Πέμπτη, 06 Απριλίου 2017 22:28

Η Λυδία Κονιόρδου επισκέφτηκε εκθεσιακούς χώρους της documenta 14

Γράφτηκε από την
Η Λυδία Κονιόρδου επισκέφτηκε εκθεσιακούς χώρους της documenta 14

Στη συνέντευξη Τύπου που διοργανώθηκε στο Μέγαρο Μουσικής με αφορμή την επίσημη έναρξη της documenta 14, αλλά και στο Ωδείο Αθηνών, έναν από τους κύριους εκθεσιακούς χώρους της διεθνούς έκθεσης, καθώς και στην πλατεία Αυδή, όπου βρίσκεται το έργο της Kροάτισσας καλλιτέχνιδας Σάνια Ιβέκοβιτς, παραβρέθηκε σήμερα η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λυδία Κονιόρδου.

Όπως ενημερώνει το ΥΠΠΟΑ, η κ. Κονιόρδου, αμέσως μετά τη συνέντευξη Τύπου, επισκέφτηκε στην πλατεία Αυδή το έργο της Kροάτισσας καλλιτέχνιδας που εντάσσεται στο πλαίσιο του πρότζεκτ δημόσιας τέχνης της documenta με τίτλο Monument to Revolution (Μνημείο στην Επανάσταση).

Σε κεντρικό σημείο της πλατείας υπάρχει μία πλατφόρμα χτισμένη από τούβλα που προέρχονται από πρώην βιομηχανικά κτήρια και κατοικίες από εργατικές συνοικίες της Αθήνας και του Πειραιά.

Το έργο έχει άμεση σύνδεση με το μνημείο «για τη Νοεμβριανή Επανάσταση» που σχεδίασε ο Ludwig van de Rohe και το οποίο είχε στηθεί στο Βερολίνο το 1926. Ήταν αφιερωμένο στη Ρόζα Λούξεμπουργκ και τον Καρλ Λίμπκνεχτ και το κατέστρεψαν οι Ναζί το 1935. «Το υλικό του προερχόταν από τούβλα σημαδεμένα από τις σφαίρες των προφασιστικών ομάδων των freicorps», αναφέρει η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ.

«Το εγχείρημα της εικαστικού ήταν να ανακατασκευάσει το αρχικό μνημείο μετατρέποντας το σε αφορμή για νέες μορφές πολιτικής δράσης με έρεισμα την πίστη στους ιστορικούς αγώνες, προσφέροντας, ένα σκηνικό για μελλοντική χρήση», συμπληρώνεται. Πρόκειται για το πρώτο στάδιο του έργου, καθώς στη συνέχεια θα συμπληρωθεί σε πόλεις του κόσμου όπου και θα αποτυπωθεί με αντίστοιχο υλικό και συμβολισμό η κοινωνική τους ιστορία.

«Το έργο της Σάνια Ιβέκοβιτς σημαίνει τη σύνδεση της σημερινής Αθηνάς με την Αθήνα που αντιστάθηκε στον Ναζισμό και στη στέρηση της ελευθερίας και της ισότητας των δικαιωμάτων», τόνισε η υπουργός Πολιτισμού, ενώ ειδικότερα για την documenta 14 υπογράμμισε ότι «είναι μία σημαντική στιγμή για την πόλη. Συνδέει όχι μόνο με τα μεγάλα της μουσεία αλλά και τις περιοχές. Έτσι ώστε να εντοπίσουμε αυτό που είναι σήμερα απαραίτητο στο να ξαναβρούμε τη Ευρώπη και την Ελλάδα».

Στη συνέχεια η κ. Κονιόρδου επισκέφθηκε το Ωδείο Αθηνών στην οδό Ρηγίλλης. «Σε αυτή τη μεγάλη καλλιτεχνική κυψέλη», αναφέρει το υπουργείο Πολιτισμού, «που εκτείνεται σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους του κτηρίου, όλες οι εκφάνσεις του εικαστικού σύμπαντος έχουν εκπροσώπηση (εγκαταστάσεις, ζωγραφική, γλυπτική, περφόμανς κ.α.)». Την υπουργό ξενάγησε η Candice Hopkins σύμβουλος Επιμέλειας της documenta 14.

Η documenta 14 ανοίγει για το κοινό στις 8 Απριλίου μετά τα επίσημα εγκαίνια της έκθεσης στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) από τους πρόεδρους της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Στάινμάγερ και της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER