Δευτέρα, 06 Φεβρουαρίου 2017 14:19

Βραδιές ανάγνωσης και ραδιοφώνου

Γράφτηκε από την
Βραδιές ανάγνωσης και ραδιοφώνου

«Εντούτοις, θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι ο χρόνος είναι αρκετά καλός μ' εμάς τους πρόσκαιρους περαστικούς του, αφού μας δίνει την άδεια να πιστέψουμε ότι η σημερινή μέρα μπορεί να είναι η πρώτη των ημερών, και μας αφήνει να τη γιορτάσουμε με χαρούμενα χρώματα, όπως εκείνα στα μανάβικα» γράφει για την 1η Ιανουαρίου ο Εντουάρντο Γκαλεάνο, στο διάσημο βιβλίο του «Οι Μέρες Αφηγούνται» (εκδ. Πάπυρος, μετάφραση Ισμήνη Κανσή).

Από αυτό το ιδιότυπο ημερολόγιο 365 ημερών του Ουρουγουανού συγγραφέα, δώδεκα Έλληνες επιλέγουν κείμενα από τον μήνα που τους αναλογεί και συνομιλούν ζωντανά με τον συγγραφέα Ηρακλή Λογοθέτη, ο οποίος τους προσκαλεί κάθε Τρίτη στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

Η λογοτεχνική ανάγνωση και ο διάλογος ηχογραφούνται σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα του Ιδρύματος και μεταδίδονται από το Δεύτερο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας κάθε Δευτέρα, από τις 20:00 έως τις 21:00, στην εκπομπή «Βραδιές Ανάγνωσης από το Ίδρυμα Κακογιάννη».

Στο λογοτεχνικό σύμπαν και τις ιστορίες του Εντουάρντο Γκαλεάνο, μετά τις δύο πρώτες βραδιές και εκπομπές ανάγνωσης, που ξεκίνησαν με καλεσμένους τον νέο καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Γιώργο Κουμεντάκη (24/1) και τον πρύτανη της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, Πάνο Χαραλάμπους (31/1), στους οποίους αναλογούσαν ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος του Γκαλεάνο, ο Μάρτιος αναλογεί στη Λίνα Νικολακοπούλου.

Η στιχουργός και ποιήτρια θα επιλέξει τα κείμενα που θέλει από τις 31 ημέρες του Μαρτίου και από τις «Μέρες που Αφηγούνται» με τον τρόπο του Γκαλεάνο.

Θα συζητήσει γι' αυτές στις 7 Φεβρουαρίου, από τις 20:00 έως 22:00, στο ίδρυμα Κακογιάννη με τον Ηρακλή Λογοθέτη αλλά και με το κοινό στην εκδήλωση που θα ηχογραφηθεί, όπως πάντα, από το Δεύτερο Πρόγραμμα της ΕΡΑ, για να μεταδοθεί στη ραδιοφωνική εκπομπή «Βραδιές Ανάγνωσης από το Ίδρυμα Κακογιάννη» την επόμενη Δευτέρα (13/2).

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER