Τετάρτη, 01 Φεβρουαρίου 2017 11:14

Στην Αθήνα η μεγαλύτερη στον κόσμο συλλογή σπάνιων ιστορικών ενδυμάτων

Γράφτηκε από την
Στην Αθήνα η μεγαλύτερη στον κόσμο συλλογή σπάνιων ιστορικών ενδυμάτων

Την μεγαλύτερη και σπανιότερη στον κόσμο συλλογή, με πάνω από 500 ενδυμασίες, από χαρτί που χρονολογούνται από τον 16ο αιώνα μέχρι σήμερα, θα έχουν την ευκαιρία να δουν όσοι επισκεφθούν αύριο Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου τον μη κερδοσκοπικό, πολιτιστικό οργανισμό, Atopos CVC στο πλαίσιο διήμερης εκδήλωσης που οργανώνει σχετικά με την βιώσιμη κι αειφόρο μόδα με επίκεντρο τον άνθρωπο και το περιβάλλον.

Όπως εξηγεί στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η υπεύθυνη επικοινωνίας, Κίκα Κυριακάκου «έχουμε ετοιμάσει μια παρουσίαση επιλεγμένων χάρτινων ενδυμάτων σε επιμέλεια του Στάμου Φαφαλιού, διευθυντή της Atopos cvc, προβολές κι ένα εργαστήριο για νέους σχεδιαστές και επαγγελματίες από τον χώρο της μόδας».

Η συλλογή μας δεν εκτίθεται μόνιμα στον χώρο αλλά βρίσκεται σε ένα δωμάτιο συντήρησης και φύλαξης και μόνο όταν υπάρχουν εγκαίνια εκθέσεων ή εκδηλώσεις γίνεται μια παρουσίαση. Στην συγκεκριμένη. Θα παρουσιαστεί μια επιλογή φορεμάτων των πιο σπάνιων, όπως ορισμένα ασιατικά κομμάτια με ιδιαίτερη ιστορική αξία, καθώς χρονολογούνται από τον 16ο και 17ο αιώνα», είπε.

Η κ. Κυριακάκου υπογραμμίζει ότι η συλλογή διαθέτει μια ενότητα ασιατικών ενδυμάτων τα οποία έχουν γίνει από βιβλία ή από έντυπα τα οποία κατέγραφαν λογαριασμούς και δημιουργήθηκε με ειδικές πλέξεις κι ειδική επεξεργασία του χαρτιού.

«Οι άνθρωποι εκείνη την εποχή κατασκεύαζαν είτε καζάκες, παντελόνια ή ακόμη και ισοθερμικά εσώρουχα. Εικάζουμε ότι ήταν ισοθερμικά γιατί μάλλον τα φορούσαν σαν εσώρουχα κι ως ενδύματα. Μάλιστα, σε κάποια σημεία φαίνονται ίχνη της σινικής μελάνης. Έχουμε στην συλλογή και κάποια κιμονό που έχουν πάνω τους δείγματα γραφής» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Πιο «πλούσια» σε δημιουργίες από χαρτί είναι η δεκαετία του 1960, οπότε και δημιουργήθηκαν με αφορμή μια τάση που υπήρχε εκείνη την περίοδο να φτιάχνουν φορέματα με έντονα χρώματα ή φορέματα για διαφημιστικούς σκοπούς. «Για παράδειγμα έχουμε στην συλλογή μας φορέματα που έγιναν για να διαφημίζουν κάποιο προϊόν ή ακόμη και για προώθηση καμπάνιας πολιτικών προσώπων όπως του Ρίτσαρντ Νίξον ή του Μπομπ Κένεντι» δηλώνει στο Πρακτορείο η κ. Κυριακάκου.

Στην συλλογή δεν λείπουν και σύγχρονα κομμάτια όπως ορισμένες δημιουργίες του σχεδιαστή Ισέι Μιγιάκι, αλλά και φορέματα από χαρτί από καλλιτέχνες που τα έφτιαξαν με αφορμή συγκεκριμένη έκθεση το 2011.

Πώς είναι το δωμάτιο συλλογής

Τα 500 μοναδικά «διαμάντια» από χαρτί φυλάσσονται σε ένα δωμάτιο με συγκεκριμένη θερμοκρασία - πάντοτε χαμηλή για να συντηρούνται-, ενώ τοποθετούνται σε ειδικά κατασκευασμένες θήκες και κουτιά, αλλά και δυο τραπέζια. Η ιδέα για δημιουργία της συλλογής, όπως δηλώνει η κ. Κυριακάκου, προέκυψε με αφορμή έρευνα που είχε γίνει για έκθεση το 2007 στο ίδρυμα Μπενάκη «κι επειδή είναι κάτι πρωτότυπο και ξεχωριστό ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Atopos, Bασίλης Zηνιαδάκης θέλησε να το εξελίξουμε κι έτσι φτάσαμε μέχρι αυτό το σημείο όχι μόνο με δωρεές αλλά και με αγορά μέσω ηλεκτρονικών δημοπρασιών». 

Μετά το τέλος των εκδηλώσεων τα συλλεκτικά φορέματα θα ξαναμπούνε στις θήκες τους μέχρι το επόμενο event. «Δεν είμαστε μουσείο για να κάνουμε μια μόνιμη έκθεση, αλλά ένας μη κερδοσκοπικός πολιτιστικός οργανισμός που εξυπηρετεί συγκεκριμένους ρόλους. Κάτι τέτοιο δεν συνάδει με την φιλοσοφία μας» ξεκαθαρίζει η κ. Κυριακάκου και διευκρινίζει ότι η Atopos συνεργάζεται και συν-παράγει με μουσεία, γκαλερί και ανεξάρτητους καλλιτέχνες, την εφαρμογή νέων ιδεών με τη μορφή εκθέσεων, εκδόσεων, εγκαταστάσεις και παραστάσεις.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

(Φωτογραφία: Κίκα Κυριακάκου / Atopos CVC)

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


NEWSLETTER