Τετάρτη, 17 Φεβρουαρίου 2016 20:07

20+1 Ταινίες για Όσκαρ: «Spotlight. Όλα στο Φως (Spotlight)» (Βίντεο)

Γράφτηκε από τον
20+1 Ταινίες για Όσκαρ: «Spotlight. Όλα στο Φως (Spotlight)» (Βίντεο)

Λίγο πριν την απονομή των βραβείων Όσκαρ, σας παρουσιάζουμε τις 20+1 πιο σημαντικές ταινίες του 2015.

Μέρος 12: «Spotlight. Όλα στο Φως (Spotlight)»

Σκηνοθεσία: Τομ Μακάρθι
Ηθοποιοί: Μαρκ Ράφαλο, Μάικλ Κίτον, Ρέιτσελ ΜακΆνταμς, Λιβ Σράιμπερ

Η υπόθεση: H πραγματική ιστορία της βραβευμένης με Pulitzer μάχιμης δημοσιογραφικής ομάδας με το όνομα “Spotlight”, που το 2002 σόκαρε την κοινή γνώμη της Βοστώνης στις Η.Π.Α. αποκαλύπτοντας ένα σκάνδαλο παιδεραστίας στους κόλπους της καθολικής εκκλησίας στο οποίο εμπλέκονταν πάνω από 70 ιερείς.



Γιατί να πάρει το Όσκαρ;

Άλλη μια ταινία βασισμένη σε σκάνδαλο τις προηγούμενης δεκαετίας. Εδώ όμως έχουμε να κάνουμε με θρησκεία , και τα πράγματα είναι αρκετά πιο δύσκολα. Θυμίζοντας περισσότερο πολιτικό θρίλερ, το ”Spotlight” επικεντρώνεται στο πως μια μικρή λεπτομέρεια σε ένα φαινομενικά τυχαίο έγκλημα μπορεί να ξεσκεπάσει, κατόπιν σκληρής έρευνας και επίμονης, μια συνωμοσία παγκοσμίου διάστασης και ένα πολύ σοβαρό πλήγμα στον θεσμό της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας.

Ο Μαρκ Ράφαλο και ο Μάικλ Κίτον πρωτοστατούν σε εξαιρετικές ερμηνείες, ο πρώτος πιο δυναμικός, εκφράζει το κοινό αίσθημα του θυμού και της ανάγκης για δικαιοσύνη, ενώ ο δεύτερος προσφέρει το παράδειγμα του ηθικού και επαγγελματία δημοσιογράφου. Το υπόλοιπο καστ εκπληρώνει τον στόχο της υποστήριξης των δυο πρωταγωνιστών αν και ειδική μνεία πρέπει να γίνει στον Λιβ Σράιμπερ στο ρόλο του νέου εβραίου αρχισυντάκτη που έχει κληθεί να αλλάξει την πτωτική πορεία της εφημερίδας “Boston Globe” και να αντιμετωπίσει το αντισημιτικό κλίμα σε μια καθαρά χριστιανοκαθολική πόλη με βαθιές ρίζες στην θρησκεία και την παράδοση.

 

Στην τελική πρόκειται για ένα θρίλερ «αργης καυσης» που κράτα τον θεατή σε αγωνία, όχι τόσο για το αποτέλεσμα όσο για το πως μπορεί να υπήρξε τέτοια συνωμοσία από έναν θεσμό που εκφράζει την αγάπη και την πίστη.


Από την άλλη όμως…

Αντίθετα από άλλα θρίλερ, εδώ δεν υπάρχει η μεγάλη ανατροπή στο τέλος, ούτε η υπόθεση καταλήγει σε μια ικανοποιητική λύση. Επίσης σαν ταινία, λειτουργεί περισσότερο σαν ένα ερέθισμα που βάζει το κοινό να σκεφτεί και να αναθεωρήσει απόψεις και ιδέες παρά σαν κάθαρση και λύση.



Τα προγνωστικά.

Αν και έλαβε πολλές υποψηφιότητες, πολύ δύσκολα θα λάβει ένα εκ των βραβείων «Καλυτερης Ταινιας», «Σκηνοθεσίας», «Μοντάζ» και «Β’ Γυναικείου Ρολου», περισσότερες πιθανότητες έχει στο «Β’ Αντρικού Ρολου» και «Πρωτότυπου Σεναρίου. 

Δείτε το Μέρος 1ο: «Η Επιστροφή (The Revenant)»

Δείτε το Μέρος 2ο: «Οι Μισητοί Οκτώ (The Hateful Eight)»

Δείτε το Μέρος 3ο: «Η Γέφυρα των Κατασκόπων (Bridge of Spies)» 

Δείτε το Μέρος 4ο: «Κριντ: Η Γέννηση Ενός Θρύλου (Creed)»

Δείτε το Μέρος 5ο: «Το Κορίτσι από τη Δανία (The Danish Girl)»

Δείτε το Μέρος 6ο: «Το Δωμάτιο - (Room)»

Δείτε το Μέρος 7ο: «Sicario: Ο Εκτελεστής»

Δείτε το Μέρος 8o: «Στηβ Τζομπς - Steve Jobs»

Δείτε το Μέρος 9o: «Carol»

Δείτε το Μέρος 10o: «Το Μεγάλο Σορτάρισμα (The Big Short)» 

Δείτε το Μέρος 11o: «Η Διάσωση (The Martian)»

Ψηφίστε εδώ τα δικά σας Όσκαρ!   

 


NEWSLETTER