Τετάρτη, 09 Μαϊος 2018 11:10

Eurovision - Η απευθείας ανάθεση έφερε τον... απευθείας αποκλεισμό

Γράφτηκε από τον
Eurovision - Η απευθείας ανάθεση έφερε τον... απευθείας αποκλεισμό

Ο πρώτος ημιτελικός της Eurovision έφτασε το βράδυ της Τρίτης στο τέλος του και ο βαθμολογικός πίνακας "μίλησε".

Λίγο μετά τις 22:00 παρακολουθήσαμε τις εμφανίσεις και των 19 χωρών που διαγωνίζονταν σε αυτόν. Ωστόσο από αυτές μόνο οι δέκα κατάφεραν να προκριθούν στον μεγάλο τελικό του Σαββάτου.

Τα πράγματα πήγαν ακριβώς όπως φαίνονταν από την πρώτη πρόβα της Ελένης Φουρέιρα και η Κύπρος προκρίθηκε στον μεγάλο τελικό του διαγωνισμού της Eurovision. Την τελευταία εβδομάδα το "Fuego" είχε σκαρφαλώσει στην τέταρτη θέση στα γραφεία στοιχημάτων και έτσι η πρόκριση του πολύ σωστά θεωρούταν τελειωμένη υπόθεση. Η εκρηκτική Ελένη Φουρέιρα έδωσε τον καλύτερο της εαυτό και προκάλεσε πανικό στο κοινό που την παρακολούθησε!

Δεν συνέβη όμως το ίδιο και με την Ελλάδα. Η Γιάννα Τερζή με το "Όνειρο Μου" δεν κατάφερε να τραβήξει τα βλέμματα και έτσι το τραγούδι της έμεινε εκτός τελικού και το ταξίδι για την ελληνική αποστολή σταμάτησε κάπου εδώ.

Κρίνοντας πάντως από τις αντιδράσεις του κόσμου στην Altice Arena όταν η Γιάννα Τερζή ερμήνευσε το κομμάτι της ο αποκλεισμός φάνταζε πιο έντονος από ποτέ, αφού τα επιφωνήματα και τα χειροκροτήματα ήταν εμφανώς περιορισμένα σε σχέση με τα υπόλοιπα τραγούδια.

Ήταν μια επιλογή με τις "ευλογίες" της ΕΡΤ καθώς με συνοπτικές διαδικασίες αποφάσισε να μην πραγματοποιηθεί διαγωνισμός για το ποιο τραγούδι θα μας εκπροσωπήσει, δίνοντας έτσι τα σκήπτρα από μόνη της στην κόρη του Πασχάλη Τερζή με απευθείας ανάθεση. Ο βασικός λόγος σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά ήταν πως ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας ζήτησε εμπρόθεσμα 20.000 από τις δισκογραφικές εταιρείες ως εγγύηση, μην αφήνοντας έτσι πολλά περιθώρια στις εταιρείες.

Έτσι, η Αρετή Κετιμέ και οι Χοροσταλίτες έμειναν εκτός χωρίς καν να προλάβει το κοινό να ακούσει τις δουλειές τους, έχοντας αναμφίβολα κομμάτια που θα μπορούσαν να κάνουν την διαφορά στη Eurovision. Ιδίως το παραδοσιακό συγκρότημα με το "Από την Θράκη ως την Κρήτη" άξιζε μιας καλύτερης αντιμετώπισης αφού αν το κομμάτι έκανε την εμφάνιση του ανάμεσα στα υπόλοιπα υποτονικά το μόνο σίγουρο είναι πως θα ξεχώριζε ευχάριστα.

Να θυμίσουμε πως στο ίδιο έργο θεατές είχαμε γίνει το 2016, όταν οι Argo και πάλι με απευθείας ανάθεση αποκλείστηκαν στον ημιτελικό, εκπροσωπώντας μας με ένα μέτριο τραγούδι. 

Δεν θα ήταν λοιπόν καλό και δίκαιο το ίδιο το κοινό να επιλέγει για το ποιος επιθυμεί να εμφανιστεί σε κάποιο διαγωνισμό από το να του παρουσιάζεται σαν... Φάντης Μπαστούνης από το πουθενά ένας καλλιτέχνης;

Αν μη τι άλλο θα ήταν μια πιο αξιοκρατική κίνηση και σίγουρα δεν θα άφηνε "παράθυρα" για στημένες επιλογές...


NEWSLETTER