Κυριακή, 27 Νοεμβρίου 2016 12:24

Θεσσαλονίκη: Εκδήλωση για τους Μουσικούς του Ολοκαυτώματος

Γράφτηκε από την
Θεσσαλονίκη: Εκδήλωση για τους Μουσικούς του Ολοκαυτώματος

Εκδήλωση μνήμης στο Ολοκαύτωμα, με θέμα «Μουσική και Μουσικοί του Ολοκαυτώματος» θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 9 το βράδυ στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του κύκλου μουσικής δωματίου του Οργανισμού.

Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης, ο Θωμάς Σλιώμης, θα αναφερθεί σε διάλεξή του στο καλλιτεχνικό κίνημα στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Τερεζίν της Τσεχίας, από το 1941 έως το 1945, ενώ θα ακολουθήσει παρουσίαση μουσικών έργων για κουαρτέτο εγχόρδων.

Μέσα από την ιστορία του στρατοπέδου συγκέντρωσης της Τερεζίν εξελίχθηκε το φαινόμενο της ανάπτυξης μουσικών κινήσεων, που έγιναν κίνημα με άξονα τη μουσική μέσα στο στρατόπεδο, από τα τέλη του 1941 μέχρι τη διάλυσή του, το 1945. Έγκλειστοι συνθέτες έγραφαν μουσική, δεκάδες μουσικοί ερμήνευαν έργα κλασικής και τζαζ μουσικής, δάσκαλοι οργάνωναν χορωδίες και δίδασκαν όργανα, φωνητική, αρμονία και θεωρία.

Οι μουσικοί της Τερεζίν δημιουργούσαν, αλλά ταυτόχρονα αντιστέκονταν στη βία και τον ολοκληρωτισμό, με βασικό τους όπλο τη μουσική, και πολλές φορές αυτό αποτελούσε κομμάτι της επιβίωσης αρκετών κρατουμένων. Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα παρουσιαστεί αυτό το ξεχωριστό κομμάτι της ιστορίας και θα παρουσιαστούν έργα μουσικών της.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER