Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου 2017 11:34

Έκθεση «GR80s»: Μια μακρινή και σχετικά κοντινή εποχή

Γράφτηκε από την
Έκθεση «GR80s»: Μια μακρινή και σχετικά κοντινή εποχή

Με τη συνθηματική ονομασία «GR80s» εγκαινιάζεται σήμερα, και θα λειτουργεί έως τις 12/3, στην Τεχνόπολη του δήμου Αθηναίων, στο Γκάζι, η έκθεση «Η Ελλάδα του Ογδόντα». Πρόγραμμα παράλληλων δράσεων θα παρουσιαστεί στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.

Εκτός από την Τεχνόπολη και τη Στέγη, για την προετοιμασία και τη διοργάνωση της έκθεσης συνεργάστηκαν πολλά ελληνικά και διεθνή επιστημονικά ιδρύματα και φορείς. Στόχος των διοργανωτών είναι η ιστορική, κοινωνιολογική και πολιτισμική αναδρομή στην ελληνική δεκαετία του '80, μέσα από ένα υλικό που θα προσφέρει στον επισκέπτη την εμπειρία μιας πρωτότυπης αναβίωσης. Την επιστημονική ευθύνη για την επιμέλεια έχουν ο Βασίλης Βαμβακάς, επίκουρος καθηγητής Κοινωνιολογίας της Επικοινωνίας στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ, και ο Παναγής Παναγιωτόπουλος, επίκουρος καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ.

«Η προϊούσα κρίση της τελευταίας εξαετίας είναι λογικό να οδηγεί σε ένα αντανακλαστικό επιστροφής» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Π. Παναγιωτόπουλος και προσθέτει: «Οι άνθρωποι έχουν την τάση να στρέφονται, κάτω από τέτοιες περιστάσεις, στο παρελθόν, ειδικά σε μια χώρα με περίπλοκες ιστορικές καταβολές».

Γιατί, όμως, επελέγη από το παρελθόν η δεκαετία του '80; «Όντας αρκετά μακρινή και ταυτοχρόνως σχετικά κοντινή, είναι μια δεκαετία που αντιπροσωπεύει τον πυρήνα της αντιπολίτευσης και της δημοκρατίας. Κατά τη διάρκειά της γεννήθηκαν όλα όσα είμαστε σήμερα. Αν το 1974 είναι η πολιτική τομή της μεταπολιτευτικής περιόδου, η δεκαετία του '80 αποτελεί την κοινωνική της επιτομή. Και έχει η ίδια δεκαετία και διεθνή σημασία, συνιστώντας την τελευταία φάση του Ψυχρού Πολέμου: μια εποχή σχετικής ασφάλειας, όπου ο πρώτος λόγος ανήκει στις ατομικές ελευθερίες και στις συγκροτημένες ταυτότητες, χωρίς να έχουν ενσκήψει ακόμη οι βαρβαρότητες του εγγύς μέλλοντος. Θα μπορούσαμε υπό αυτή την έννοια να μιλήσουμε και για μιαν εποχή ανεμελιάς». 

Πολιτική, τρόποι ζωής, τέχνες και τεχνολογία του '80 αποκτούν εκ νέου ζωή στην Τεχνόπολη μέσα από 4.000 εκθέματα και 18 περίπτερα, όπου παρουσιάζονται πλήθος διαδραστικές εφαρμογές, πολλές σπάνιες φωτογραφίες και πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό: από την κατάκτηση του Ευρωμπάσκετ το 1987, τις συγκεντρώσεις με τα πλαστικά σημαιάκια και την εκπομπή του πρώτου ιδιωτικού καναλιού μέχρι τη «νέα δημοσιογραφία» που εισήγαγε το περιοδικό «Κλικ», τον μύθο της μόδας Μπίλι Μπο και τη μετατροπή του τζιν σε καθημερινό φετίχ.

Μεταξύ των σκοπών των διοργανωτών ήταν η δημιουργία μιας εκθεσιακής κοινότητας, η οποία κατόρθωσε να δώσει πρόσβαση σε οργανωμένους και μη συλλέκτες αντικειμένων, εξασφαλίζοντας εκ παραλλήλου τις προϋποθέσεις για τη συνεργασία με ιδρύματα, μουσεία και αρχεία. Μέσω του ανοιχτού καλέσματος στην ιστοσελίδα της έκθεσης συγκεντρώθηκαν περισσότερα από 2.500 αντικείμενα, φωτογραφίες και άλλα οπτικοακουστικά ντοκουμέντα.

Ειδικοί επιμελητές των επιμέρους περιπτέρων είναι οι Λεωνίδας Αντωνόπουλος, Βασίλης Βλασταράς, Μελένια Γιαννούση, Φοίβος Δεληβοριάς, Ορσαλία Ελένη Κασσαβέτη, Κώστας Κατσάπης, Λουκάς Κατσίκας, Κωστής Κορνέτης, Αλέξανδρος Ανδρέας Κύρτσης, Διονύσης Νοταράκης, Γρηγόρης Πασχαλίδης, Κυριάκος Πιερρακάκης, Λαμπρινή Ρόρη, Κώστας Ρουμανιάς, Νικόλας Σεβαστάκης, Κωστής Σταφυλάκης, Κατερίνα Σχινά, Δημήτρης Σωτηρόπουλος, Μαρία Τοπάλη, Κώστας Τσιαμπάος, Έφη Φαλίδα και Βαγγέλης Χατζηβασιλείου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER