Τρίτη, 22 Ιανουαρίου 2019 17:12

Σε αδιέξοδο η συνάντηση της Υπ. Πολιτισμού Μ. Ζορμπά με εκπροσώπους του ΣΕΗ

Γράφτηκε από την
Σε αδιέξοδο η συνάντηση της Υπ. Πολιτισμού Μ. Ζορμπά με εκπροσώπους του ΣΕΗ

Σε κλίμα έντασης και αδιεξόδου πραγματοποιήθηκε σήμερα η συνάντηση της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Μυρσίνης Ζορμπά, με εκπροσώπους του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ), στο αμφιθέατρο του ΥΠΠΟΑ, σχετικά με το θέμα των συνεχιζόμενων στάσεων εργασίας στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ).

Στη συνάντηση παρέστησαν επίσης ο Γενικός Γραμματέας Εργασίας Ανδρέας Νεφελούδης, ο πρόεδρος του ΔΣ του ΚΘΒΕ 'Αρης Στυλιανού, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ Γιάννης Αναστασάκης, καθώς και δικηγόροι των δυο πλευρών.

Αιχμή του δόρατος των κινητοποιήσεων του ΣΕΗ, που έχει ως αποτέλεσμα οι σκηνές του ΚΘΒΕ να παραμένουν κλειστές επί σχεδόν ένα μήνα, είναι το αίτημα για την υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ). Συγκεκριμένα, όπως φάνηκε από τη συνάντηση, ένα λίγο περίπλοκο νομικό ζήτημα που αφορά τη διατύπωση επιφύλαξης(ή τη μη διατύπωση όπως ζητάνε οι ηθοποιοί) στη ΣΣΕ, από πλευράς του προέδρου του ΔΣ και του καλλιτεχνικού διευθυντή του ΚΘΒΕ σχετικά με τις δικαστικές αγωγές που έχουν καταθέσει 78 ηθοποιοί εναντίον του Θεάτρου, τον Δεκέμβριο του 2017. Οι αγωγές των ηθοποιών έγιναν προκειμένου να λάβουν αναδρομικά, για το χρονικό διάστημα 2012-2017, τη μείωση του 10% των αποδοχών τους η οποία, σύμφωνα με την άποψη των διαδίκων ηθοποιών, δεν θα έπρεπε να ισχύει. Ωστόσο, όπως έγινε γνωστό από πλευράς ΥΠΠΟΑ, στη ΣΣΕ που υπέγραψε ο ΣΕΗ, υπό την ίδια μάλιστα διοίκησή του, με το Εθνικό Θέατρο, περιλήφθηκε ρητά η αποδοχή της εφαρμογής των ανωτέρων νομοθετικών ρυθμίσεων.

Η κ. Ζορμπά, αφού τόνισε ότι «από τον ρόλο της εποπτείας και όχι της παρέμβασης, ο τρόπος που χειρίστηκε η διοίκηση του ΔΣ και ο διευθυντής του ΚΘΒΕ τη συγκεκριμένη υπόθεση είναι για μένα πολύ υπεύθυνος και διαυγής», ξεκαθάρισε τα εξής: «Στο τραπέζι υπάρχει ως κι αυτή τη στιγμή που συζητάμε -δεν ξέρουμε αν θα υπάρχει και αύριο- μια πρόταση για τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, η οποία δεν έχει καθόλου διαφορετικούς όρους από αυτή που ισχύει (σσ. εκτός από τη διατύπωση επιφύλαξης, που αφορά τις δικαστικές εξελίξεις). Κι εγώ ρωτάω, αν δεν υπάρχουν δεύτερες σκέψεις, αυτή η ανάγκη να υπάρχει επιφύλαξη σε τι εμποδίζει; Από τη στιγμή που όλοι ξέρουμε πως όταν υπογράφουμε κάποιο χαρτί και λέμε "με κάθε επιφύλαξη" μπορούμε να επικαλεστούμε την επιφύλαξή μας. Με αυτή την έννοια λέω ότι θα ήταν πάρα πολύ σωστό να σκεφτείτε και την εργασιακή συνθήκη όλων των ανθρώπων που δουλεύουν εκεί και το Θέατρο και να ξανασκεφτείτε ότι αυτή η Συλλογική Σύμβαση έχει πολύ σημασία να την υπογράψετε, διότι δεν υπάρχει άλλο περιθώριο».

«Φάνηκε καθαρά ότι πάμε για κατάργηση της ΣΣΕ, δηλαδή να ανοίξουμε μια φάμπρικα να υπογράφουμε ΣΣΕ με αστερίσκους, με επιφυλάξεις, με το να μην τιμούμε την υπογραφή μας. Ή με παρατάσεις με τις οποίες δεν μπορούν να διασφαλίσουν σε καμία περίπτωση τις εργασιακές σχέσεις. Γι' αυτό προτείνουν την παράταση, κι ενώ λένε ότι είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα, δεν προχωρούν όμως στην υπογραφή της ίδιας ακριβώς ΣΣΕ», τόνισε στα ΜΜΕ μετά το πέρας της συνάντησης ο Δημήτρης Αντωνιάδης, πρόεδρος του ΣΕΗ, συμπληρώνοντας ότι «εμείς καλέσαμε το ραντεβού προκειμένου να συζητήσουμε μεταξύ μας από εδώ και πέρα για το πώς προχωράμε και να δεσμευτεί η κυβέρνηση. Βρεθήκαμε όμως προ εκπλήξεως, καθώς ήδη είχαν φέρει τα ΜΜΕ, το υπουργείο Εργασίας και τη διοίκηση του ΚΒΘΕ προκειμένου να ανοίξουμε δημόσια μια αντιπαράθεση η οποία έχει γίνει όλο το προηγούμενο διάστημα».

«Δυστυχώς η αδιαλλαξία της διοίκησης του ΣΕΗ κρατά κλειστό το ΚΘΒΕ εδώ κι έναν μήνα περίπου, με αποτέλεσμα να απαξιώνεται το Θέατρο, να έχουν χαθεί πάνω από 200.000 ευρώ και να έχουν ματαιωθεί 190 παραστάσεις. Είναι αδιάλλακτο το σωματείο.Εμείς έχουμε προτείνει 7 διαφορετικές συμβιβαστικές προτάσεις.Δεν κάνουν πίσω σε τίποτα, δεν αντιπροτείνουν τίποτα δυστυχώς», δήλωσε από τη μεριά του ο 'Αρης Στυλιανού, πρόεδρος του ΔΣ του ΚΒΘΕ, προσθέτοντας ότι «ζητάμε να υπογραφεί σήμερα κιόλας ΣΣΕ είτε νέα με μια αμοιβαία επιφύλαξη ενόψει της δικαστικής απόφασης είτε να παραταθεί η ισχύουσα».

«Η συνέλευσή μας έχει πάρει αποφάσεις ότι θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις με μορφές που θα δούμε μεταξύ μας», δήλωσε ο Βασίλης Σεϊμένης, ηθοποιός του ΚΒΘΕ, μέλος της αντιπροσωπευτικής επιτροπής και μέλος του ΔΣ του ΣΕΗ.

ΑΠΕ - ΜΠΕ


NEWSLETTER