Τετάρτη, 14 Ιουνίου 2017 16:06

«Ενας κόσμος συναισθημάτων» στο Μουσείο Ακρόπολης

Γράφτηκε από την
«Ενας κόσμος συναισθημάτων» στο Μουσείο Ακρόπολης

Η πρωτοποριακή έκθεση «Ένας κόσμος συναισθημάτων: Αρχαία Ελλάδα, 700 π. Χ. - 200 μ. Χ.» («A World of Emotions: Ancient Greece 700 BC - 200 AD»), που σε λίγες μέρες ολοκληρώνεται στο Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο της Νέας Υόρκης, έρχεται στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, το Μουσείο Ακρόπολης, σε συνεργασία με το Κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάση, προγραμματίζει τη διοργάνωση της παραπάνω έκθεσης κατά το διάστημα από 17 Ιουλίου έως 19 Νοεμβρίου 2017, μια κίνηση που θα δώσει την ευκαιρία σε Έλληνες και ξένους επισκέπτες να γνωρίσουν αυτό το ιδιαίτερα ενδιαφέρον, παγκόσμιο και διαχρονικό θέμα.

Η έκθεση έχει ελάχιστες διαφορές με εκείνη που πραγματοποιείται στις ΗΠΑ, καθώς περιλαμβάνει σχεδόν όλα τα έργα που συμμετείχαν σε αυτήν. Πρόκειται για συνολικά 129 αρχαιότητες από τα σπουδαιότερα μουσεία του κόσμου, όπως το Μουσείο Ακρόπολης, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Λούβρο, το Βρετανικό Μουσείο και τα Μουσεία του Βατικανού. Στόχος της είναι να διερευνήσει τις ιδέες και τις συμπεριφορές των ανθρώπων της κλασικής αρχαιότητας σχετικά με τα συναισθήματα, καθώς και τους τρόπους αποτύπωσής τους.

Οι κύριες εκθεσιακές ενότητες είναι πέντε. Η πρώτη έχει τίτλο «Η τέχνη των συναισθημάτων» και η δεύτερη «Οι χώροι των συναισθημάτων», η οποία διαρθρώνεται σε πέντε υποενότητες: «Τα συναισθήματα στον ιδιωτικό χώρο», «Στο πεδίο της μάχης», «Τα συναισθήματα στον δημόσιο χώρο», «Τα συναισθήματα στους ιερούς χώρους», «Νεκροταφείο: χώρος πένθους και ελπίδας». Ακολουθούν οι ενότητες «Συναισθηματικές συγκρούσεις», «Σκλάβοι των συναισθημάτων» και «Μήδεια».

Το Μουσείο Ακρόπολης αναλαμβάνει την οργάνωση και τον μουσειογραφικό σχεδιασμό της έκθεσης που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων του μουσείου, καθώς και την παραγωγή ψηφιακού υλικού που θα την εμπλουτίσει. Οι ενότητες θα αναπτυχθούν κυκλικά γύρω από έναν πυρήνα και με τη βοήθεια πετασμάτων βαμμένων σε αποχρώσεις του κόκκινου θα αποδοθεί η κλιμάκωση της έντασης των συναισθημάτων όπως αυτή αποτυπώνεται στα αρχαία έργα. Στον κέντρο του πυρήνα θα εκτεθούν τα γλυπτά του Έρωτα και του Πόθου.

ΑΠΕ - ΜΠΕ


NEWSLETTER