Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου 2017 10:48

Ο Raed Yassin ατενίζει νοσταλγικά το μέλλον

Γράφτηκε από την
Ο Raed Yassin ατενίζει νοσταλγικά το μέλλον

Το μέλλον είναι νοσταλγικό, λέει ο εικαστικός και μουσικός από τον Λίβανο Raed Yassin.

Επιστρέφει στην Αθήνα για την τρίτη ατομική του έκθεση με τίτλο «The Future is Nostalgic», στις γκαλερί Καλφαγιάν, από τις 26 Ιανουαρίου.

Στον εικαστικό κόσμο του Yassin η... επιστροφή στο μέλλον έχει αναφορές στην ποπ κουλτούρα, τη μαζική παραγωγή και αιχμές κοινωνικοπολιτικής κριτικής. Όπως στο περιβάλλον που δημιούγησε, με ταινίες εποχής του αιγυπτιακού κινηματογράφου- βαθιά χαραγμένες στο δικό του αλλά και σε όλο το αραβικό υποσυνείδητο- τις κεντημένες σε μεταξωτά υφάσματα παιδικές του αναμνήσεις ανακαλώντας χαμένες φωτογραφίες από τα οικογενειακά του άλμπουμ, τις σκληρές εικόνες μαχών από τον εμφύλιο της χώρας του πάνω σε πορσελάνινα βάζα.

Ο 38χρονος Yassin οδηγεί τώρα στην αθηναϊκή του έκθεση, εικαστικά, τον θεατή στον χώρο της αποπλάνησης και της ερωτικής επιθυμίας. Τα έργα του υπενθυμίζουν με διάθεση χιουμοριστική τον τρόπο που η ερωτική επιθυμία εκφράστηκε στο αστικό τοπίο του 20ου αιώνα, μέσα από κόκκινα φώτα νέον, σκοτεινές κινηματογραφικές αίθουσες, και σκονισμένα ράφια περιπτέρων όπου στιβάζονταν φτηνά περιοδικά. Στις διαφορετικές ενότητες της δουλειάς του, παρουσιάζει και την καινούρια φωτογραφική του σειρά με τίτλο «Sex,Spies and the Suicide Dancer».

Εικαστικός και μουσικός, με συμμετοχές σε σημαντικές εκθέσεις όπως για παράδειγμα στη Μπιενάλε της Σάρζα και στο Μουσείο Γκουγκενχάιμ της Νέας Υόρκης, ο Raed Yassin είναι διεθνώς αναγνωρισμένος. Στην Ελλάδα, εκτός από τις εκθέσεις του, είχε συμμετάσχει την περασμένη χρονιά ως μουσικός στο Borderline Festival της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER