Τρίτη, 31 Ιανουαρίου 2017 18:49

"Όλη η Ελλάδα για τον Μίκη" με μουσικούς από Τρίπολη και Κόρινθο

Γράφτηκε από την
"Όλη η Ελλάδα για τον Μίκη" με μουσικούς από Τρίπολη και Κόρινθο

Μερικά από τα αριστουργηματικά έργα του Μίκη Θεοδωράκη θα αποδώσουν για πρώτη φορά 300 χορωδοί απ' όλη την Ελλάδα, συνοδεία συμφωνικής μαντολινάτας, σε μία ιστορική παράσταση- αφιέρωμα στο χορωδιακό Θεοδωράκη, με τίτλο «Όλη η Ελλάδα για τον Μίκη».

Η συναυλία πραγματοποιείται έπειτα από επιθυμία του ίδιου του συνθέτη και υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και θα παρουσιαστεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών τη Δευτέρα 6 και την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου (στις 20.30).

Η παράσταση περιλαμβάνει περίπου 30 τραγούδια από τους κυριότερους ποιητικούς κύκλους που έχει μελοποιήσει ο Μίκης Θεοδωράκης σε χορωδιακή διασκευή και ενορχήστρωση για συμφωνική μαντολινάτα, από το διακεκριμένο μαέστρο Παναγή Μπαρμπάτη, ο οποίος θα διευθύνει και το έργο. Τα κείμενα, ειδικά για την παράσταση έγραψε ο βραβευμένος συγγραφέας και ποιητής Γιώργος Μπλάνας, ενώ τη σκηνοθετική επιμέλεια έχει αναλάβει η Σοφία Σπυράτου.

«Η χορωδιακή παρουσίαση των τραγουδιών μου αποτελεί για μένα πηγή μεγάλης χαράς και συγκίνησης. Για το λόγο αυτόν, θα ήθελα να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες, κατ' αρχήν στον άξιο συνεργάτη και φίλο κ. Μπαρμπάτη, που με τόση αγάπη, ταλέντο και μουσική αρτιότητα ανέλαβε και έφερε σε αίσιο πέρας αυτόν τον άθλο. Επίσης, ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στα μέλη των χορωδιών, τους τραγουδιστές, ηθοποιούς και σκηνοθέτες αυτής της από κάθε άποψη μοναδικής παράστασης, καθώς και σ' όλους εκείνους που συμμετείχαν με οποιονδήποτε τρόπο στην πραγματοποίησή της» αναφέρει ο Μίκης Θεοδωράκης, σε σημείωμα του, που διαβάστηκε στη σημερινή συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση της παράστασης.

Η σκηνοθέτις Σοφία Σπυράτου είπε πως «για εμάς έχει ιστορική σημασία το γεγονός ότι ο Μίκης Θεοδωράκης εξέφρασε την επιθυμία, σε μία συνάντηση που είχαμε, να γίνει πραγματικότητα αυτή η εξαιρετική ιδέα του Π. Μπαρμπάτη ώστε αυτό το έργο να μείνει σαν παρακαταθήκη και να μπορεί να αξιοποιηθεί και στο μέλλον από τις επόμενες γενιές». Από την πλευρά του, ο Παναγής Μπαρμπάτης τόνισε πως «στο κρίσιμο μονοπάτι που περνάει η χώρα μας, έχει συμβολικό χαρακτήρα η συναυλία αυτή, καθώς 300 ψυχές από όλη την Ελλάδα έρχονται στο Μέγαρο Μουσικής για να ενώσουν τις φωνές τους γύρω από το μεγάλο μας δημιουργό, που αποτελεί σύμβολο πολιτισμού της σύγχρονης Ελλάδας. Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε για να τιμήσουμε τον Μ. Θεοδωράκη, έναν άνθρωπο που έδωσε χρώμα στα όνειρά μας και αγωνίστηκε για τη δικαιοσύνη, την ελευθερία και την ανεξαρτησία της χώρας μας».

Στα κείμενα του Γιώργου Μπλάνα ο Μίκης Θεοδωράκης, ως μουσική συνείδηση στο ξύπνημά της, συνομιλεί με την Ελλάδα κι ανακαλύπτει την απεραντοσύνη του προσώπου της, την πανάρχαια αίσθηση της γης και τ' ουρανού και των ανθρώπων, που κλείνουν τα τραγούδια της. Και ορθώνεται και φτιάχνει ένα γιγάντιο τραγούδι με μυριάδες φωνές. Τα κείμενα ερμηνεύουν οι ηθοποιοί Γιάννης Στάνκογλου και Βίκυ Παπαδοπούλου.

«Συμβαίνει σε εξαιρετικές περιπτώσεις η βιογραφία ενός ανθρώπου να γίνεται κομμάτι της τέχνης. Δεν γνωρίζω στη νεότερη ελληνική ιστορία άλλο πρόσωπο του οποίου η ζωή να ταυτίστηκε τόσο πολύ με τον ελληνικό πολιτισμό παρά μόνο τον Διονύσιο Σολωμό και τον Μίκη Θεοδωράκη. Μέσα στο έργο του Σολωμού μπορούμε να αναγνωρίσουμε αυτό που είμαστε. Το ίδιο συμβαίνει και με τον Μ. Θεοδωράκη» ανέφερε ο ποιητής Γιώργος Μπλάνας και πρόσθεσε: «τέχνη χωρίς κάποιο ισχυρό σύμβολο στο κέντρο δεν υφίσταται. Αυτό το κεντρικό σύμβολο για τον Θεοδωράκη ήταν η Ελλάδα, η οποία είχε ένα τρομακτικό εύρος. Στην παράσταση η Ελλάδα που συνδιαλέγεται μαζί του δεν είναι αυτή που έχουμε μάθει από τον Σολωμό. Πρωτοπαρουσιάστηκε στην Ιφιγένεια εν Αυλίδι του Ευριπίδη σαν πρόσωπο μητέρας. Από αυτήν την άποψη ο Μ. Θεοδωράκης είναι μία απολλώνια προσωπικότητα όχι μόνο επειδή συνδύασε τον καλλιτέχνη με τον κοινωνικό αγωνιστή αλλά και επειδή κατάφερε να κρατήσει το επίπεδο της τέχνης του. Τα έργα του δεν επαναλαμβάνονται».

Ο Γιώργος Λιάνης μίλησε για τη σχέση του με το μεγάλο μουσικοσυνθέτη και είπε για την παράσταση πως θα είναι μία συγκινητική βραδιά για όλους τους Ελληνες. «Ο ελληνικός λαός λατρεύει τον Θεοδωράκη. Αυτός ο άνθρωπος έχει αφήσει το χνάρι του στον πολιτισμό. Έφερε την ποίηση στα χείλη των Ελλήνων μέσω της μουσικής του». Όπως ανέφερε μάλιστα, η Βουλή ανέλαβε να τυπώσει το πρόγραμμα το οποίο θα διανέμεται δωρεάν την ημέρα της συναυλίας.

Στην παράσταση συμμετέχουν επίσης, ο Δημήτρης Μπάσης, ο Μίλτος Πασχαλίδης και οι λυρικοί καλλιτέχνες Τζίνα Φωτεινοπούλου, Ελένη Βουδουράκη, Μπάμπης Βελισσάριος και Παντελής Κοντός.

Το πρόγραμμα της συναυλίας, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει τραγούδια από τους ποιητικούς κύκλους Μικρές Κυκλάδες, Επιτάφιο, 'Αξιον Εστί, Επιφάνεια, Όμορφη Πόλη, Αρχιπέλαγος, Πολιτεία, Λιποτάκτες, Χαιρετισμοί και Γειτονιά των Αγγέλων.

Εκτός από τους σολίστ που αναφέρονται παραπάνω και τη Συμφωνική Μαντολινάτα που έχει δημιουργηθεί για τις ανάγκες της παράστασης οι 300 περίπου χορωδοί που θα συμμετάσχουν προέρχονται από τις εξής χορωδίες: Χορωδία SanGiacomo Δήμου Κέρκυρας , Χορωδία Δημοτικού Ωδείου Λάρισας, Χορωδία Δήμου Αργοστολίου ΚΕΔΗΚΕ, Χορωδία Οpus Femina Δήμου Κορινθίων, Χορωδία Ορφέας Τρίπολης, Χορωδία Χίου, Χορωδία Πολιτιστικού Συλλόγου ''Αμύντας'' Φλώρινας, Χορωδία Δήμου Αγ. Παρασκευής , Χορωδία Νέων Δήμου Κηφισιάς, Χορωδία και Μαντολινάτα Αγίου Παντελεήμονος Αχαρνών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER