Παρασκευή, 14 Οκτωβρίου 2016 21:35

Το Gazarte "κλείνει" 10 χρόνια και το γιορτάζει

Γράφτηκε από την
Το Gazarte "κλείνει" 10 χρόνια και το γιορτάζει

Το Gazarte γιορτάζει δέκα χρόνια και αλλάζει. Με νέα ταυτότητα και περισσότερες από 150 εκδηλώσεις μέσα στην χρονιά που έρχεται. Με εκλεκτούς καλεσμένους, Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες που το στήριξαν από την αρχή σχεδόν της λειτουργίας του, καθώς κι άλλα σπουδαία ονόματα της jazz, soul και world μουσικής, που θα εμφανιστούν για πρώτη φορά στις σκηνές του.

Με μότο της φετινής σεζόν «Τα μάτια στραμμένα στο Gazarte», οι ιδιοκτήτες του Γιάννης και Λεωνίδας Πετρόπουλος παρουσίασαν το επετειακό πρόγραμμα, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στον ανανεωμένο πολυχώρο στο Γκάζι (13/10). Δίπλα τους, στο κεντρικό πάνελ βρέθηκαν ο Σταύρος Ξαρχάκος, ο Διονύσης Σαββόπουλος, η Άλκηστις Πρωτοψάλτη, η Λίνα Νικολακοπούλου, η Ευανθία Ρεμπούτσικα, η Έλλη Πασπαλά και ο Στέφανος Κορκολής, οι οποίοι μαζί με τους ιδιοκτήτες έκαναν μία αναδρομή στις πιο σημαντικές στιγμές της δεκαετίας που πέρασε.

«Αποφασίσαμε να φτιάξουμε κάτι δικό μας, βάζοντας δικούς μας κανόνες, χωρίς να μιμηθούμε κανέναν και τίποτα» είπε ο Γιάννης Πετρόπουλος αναφερόμενος στο Gazarte, Athens Cultural Hub, το οποίο ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Οκτώβριο του 2006 όταν η άλλοτε βιομηχανική περιοχή της Αθήνας άρχιζε να αναπτύσσεται γύρω από το γνωστό συγκρότημα του παλιού εργοστασίου φωταερίου, που μέχρι τότε αποτελούσε το σήμα κατατεθέν της.

Αρχικά, ως χώρος εστιατορίου και στη συνέχεια ως χώρος ανάγνωσης και πώλησης βιβλίων και δίσκων, το Gazarte παρουσίασε από νωρίς ένα ιδιαίτερο βιβλιοπωλείο - δισκοπωλείο στο ισόγειό του με εκλεκτούς τίτλους, συλλεκτικά βινύλια και σπάνιες εκδόσεις. Πολύ σύντομα, επεκτάθηκε στο διπλανό κτίριο με στόχο την διοργάνωση ξεχωριστών live για Έλληνες και διεθνείς καλλιτέχνες στα πρότυπα των γνωστών music clubs του Λονδίνου και της Νέας Υόρκης. Από την σκηνή του πέρασαν παγκοσμίου φήμης ονόματα (όπως οι: Michel Legrand, Cassandra Wilson, Dianne Reeves, Kronos Quartet, Αl Di Meola, Dee Dee Bridgewater, Manu Dibango, José Feliciano, Ute Lemper, Rodrigo y Gabriela, Avishai Cohen, Amadou & Mariam, Orchestra Baobab, Imany, Mario Biondi κ.ά.), αλλά και σημαντικοί Έλληνες καλλιτέχνες με προγράμματα που έκαναν πρεμιέρα στο Gazarte, απολύτως ενταγμένα στη φιλοσοφία του χώρου (Σ. Ξαρχάκος, Δ. Σαββόπουλος, Δ. Γαλάνη, Α. Πρωτοψάλτη, Ε. Αρβανιτάκη, Γ. Χαρούλης ανάμεσα σε άλλους).

«Ξεκινήσαμε από το βασικό, δηλαδή όλα να υποστηρίζουν την παράσταση: να μην εμποδίζεται από σερβιτόρους, να ξεκινάει χωρίς καθυστέρηση, να μην υπάρχει καπνός στο χώρο, να μην ξεπερνάει σε διάρκεια τις τρεις και τέσσερις ώρες, ώστε να μην προκαλεί εξάντληση στον επισκέπτη. Βάλαμε υψηλούς στόχους, να φιλοξενήσουμε ωραίες μουσικές που ν’ αρέσουν και σ’ εμάς. Αυτό μας το αναγνώρισαν οι Έλληνες καλλιτέχνες, αλλά μετά πήραμε θάρρος και θέλαμε να βγούμε και εκτός συνόρων. Και το κερδίσαμε κι αυτό το στοίχημα» σημείωσε ο Γιάννης Πετρόπουλος.

Παράλληλα, μίλησε για τις παραστάσεις που θα δούμε αυτήν την χρονιά, δίνοντας το στίγμα της επόμενης δεκαετίας. Αφήνοντας την υπόσχεση ότι έχουμε να περιμένουμε πολλές εκπλήξεις, παρουσίασε ένα σημαντικό μέρος του φετινού καλλιτεχνικού προγράμματος με τις μετακλήσεις ξένων καλλιτεχνών για τους προσεχείς μήνες του 2016 και του 2017, στο Main και στο Roof Stage. Επίσης, ξεχωριστή αναφορά έγινε από τον Ξενοφώντα Ραράκο στο νέο κύκλο παραστάσεων που θα φιλοξενεί το Theater Stage (πρώην cinema), με την επιμέλεια του ίδιου και σημαντικών καλλιτεχνών.

«Νιώθουμε τυχεροί φέτος. Όχι μόνον γιατί συμπληρώνονται 10 χρόνια από τότε που δημιουργήσαμε αυτόν τον πολυχώρο, αλλά και γιατί θα μας τιμήσουν σπουδαίοι καλλιτέχνες από όλον τον κόσμο. Πετύχαμε όλα αυτά τα χρόνια να μπούμε στο πλάνο τους ως χώρος, να μας επιλέγουν και αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο για μια χώρα όπως η Ελλάδα» είπε από την πλευρά του ο Λεωνίδας Πετρόπουλος. Αναφέρθηκε επίσης και στην νέα ενότητα που εγκαινιάζεται από φέτος στο Roof Stage, το «Jazz Sundays Go Global» που "θα δώσει βήμα σε καταξιωμένους jazz καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο αλλά και σε νέους μουσικούς και θα προσφέρει την δυνατότητα στο κοινό να παρακολουθήσει ωραίες συναυλίες με πολύ φτηνό εισιτήριο". Ακόμα, όπως ανακοίνωσε, θα πραγματοποιηθούν παράλληλα live και workshops σε συνεργασία με τα Ωδεία Musicfor και Μουσικής Πράξης, ενώ μια φορά το μήνα θα παίζει στο Roof Stage, με ελεύθερη είσοδο, η all star μπάντα του Ωδείου Musicfor. «Αυτά και πολλά live ακόμα, που θα ανακοινωθούν στην πορεία, αποτελούν ένα πλούσιο πρόγραμμα το οποίο απευθύνεται στο κοινό, που μας τίμησε όλα αυτά τα χρόνια και ελπίζουμε να συνεχίσει να μας τιμά και να μεγαλώσει κι άλλο» πρόσθεσε.

Ο Διονύσης Σαββόπουλος ήταν από τους πρώτους καλλιτέχνες που φιλοξένησε η μουσική σκηνή όταν «ακόμα στην περιοχή δεν υπήρχε τίποτα, την έλεγαν Γκαζοχώρι. Κι απ’ το Γκαζοχώρι βρεθήκαμε να πατάμε στο ″τέρμα τα γκάζια″! Όταν άνοιξε το Gazarte, λες και ήταν συνεννοημένα όλα τα μουσικά ρεύματα και κατέφτασαν ζωηρά - ζωηρά, η κλασική μουσική, τα έντεχνα, οι μπαλάντες, τα ροκ. Κι έπειτα ήρθαν Άγγλοι, Γάλλοι, Πορτογάλοι. Όταν πρωτοέπαιξα εδώ, η ατμόσφαιρα ήταν σαν μια διακτινισμένη μπουάτ, ένα θρίαμβος της κοινότητας, η συλλογικότητα αυτοπροσώπως» είπε ο ίδιος και ευχήθηκε «ολοψύχως να τα εκατοστήσει το Gazarte!»

Η Άλκηστις Πρωτοψάλτη μίλησε για την πολιτιστική αύρα που πάντα εξέπεμπε αυτός ο χώρος: "Με συγκινούσαν ακόμη και οι πέτρες του, γιατί μου θύμιζαν κάτι από παλιά Ελλάδα. Κι εύχομαι να γκρεμίζεται και να χτίζεται για πολλά ακόμα χρόνια, εύχομαι το Gazarte να κρατήσει για πολύ"!

Φέτος, το Gazarte θα παρουσιάσει, μεταξύ άλλων, συναυλίες των Sara Gazarek, Gadjo Dilo, Ian Ikon, Jan Van, Asaf Avidan, Jose Feliciano, Al di Meola, Julian Lage Trio, Bill Evans, Vassilikos, Α. Πρωτοψάλτη - Στ. Κορκολή, Ε. Ρεμπούτσικα - Ε . Πασπαλά, Ε. Αρβανιτάκη, Δ. Γαλάνη και Δ. Σαββόπουλου.

Ακόμη, το Theater Stage θα φιλοξενήσει τέσσερις νέες παραγωγές: "Η Σονάτα του Σεληνόφωτος" του Γιάννη Ρίτσου σε μουσική Σταύρου Ξαρχάκου, "Η Μήδεια του Έρωτα" σε σκηνοθεσία Λευτέρη Γιοβανίδη, "8 Ρώσοι ποιητές τραγουδούν ελληνικά" σε μουσική ενορχήστρωση Δάφνης Αλεξανδρή και καλλιτεχνική διεύθυνση Λίνας Νικολακοπούλου, καθώς και τη θεατρική μεταφορά της ταινίας του Ρένου Χαραλαμπίδη "Φτηνά Τσιγάρα", σε σενάριο και σκηνοθεσία δική του με ερμηνεύτρια την Έλλη Πασπαλά.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της φετινής χρονιάς του Gazarte στο: http://gazarte.gr/

APE-MPE


NEWSLETTER