανάγκη να κατανοήσει ακριβώς το τι, το πως και το γιατί [...]. Ο Περάκης είναι ο ορισμός του τελειομανούς. Θέλει να ελέγχει τα πάντα, από το αν είναι σιδερωμένο το πουκάμισο του τελευταίου κομπάρσου, μέχρι αν είναι«σωστό» ένα τασάκι που παίζει στο πλάνο και λόγω ιδιότητας, αφού έχει υπάρξει σκηνογράφος ενδυματολόγος. Πόσο μάλλον όταν αποφασίζει να σκηνοθετήσει κάτι που δεν ήταν δικό του. Αυτό είναι η «ευκολία» και η «δυσκολία» του ταυτόχρονα».   

Οι στίχοι και η μουσική φέρουν την υπογραφή του Δημήτρη Κοντόπουλου, ενώ το τραγούδι των τίτλων, «Στον Αέρα», ερμηνεύει η Ντέμη.

Η ταινία βγαίνει στις κινηματογραφικές αίθουσες στις 2 Νοεμβρίου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

 


NEWSLETTER