Τετάρτη, 23 Νοεμβρίου 2016 10:15

Ποιες ταινίες διεκδικούν φέτος το βραβείο LUX του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Γράφτηκε από την
Ποιες ταινίες διεκδικούν φέτος το βραβείο LUX του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Η πολιτική τραγικο-κωμωδία της Γερμανίδας σκηνοθέτιδας Maren Ade, «Toni Erdmann», η μαρτυρία μιας νέας κοπέλας από την Τυνησία στην ταινία «Με τα μάτια ανοιχτά» (À peine j'ouvre les yeux) από την Leyla Bouzid και η ταινία κινουμένων σχεδίων «Εγώ ο Κολοκυθάκης» (Ma Vie de Courgette) από τον Ελβετό σκηνοθέτη Claude Barras, είναι υποψήφιες για το Βραβείο Κινηματογράφου LUX 2016, που απονέμει κάθε χρόνο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Στην ταινία «Toni Erdmann» η καριερίστα Ινές έρχεται αντιμέτωπη με τον ανέμελου χαρακτήρα του πατέρα της και, μέσα από μία σειρά καταστάσεων, καταλαβαίνει ότι αξίζει μία θέση στη ζωή της.

Στην ταινία της Bouzid, ξεδιπλώνεται η ιστορία της 18χρονης Φάρα, λίγους μήνες πριν από την Αραβική Άνοιξη. Μόλις έχει αποφοιτήσει από το σχολείο, η οικογένεια της βλέπει σε αυτή, μία μελλοντική γιατρό, ωστόσο, η ίδια τραγουδά σε μία μπάντα ροκ τραγούδια πολιτικού περιεχομένου. Πρόκειται για μια συμπαραγωγή Τυνησίας, Βελγίου και Γαλλίας.

Η ταινία κινουμένων σχεδίων «Εγώ ο Κολοκυθάκης», είναι η πρώτη ταινία του είδους της υποψήφια το βραβείο Lux. Εξιστορεί τις περιπέτειες ενός 9χρονου αγοριού, που μένει ορφανό και πρέπει να ζήσει με άλλα ορφανά αγοράκια σε ανάδοχες οικογένειες αλλά καταφέρνει στο τέλος να βρει την πραγματική αγάπη.

Κάθε χρόνο, οι 3 επικρατέστερες ταινίες υποτιτλίζονται στις 24 επίσημες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στόχος είναι να κοινοποιηθεί η ποικιλομορφία και ο πλούτος του ευρωπαϊκού κινηματογράφου σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό Ευρωπαίων πολιτών και να αποτελέσει βάση για συζήτηση και διάλογο για θέματα και κρίσιμα ζητήματα της εποχής μας που απασχολούν από κοινού τις ευρωπαϊκές κοινωνίες, τα οποία πραγματεύονται οι ταινίες του Βραβείου LUX.

Η τελετή των βραβείων LUX πραγματοποιείται σήμερα στο πλαίσιο της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Την ταινία που λαμβάνει το βραβείο επιλέγουν οι ευρωβουλευτές και η βράβευση γίνεται κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER