Πέμπτη, 12 Ιανουαρίου 2017 15:32

Το Μουσείο Ακρόπολης τιμά την επέτειο των 1.900 χρόνων από την άνοδο στον θρόνο του αυτοκράτορα Αδριανού

Γράφτηκε από την
Το Μουσείο Ακρόπολης τιμά την επέτειο των 1.900 χρόνων από την άνοδο στον θρόνο του αυτοκράτορα Αδριανού

 

Με μια λιτή αλλά εντυπωσιακή μουσειακή παρουσίαση ενός έξοχου πορτρέτου του Αδριανού, που είχε βρεθεί το 1933 στη λεωφόρο Συγγρού, αλλά και με ένα ενδιαφέρον βίντεο, στο οποίο αναδεικνύεται το τεράστιο οικοδομικό του πρόγραμμα για την Αθήνα του 2ου αιώνα μΧ, το μουσείο Ακρόπολης τιμά την επέτειο των 1.900 χρόνων από την άνοδο στον θρόνο του φιλαθήναιου αυτοκράτορα.

Το έργο του Αδριανού σηματοδοτεί την αναγέννηση των ελληνικών Γραμμάτων και Επιστημών στα χρόνια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Η παρουσίαση θα διαρκέσει από 15.1.2017 έως 31.3.2017, με τους επισκέπτες να μπορούν να την παρακολουθήσουν στο ισόγειο του μουσείου, ελεύθερα, καθημερινά κατά τις ώρες λειτουργίας του. Το βίντεο είναι παραγωγής του μουσείου Ακρόπολης.

Λίγα λόγια για το οικοδομικό πρόγραμμα που πραγματοποίησε ο αυτοκράτορας Αδριανός για την Αθήνα του 2ου αιώνα μ Χ.

• Πύλη Αδριανού. Πάνω στον αρχαίο δρόμο από την Ακρόπολη στο Ολυμπιείο υψώθηκε μια διώροφη πύλη που έδειχνε το όριο ανάμεσα στην παλιά Αθήνα (την πόλη του Θησέα) και στη νέα πόλη (την πόλη του Αδριανού). Η αθηναϊκή Νεάπολη απλώνεται κάτω από το Ζάππειο και τον Εθνικό Κήπο. Έως τώρα οι ανασκαφές έχουν εντοπίσει πολυτελείς επαύλεις, λουτρά και ένα γυμνάσιο.

• Ναός Ολυμπίου Διός. Το 131/2 μΧ, σε μια λαμπρή τελετή, ο Αδριανός εγκαινίασε στο πανάρχαιο τέμενος του Ολυμπίου Διός, το ναό του θεού, που είχε αρχίσει να χτίζεται τον 6ο αι. πΧ, αλλά ολοκληρώθηκε μόνο με την παροχή τεραστίων πιστώσεων από τον αυτοκράτορα. Ο γιγαντιαίος κορινθιακός ναός απέναντι από την Ακρόπολη ήταν διπλάσιος σε μέγεθος από τον Παρθενώνα και στο εσωτερικό του στήθηκε το χρυσελεφάντινο άγαλμα του Διός.

• Αναβίωση κλασικής Ελλάδας. Προγραμματισμένα κάλεσε το 131/2 μΧ τις ελληνικές πόλεις, να μετάσχουν σ’ ένα μόνιμο «Συνέδριον των Πανελλήνων» με έδρα την Αθήνα. Σκοπός αυτού του Πανελληνίου ήταν η αναβίωση της κλασικής Ελλάδας και η ενίσχυση του γοήτρου των Ελευσινιακών Μυστηρίων. Ο ίδιος ο αυτοκράτορας λατρεύτηκε ως Πανελλήνιος.

• Πάνθεον. Ένα πολύ σημαντικό κτίριο του Αδριανού στην Αθήνα ήταν το Πάνθεον (θεοῖς τοῖς πᾶσιν ἱερόν κοινόν), όπου ήταν αναγεγραμμένες αναφορές για όλα τα ιερά κτίρια, τα αναθήματα και τις δωρεές του αυτοκράτορα προς τις πόλεις των Ελλήνων, αλλά και των Βαρβάρων. Το Πάνθεον ταυτίστηκε με τα εντυπωσιακά ερείπια ενός τρίκλιτου ναού στην οδό Αδριανού στην Πλάκα.

• Βιβλιοθήκη. Στην καρδιά της Αθήνας ανάμεσα στη Αγορά και την Ακρόπολη, σε μια έκταση 10.000 τμ ο Αδριανός έχτισε το περίφημο συγκρότημα της Βιβλιοθήκης που διέθετε, εκτός από το τριώροφο βιβλιοστάσιο, αναγνωστήρια, χώρους διδασκαλίας, στοές για φιλοσοφικούς περιπάτους, κήπους και τεχνητή λιμνούλα για αναψυχή. Στόχος του αυτοκράτορα ήταν να δημιουργήσει ένα χώρο πανεπιστημιακών σπουδών αντάξιο της φήμης της αρχαίας Αθήνας στα Γράμματα και τις Επιστήμες.

• Υδραγωγείο. Ο Αδριανός αντιμετώπισε το θέμα της υδροδότησης της νέας Αθήνας κατασκευάζοντας ένα υδραγωγείο μήκους 18 χιλιομέτρων, που μετέφερε τα άφθονα νερά από τις πηγές της Πάρνηθας στο Λυκαβηττό. Εκεί χτίστηκε δεξαμενή 500 κυβικών μέτρων, η οποία επενδύθηκε με πρόσοψη από 4 ιωνικούς κίονες. Η αναμνηστική επιγραφή που χαράχτηκε στο επιστύλιο βρίσκεται σήμερα στον Εθνικό Κήπο.

• Ελευσίνα. Εντελώς ιδιαίτερη εκτίμηση είχε ο Αδριανός για τα Ελευσίνια Μυστήρια στα οποία μυήθηκε και ο ίδιος, ήδη στην πρώτη επίσκεψή του το 124 μΧ. Για να διευκολύνει την πορεία της Ιερής Πομπής προς το ιερό, κατασκεύασε μνημειακή γέφυρα στον Ελευσινιακό Κηφισό, ο οποίος συχνά πλημμύριζε. Η γέφυρα είχε μήκος 50μ, πλάτος 5,30μ και στηριζόταν σε 4 τόξα. Είναι μία από τις ελάχιστες γέφυρες που σώθηκαν από την αρχαιότητα.

ΑΠΕ - ΜΠΕ


NEWSLETTER